Keskon kasvustrategia on osoittanut toimivuutensa ja tuonut erinomaisia tuloksia. Miten se toimii muuttuvassa toimintaympäristössä?
– Kesko ja koko K-ryhmä ovat käyneet läpi ison muutoksen viime vuosien aikana. Keskiössä ovat olleet oikeat strategiset valinnat ja niiden oikea-aikainen toteutus. Esimerkkejä onnistuneista valinnoista ja isoista muutoksista ovat mm. K-kauppiasyrittäjyyden ja ketjuliiketoiminnan uudistaminen, Suomen Lähikaupan ja Onnisen yritysostot, panostukset asiakaskokemukseen, luopuminen mm. tavaratalo- ja erikoistavaraliiketoiminnasta, Venäjän liiketoimintojen myynti sekä laajentuminen autokaupassa Suomessa ja rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Norjassa ja Ruotsissa.
– Kesko ja K-ryhmä ovat vahvan uudistumisen ansiosta hyvässä kunnossa kohtaamaan myös muuttuvat olosuhteet. Viimeiset kaksi vuotta ovat osoittaneet, että strategiamme toimii myös poikkeusoloissa. Jatkamme määrätietoisesti kasvustrategiamme toteuttamista, ja luotan vahvasti kykyymme uusiutua ja toimia ketterästi myös jatkossa. Myynnin nälkä on meille K:ssa ominaista. On tärkeää, että teemme perusasiat hyvin – asiakasvirroista on tärkeää pitää huolta, myynnin kasvu seuraa sitten perässä. Ydinliiketoimintojen myynti on kasvanut vuodesta 2014 noin 5,6 miljardilla eurolla ja näemme edelleen kasvupotentiaalia.
Keskon kasvusta iso osa tulee rakentamisen ja talotekniikan kaupasta ja ulkomailta. Mikä merkitys tällä on yhtiöille?
– Moni mieltää K:n edelleen puhtaasti kotimaiseksi kaupan alan toimijaksi. Olemme kuitenkin hyvin paljon enemmän: Pohjois-Euroopan johtava kauppakonserni yli 15 miljardin euron vähittäismyynnillä. Työllistämme yhdessä – Kesko ja K-kauppiaat – 45 000 ihmistä 8 eri maassa. K-ryhmässä meillä on kauppoja yhteensä 1 800.
– Koko Keskon liikevaihdosta 18 prosenttia tulee ulkomailta. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan liikevaihdosta tulee tänä päivänä lähes puolet Suomen ulkopuolelta ja lähes 80 prosenttia yritysasiakaskaupasta. Olemme käyneet läpi ison muutoksen kansainvälistymisen osalta. Meillä on vielä paljon kasvupotentiaalia koko Pohjois-Euroopan alueella ja olemme aktiivisesti mukana rakentamisen ja talotekniikan kaupan konsolidaatiokehityksessä.
– K:n suuruus ja kansainvälisyys ovat tänä päivänä keskeisiä kilpailutekijöitämme. Meillä on kaikissa liiketoiminnoissamme kireä kilpailutilanne, ja iso kokomme mahdollistaa tehokkuuden, toimivat prosessit ja hinnoitteluvoiman. Keskon kokoinen pörssiyhtiö ei voi olla riippuvainen vain Suomesta ja sen kehityksestä, vaan maariskiä tulee hallita. Pörssiyhtiönä meille on keskeinen mittari omistaja-arvon kasvattaminen, ja sen luomisessa yrityksen kasvu on keskeisessä roolissa. Suomessa kasvun rajat olisivat tulleet nopeasti vastaan.
”Kotimainen ruoka on meille sekä asiakkaillemme aivan keskeinen asia: lähes 80 prosenttia myymästämme ruoasta on suomalaista.”Mikko Helander
Suomalaisen elintarvikeketjun tilanne on puhuttanut paljon viime aikoina. Minkälainen rooli Keskolla ja K-ryhmällä on suomalaisen ruoantuotannon turvaamisessa?
– Suomalaisen maatalouden ja alkutuottajien tilanne on ymmärrettävästi herättänyt viime aikoina keskustelua. Kotimainen ruoka on meille sekä asiakkaillemme aivan keskeinen asia: lähes 80 prosenttia myymästämme ruoasta on suomalaista. Vuosittain myymme yli 6 miljardilla eurolla suomalaista ruokaa. Korkea kotimaisuusaste on merkittävä asia myös huoltovarmuuden kannalta ja siitä on tärkeää pitää kiinni myös jatkossa.
– Jaamme huolen suomalaisen ruoan tulevaisuudesta ja pyrimme osaltamme tekemään konkreettisia toimenpiteitä sen eteen. Olemme maaliskuusta lähtien käyneet neuvotteluja tavarantoimittajiemme kanssa jo aiemmin sovituista ostosopimuksista. Neuvottelut avattiin ensi sijassa omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvissä tuoretuotteiden tuoteryhmissä. Ensisijaista keskusteluissa on ollut, että muutokset välittyvät täysimääräisesti tuottajille.
– Jatkamme aktiivisesti toimenpiteitä suomalaisen ruoan menekin tukemiseksi ja aseman vahvistamiseksi. Yksi esimerkki tästä on Tuottajalle kiitos -toimintamalli. Osallistumme myös aktiivisesti koko ruokaketjun yhteiseen toimintaan sekä eri työryhmiin, joissa haetaan ratkaisuja suomalaisen ruokaketjun ja maatalouden toimivuuden turvaamiseen.
Maailma muuttuu kiihtyvällä vauhdilla ja toiminta- ympäristössä on paljon epävarmuuksia. Miltä lähitulevaisuus näyttää?
– Tulevaisuuden ennustaminen ja ennakoiminen on tällä hetkellä haastavaa, tilannekuva muuttuu ja täydentyy viikoittain. Vaikka liiketoimintamme näkymät ovat parantuneet aiemmin arvioidusta, on meidän kaikkien syytä varautua talouskasvun hidastumiseen. Eri tutkimuslaitokset ennakoivat Suomelle noin 1–2 prosentin bruttokansantuotteen kasvua vuodelle 2022.
– Rakentamisen ja remontoinnin aktiviteetti on edelleen korkealla tasolla Pohjois-Euroopassa. Kuluttajien ostovoima ja usko omaan talouteen on hyvällä tasolla, mutta nousevat hinnat saattavat heikentää ostovoimaa. Yleisestä maailman tilanteesta sekä heikentyneistä talousnäkymistä johtuva epävarmuus voi jatkuessaan hidastaa investointeja ja vähentää kotitalouksien kulutusta.
– Geopoliittisten jännitteiden osalta seuraamme aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja muutamme tarvittaessa toimintaamme tilanteen vaatimalla tavalla. Olemme hyvin varautuneita mahdollisiin häiriöihin sekä kyberuhkiin. On hyvä muistaa, että vaikka miten mietimme ja suunnittelemme tulevaisuutta, kaikkea ei voi ennustaa. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet, että niin yhteiskunnan, yritysten kuin myös yksilöiden tulee rakentaa pohjaa niin, että yllättävistäkin tilanteista selvitään.
Lue koko juttu 25.5.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.