Kolmisen vuotta sitten istuttiin porukalla pohtimaan, ollaanko myymälässä ja valikoimissa liikaakin kiinni talvessa ja mihin juuri tämän kaupan kannattaisi keskittyä. ”Päätimme, että meidän täytyy olla näiden markkinoiden parhaat niissä lajeissa, joita voidaan harrastaa 12 kuukautta vuodessa”, Juvonen kertoo.
Kärkilajeiksi valikoituivat jääurheilu ja jalkapallo. Niihin ja kumpaankin lajiin olennaisesti liittyvään seurakauppaan panostaminen on kauppiaan mukaan ollut hyvä ratkaisu.
Kaikki kaupat monikanavaisiksi
Kivijalkakauppa on Suomenojalla kaupankäynnin vankka perusta. Avarassa myymälässä näkyvät hienosti Intersportin joka lajin liikkujille tarjoamat monipuoliset ja laajat valikoimat. Tänä päivänä se pelkästään ei kuitenkaan riitä. ”Valikoimien täytyy olla myös kaikkien mobiililaitteiden käyttäjien ulottuvilla”, kauppias Juvonen tähdentää.
Intersportilla on ollut verkkosivut jo pitkään, mutta ilman varastosaldoja ei päästy kunnolla näyttämään tuotteita asiakkaille. Asia korjaantui elokuussa 2014, kun ketjun Intersport Verkkokauppa avattiin. Nyt ketjuvalikoimat ovat verkkokaupassa hyvin esillä.
”Verkkokäynnit kasvavat hurjaa vauhtia, ja sivujen kautta käydään tutkimassa meidänkin valikoimia. Jos tätä verkkoikkunaa ei olisi, kaikki ne käynnit menetettäisiin”, kauppias juttelee.
Intersport-ketjun verkkokauppa on kehittynyt mukavasti, ja viime vuonna ketjussa lanseerattu ja Suomenojalla jo sitä ennen pilotoitu Click & Collect -palvelu on sekin lähtenyt Juvosen mukaan hyvään vauhtiin. Click & Collect sekä kaikkien kauppojen ketjuvalikoiman hinta- ja saatavuustieto kytkevät nyt kaikki ketjun kaupat yhteen monikanavaisuuteen.
Juvonen puhuu monikanavaisen urheilukaupan puolesta. Hän näkee palvelevan kivijalkakaupan jatkossakin tärkeänä ja tarpeellisena, mutta korostaa, että verkossakin on oltava vahva tekijä.
”Monikanavaisuus tarjoaa meille jo nyt paljon mahdollisuuksia ja vielä enemmän sitten, kun myös meidän kauppakohtaiset muut kuin ketjuvalikoimat saadaan tulevaisuudessa verkkoon kuluttajien näkyviin ja ulottuville”, Juvonen puntaroi. Vielä se ei kuitenkaan ole mahdollista.
”Urheilukauppa on muotikauppaa, jossa eletään trendistä toiseen. Mallistoja on paljon ja ne vaihtuvat yleensä neljä kertaa vuodessa, joten kaikkien valikoimiin kuuluvien tuotteiden näkyville saamiseen tarvitaan vielä paljon järjestelmätyötä ja tuotetietojen jalostamista.”
Click & Collectiin on Suomenojalla oltu tyytyväisiä. Asiakkaat ovat antaneet positiivista palautetta mahdollisuudesta tarkistaa tuotteiden saatavuus. Sitten he voivat joko tilata ne Intersportin verkkokaupasta tai noutaa ne myymälästä. Click & Collectin kautta saadaan ketjun mallistoa myös kauppakohtaisesti esiin, ja se tuo sitten asiakkaita kauppaan.
Seurakauppa isossa roolissa
Mika Juvonen on Intersportin ketjujohtokunnan varapuheenjohtaja ja mukana myös suunnitteluryhmässä, jossa digitalisoidaan ketjun seurakauppaa. Jo keväällä on tarkoitus lanseerata seurakauppatuotteiden verkkokauppa.
Seurakauppa on Suomenojalla jo nyt isossa roolissa. Yhteistyö seurojen kanssa on aina pitkäjänteistä, ja sopimukset paikallisten jalkapallo- ja jääkiekkoseurojen kanssa solmitaan vähintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
”Kauppiaan pitää löytää ajoissa oikeat ihmiset huolehtimaan kontakteista. Vikkeläkin pitää olla. Jos yhteistyö jonkin seuran kanssa menee sivusuun, seuraava mahdollisuus koittaa vasta vuosien päästä”, Juvonen konkretisoi.
Hän kertoo hyötyvänsä kauppiasyrittäjänä seurakaupassa eniten siitä, että kumppanuus urheiluseurojen kanssa tuo kauppaan hyviä asiakkaita. ”Pelaajien perheissä muutkin urheiluvälineet, -tekstiilit ja -jalkineet tullaan mielellään ostamaan kaupasta, joka on heidän junioreidensa yhteistyökumppani.”
Teksti: Riitta Kilgast
Kuva: Mauri Ratilainen
Lue Intersrport Suomenojan arjesta sekä Intersport-ketjun verkkokaupan ja digitaalisuuden vahvasta kehityksestä enemmän Kehittyvästä Kaupasta nro 3/2018.