KESKI-SUOMESSA KAHTA K-MARKETIA pyörittävälle Pohjois-Pohjanmaan Rantsilasta kotoisin olevalle Mika Lindeqvistille, 43, suomalaisen ruoantuotannon tukeminen on itsestäänselvyys. Myös hänen asiakkailleen kotimaisuus on yhä arvokkaampaa.
– Etenkin nyt Ukrainan sodan myötä huomaa ihmisten heräävän siihen, miten tärkeää omavaraisuus on, kun ei ole enää varmaa, että maailmalta saa raaka-aineita. Siinä on kaikkien syytä olla hereillä – tuottajien, teollisuuden ja kaupan, Lindeqvist sanoo.
Lindeqvist toimii kauppiaana maaseutu- ja teollisuusmaisemissa K-Market Viljassa sekä K-Market Kaipolassa. – Lähellä UPM:n paperitehdasta sijaitsevassa Viljassa on reilut tilat, supparin neliöt. Kaipolan liike on pieni kyläkauppa pari vuotta sitten lakkautetun paperitehtaan kupeessa.
Jämsässä on viljelystä ja karjatiloja – kaikenlaista ylämaankarjasta kuminaan. Yhteistyökumppaneita on ollut helppo löytää. Kaikki alkoi kaurahiutaleista, jotka tuore kauppias teetti paikallisesta viljasta.
– Ajoin kaurakuorman Vääksyn Myllyyn. Siitä tehtiin hiutaleita, ja pussit saivat oman etiketin. Sitten teetin hiutaleista lähileipurilla kaupan nimikkoleivät – sämpylän ja kauraleivän.
”Kauppiaan vastuulla on pitää huolta kotimaisuusasteesta ja edistää asiaa kaikin tavoin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.”K-kauppias Mika Lindeqvist
IDEOITA ON RIITTÄNYT. Lindeqvist osti paikallista mallasohraa, ajoi sen Siikajoelle Pehkolan Mallastamoon ja teetti oman maltaan. Jyväskyläläinen panimo Hiisi teki siitä Paikallinen-nimistä olutta. Jämsäläisen Ylä-Porkkalan tilan kanssa puolestaan syntyi kaupan mansikka-vadelmamehu.
– Raaka-aineiden jäljitettävyys on vahvaa. Asiakkaan voi viedä pellon reunaan ja näyttää, missä vilja tai marjat ovat kasvaneet. On tärkeää tietää, mistä ruoka tulee – puhtaus tulee samassa paketissa.
Uusia tuotteita syntyy tarpeen mukaan. Tuore esimerkki on olut, jonka kauppias teetti alkuvuodesta Paperiliiton lakon aikana paikallisosastolle kiitokseksi asiakkuudesta. – Pitää vain olla hereillä ja tarttua tilanteisiin. Ideoita syntyy, kun mieli on avoin.
Ennen koronarajoitteita paikalliset tuottajat kerääntyivät traktoreineen keväisin kaupan eteen kertomaan ammatistaan. – Ne ovat olleet kivoja tapahtumia viestiä leivän matkasta pellolta pöytään. Ensi vuonna jatketaan.
Etiketeistä ja hyllyjen reunoista näkee, mistä omissa tuotteissa on kyse. Some-viestinnässä kannattaa panna itsensä likoon. Esimerkiksi aamupuurohiutaleiden taustasta kertoi päivitys, jossa nähtiin kauppias kylvämässä kauraa.
Kun valmistusmäärät ovat pieniä ja logistiikkakustannukset suhteessa isoja, tulee tuotteille hintaa.
– Asiakkaat ymmärtävät, mistä kustannukset syntyvät ja ovat valmiita maksamaan enemmän. Nyt jos koskaan kotimaiselle tuotannolle on tilausta. Tuottajien lailla minäkin toivon, että he saavat rahansa tuotteista eivätkä tuista.
K-ryhmän vahvuuksia ovat kotimaisten tuotteiden iso osuus kaupoissa ja kauppiaiden omat valikoimapäätökset.
– Kauppiaan vastuulla on pitää huolta kotimaisuusasteesta ja edistää asiaa kaikin tavoin yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Mutta panostus ei onnistuisi ilman huippusitoutunutta henkilökuntaa, jonka työ antaa minulle tilaa touhuta näiden asioiden kanssa.
Lue koko juttu 25.5.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.