4.15 K-Citymarket Keminmaan liha- jalosteista ja valmisruoista vastaava Satu Siivola heräilee maanantaina maaliskuun viimeiseen työviikkoon. Aamupalaksi valmistuu puuroa, kyytipojaksi iso kuppi Juhlamokkaa ja jälkkäriksi rahkaa.
Työpaikalla pukuhuoneesta kuuluu jo kalkatus, kun kuudelta aloittavat työkaverit vaihtavat viikonlopun kuulumisia. Päivä alkaa osto- ja myyntihintojen päivittämisellä järjestelmään. – Tänään vaihtuu jakso, se tietää paljon hintamuutoksia. Kaupan omat suoratoimitukset pitää laittaa itse koneelle, samoin kampanjat ja tarjoushinnat.
Maanantairutiineihin kuuluu edellisen viikon myyntien kirjaaminen omaan seurantataulukkoon. Hyvältä näyttää.
– Tämä tapa tuli uuden kauppiaan mukana. Systeemi on kätevä, se pitää ajan tasalla, ja osastolla voi heti reagoida jos vaikkapa hävikit nousisivat. Laitan mukaan myös muita huomioita, esimerkiksi jos jokin tuote on loppunut.
Ennen myymälän puolelle siirtymistä Siivola tarkistaa sähköpostit. – Sen jälkeen on yhtä lentoa ruokatuntiin asti. Seuraavan kerran pääsen lukemaan posteja iltapäivällä.
7.30 Kuorma tulee ajallaan. Sen purku alkaa valmisruokaosastosta, sillä aamun ja ruokatuntien asiakkaille pitää olla tuoretta tarjontaa.
Siivola kertoo, että Keminmaalla on ollut viime aikoina kysyntää erityisesti keitoille. – Asiakaskuntamme on iäkästä. Riisipuurossa olemme varmaan Pohjois-Suomen Citymarketien suurimpien myyjien joukossa.
Kahdeksan jälkeen ohjelmassa on puhelinpalaveri uuden paikallistoimittajan, Rovaniemellä kotiruokaa valmistavan Lapin Krassin kanssa.
– Heistä oli juttua Lapin Kansassa ja joku kysyi, saako tuotteita Keminmaalla. Otin yhteyttä ja siitä yhteistyö alkoi. Viikonloppuna on ensimmäinen maistatus, sovimme juuri tuotteiksi savuporokiusauksen ja porosalamipastan.
Palaverista Siivola siirtyy takaisin kuorman kimppuun. Ennen lounastaukoa kaveriksi saapuu pakatun lihan puolelta Jaana, jonka osastolla purettavaa on tänään vähemmän.
12.40 Lounaan, hyllyttämisen ja kahvitauon jälkeen on kiirehdittävä purkamaan kuorma loppuun. – Ettei iltavuoron tarvitsisi ryhtyä heti ensimmäiseksi hyllyttämään. He tekevät sitä tarpeen mukaan, katsovat päiväykset ja keräävät hävikkituotteet pois.
Jokainen päivä on aina vähän erilainen. Siksipä olenkin viihtynyt kaupan alalla jo yli 30 vuotta.– K-Citymarket Keminmaan Satu Siivola
Puoli kolmen maissa työpäivä päättyy. – Vaikka joskus tuntuu, että jokainen päivä on samanlainen, niin ei veikkosten, jokainen päivä on aina vähän erilainen! Siksipä olenkin viihtynyt kaupan alalla jo yli 30 vuotta, Siivola juttelee pukuhuoneeseen mennessään. Töiden jälkeen päivä jatkuu ensin kotona kahveilla ja sitten kuntosalilla.
7.00 Seuraavana aamuna pakasteosaston vastaava Heidi Heinikoski aloittaa työt kolmen päivän viikonlopun jälkeen. Ennen töihin lähtöä Heinikoski on ulkoiluttanut perheen koirat ja keittänyt kupposen kahvia. – Meillä yritetään aina silloin tällöin järjestää hieman pidempi vapaa, niin saa levätä kunnolla, hän selvittää.
Työpäivä alkaa perusrutiineilla, kuten sähköposteilla. Ennen kuormanpurkua Heinikoski luo vielä yleissilmäyksen osastoonsa ja tarkistaa, onko mikään tuote vähentynyt niin akuutisti, että täyttö kannattaisi aloittaa siitä.
Huomio kiinnittyy tänään myös muutamaan pakasteeseen kuulumattomaan tuotteeseen. – Asiakkaat jättävät usein jotain käsistään, Heinikoski harmittelee ja siirtää jäätyneen einesmämmin ja vuoksenpiirakkapussin hävikkiin meneviin.
9.30 Kuukausipalaveri kokoaa puolet elintarvikkeen henkilökunnasta neuvotteluhuoneeseen. Kauppias Susanna Kallioinen käy läpi maaliskuun talousluvut ja henkilöstötutkimuksen tulokset, jotka olivat erittäin hyvällä tasolla.
– Toki myös kehitettävää löytyy kuten palautteenanto ja tiedon kulku. Avoimissa kommenteissa toivottiin lisää koulutusta ja ohjeita selkeämmäksi, Kallioinen kertoo.
Kauppias muistuttaa, että osaamisen laajentaminen ja hiljaisen tiedon siirtäminen työkaverilta toiselle on hyvin tärkeää, kun työtä tehdään ryhmänä. – Ei uuden oppimiseen aina tarvita ulkopuolista koulutusta. Meillä on huikea määrä erilaista osaamista, jakakaa sitä rohkeasti eteenpäin!
12.10 Lounaan ja kuormanpurun jälkeen Pirkka-edustaja piipahtaa kaupalla. Pian alkaa jäätelösesonki ja on aika tehdä tilaukset touko-heinäkuulle edellisvuoden myyntien mukaan.
– Kauppa kävi viime vuonna hyvin. Saimme pari lisämyyntiallasta, ja tänä vuonna aiotaan ottaa kaksi lisää. Jäätelö on kesällä helppo heräteostos.
Kuormassa on ollut tänään paljon uutuuksia: vegaanisia jäätelöitä, irtojäätelöitä ja monipakkauksia. – Järjestän niille paikat ja otan kuvat sometarinaan.
Ennen kotiinlähtöä täytyy kysyä, miten kädet kestävät jääkylmää kyytiä päivät pitkät. – Ihan perushanskoilla, tämä taitaa olla tottumuskysymys, neljä vuotta pakasteosastoa vetänyt 26-vuotias ”konkari” nauraa kysymystä hieman hämmästellen.
Kun työt on tehty, kotiin kolmen kilometrin päähän hurauttaa muutamassa minuutissa. Siellä koiratrion nuorimmainen, lapinporokoirapentu odottaa jo lenkille pääsyä.
Lue koko juttu 21.4.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.