KUN PUHUTAAN K-Citymarket Ruoholahden uudesta robotisoidusta verkkokaupan keräilyjärjestelmästä, yksi väärinkäsitys pitää oikoa saman tien: robotit eivät edelleenkään tee lainkaan keräilytyötä.
– Ne avustavat keräilijöitä toimittamalla tuotteet heille nopeammin, eli käytännössä ne korvaavat hyllytys- ja keräilytilanteissa ihmisen kävelyn, hankkeen projektipäällikkönä toimiva Jussi Hytönen Keskolta toppuuttelee.
On aamupäivä ja olemme syvällä maan sisällä Helsingin Ruoholahdessa, K-Citymarketin alla, jonne maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen verkkokaupan keräilyjärjestelmä on viime vuoden aikana rakentunut. Asiakkailla ei ole alakertaan asiaa, mutta verkkokaupan keräilijät, siis ne ihan oikeat ihmiset, viuhuvat ohi vasemmalta ja oikealta.
Neuvotteluhuoneessa projektipäällikkö Hytönen kertoo hankkeen saaneen alkunsa ensimmäisenä koronakeväänä, jolloin ruoan verkkokaupan nyörit paukkuivat kaikkialla Suomessa. Hytönen sai tehtäväkseen kartoittaa maailmalta K-ryhmälle sopivaa automatisoitua ratkaisua, jolla verkkokaupan pullonkauloja, ennen kaikkea kauppakeräilyä, saataisiin levennettyä. Hän tapasi kollegoineen kaikki alan tärkeimmät toimijat maailmalta ja tutustui ratkaisuihin, joita oli tarjolla käytännössä kolmen tasoisia.
Ruotsissa ICAn ja Ocadon avaama valtavan kokoinen keskitetty laitos ei tullut kyseeseen, koska se olisi edellyttänyt verkkokaupalta sellaisia volyymeja, joista Suomessa ollaan vielä kaukana. Toinen ratkaisu oli keskisuuri dark store, eli pimeä kauppa, joka ei ole avoinna asiakkaille vaan josta käsin hoidetaan ainoastaan verkkokauppaa. Suomessa tähän malliin ovat panostaneet Oda ja S-ryhmä, mutta K-ryhmän kauppiasliiketoimintamallin kanssa se ei sovi yhteen.
Niinpä ratkaisuksi valikoitui MFC- eli Micro Fulfillment Center -konsepti. – Tässä mallissa verkkokauppa on kiinteästi kivijalkakaupan yhteydessä, ja toisin kuin muissa malleissa, siinä pystytään tarjoamaan asiakkaalle kaupan koko laaja valikoima. Täällä Ruoholahdessa verkkokauppa on Helsingin ytimessä ja lähellä asiakkaita, ja Tero pystyy yhdessä henkilökuntansa kanssa tekemään myös verkkokaupan valikoimasta ja tekemisestä oman näköistään, Hytönen sanoo viitaten K-Citymarket Ruoholahden kauppias Tero Huhtalaan.
Hytönen korostaa, miten kansainvälisestikin ainutlaatuisen asian äärellä ollaan. Ensimmäiset MFC-konseptilla pyörivät ratkaisut avattiin Pohjois-Amerikassa vasta vuonna 2018, ja nytkin niitä on maailmalla toiminnassa vain parisenkymmentä.
– Hanke on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta, ja esimerkiksi Walmartilta ja Tescolta on käyty tutustumassa konseptiin, Hytönen kertoo ja muistuttaa, miten paljon suuremmilla resursseilla nämä jätit operoivat. Esimerkiksi Walmart osti hiljattain MFC-teknologiaa tekevän startupin.
Mikä MFC?
VERKKOKAUPPA ON RUOHOLAHDESSA KASVANUT vuosi vuodelta ja siihen on kauppias Tero Huhtalan mukaan panostettu enemmän noin kolmen vuoden ajan. Kuten muilla metropolialueilla maailmassa, kotiinkuljetus korostuu noutoa enemmän.
Reilun vuosikymmenen K-Citymarket Ruoholahden kauppiaana toiminut Huhtala kertoo, että verkkokaupan kapasiteetti uhkasi tulla vastaan jo ennen koronaa. Kun hänelle tarjoutui mahdollisuus lähteä yhdessä Keskon kanssa pilotoimaan MFC-varastoa, päätös oli helppo.
– Meiltä lähti jo silloin merkittävä määrä tilauksia, ja tilauksemme ovat usein aika isoja. Olemme olleet muutenkin aina halukkaita kehittämään kaupankäyntiä kaikin mahdollisin keinoin, ja tällä ratkaisulla pystymme vähintäänkin tuplaamaan volyymit. Kasvava verkkokauppa ja 24 tunnin aukiolo ovat parantaneet asiakaskokemusta ja nostaneet myös kivijalan kehitysprosentteja.
Tilat löytyivät kaupan alakerrasta. Haastava rakennusprojekti eteni jouhevasti, ja kesästä alkaen järjestelmää päästiin ajamaan käyntiin. Syksyn ja talven mittaan kapasiteettia on hallitusti nostettu. Jussi Hytösen mukaan työtä on riittänyt ennen kaikkea ohjelmistojen kanssa.
– Meidän tehtävämme täällä kaupan puolella on kehittää tästä mallista parin vuoden kuluessa mahdollisimman tehokas ja hyvin toimiva, kauppias Huhtala kertoo ja mainitsee omaksi roolikseen ennen kaikkea mahdollisimman hyvän työympäristön ja resurssien tarjoamisen tekijöille. – Jouluun mennessä jo 60–70 prosenttia tilauksista hoidettiin täältä alakerran kautta, ja nyt alkuvuodesta siirrymme kokonaan tänne.
Kaupan puolella tehtävä keräily vähenee ajan mittaan minimiin, mutta esimerkiksi palvelutiskituotteet haetaan sieltä jatkossakin. Mallin kenties suurin vahvuus, koko K-Citymarketin valtavan valikoiman tarjoaminen myös verkossa, on asia jota asiakkaat osaavat vaatia. Palvelutiskin tuotteita menee melkein joka tilaukseen, kauppias kertoo.
KUN ROBOTIT OVAT TYÖSSÄÄN, niiden ääni kuulostaa hiukan valaan laululta. Projektipäällikkö Hytösen mielestä 45 robottia ovatkin omalla tavallaan sympaattisia, mutta ihmisen rooli on tässäkin ratkaisussa edelleen kaikki kaikessa. Kauppias Huhtala kertoo työllistävänsä satakunta kaupan ammattilaista. Verkkokaupan parissa Ruoholahdessa työskentelee viitisenkymmentä ihmistä.
– Ihmisen rooli on totaalisen merkittävä. Ihminen ohjaa ja säätää laitteita sekä tekee keräilytyön. Robottien tehtävä on avustaa meitä tehokkaammiksi, Huhtala sanoo.
Keräilijöiden työn kauppias arvioi muuttuneen monipuolisemmaksi, kun työtä tehdään nyt niin automaateilla, massakeräilyalueella kuin kaupankin puolella. Kylmäalueella keräysvirrat vielä yhdistetään.
Ruoholahden verkkokaupassa puolitoista vuotta työskennellyt Nea Tiainen vahvistaa ajatuksen. – Ensimmäisen vuoden vain keräilin, nyt yhdistelen myös tilauksia, hoidan kuormia, autan kuskeja lastaamisessa ja vien noutoja. Työ on mennyt selvästi vaihtelevampaan suuntaan. Parasta on olla kylmiön viileydessä, Tiainen heittää.
KAUPPIAS HUHTALALLE VERKKOKAUPPA ei ole lisäpalvelu, vaan täysiverinen osa kauppaa, jota kehitetään samoilla periaatteilla ja tasavertaisesti kivijalkakaupan rinnalla. Tavoitteena on parin vuoden aikana tuplata verkkokaupan myynti ja nostaa samalla myös kivijalkakaupan myyntiä.
– Olemme olleet tosi tyytyväisiä siihen, että asiakastyytyväisyys on MFC-konseptinkin tultua pysynyt korkealla tasolla eikä se laskenut edes pilottivaiheen alussa.
Vaikka K-Citymarket Ruoholahti operoi Huhtalan mukaan vahvasti niin sanotun herkkukaupan puolella, maailman tilanteen vahvistama hintavetoisuus näkyy nyt myynnin rakenteessa. K-ryhmän Herkkukauppa & Halpa kauppa -panostukset todentuvat hienosti juuri Ruoholahdessa, joka saavutti, joidenkin mielestä yllättäen, ykkössijan Helsingin Sanomien hintavertailussa lokakuussa.
Kauppiasta itseään saavutus ei yllättänyt. – Olemme pitäneet vahvasti huolta siitä, että myös se halvin vaihtoehto löytyy valikoimistamme. Näin on toki ollut ennenkin, mutta nyt olemme panostaneet näiden tuotteiden jokapäiväiseen saatavuuteen ja tuoneet niitä paremmin esiin.
Vaikka verkkokaupassa on palattu normaalin kasvun aikaan, Huhtala on vakuuttunut siitä, että kasvu jatkuu. Kaupan tehtäväksi jää kehittää verkkokaupan palveluita ja tarjontaa. Tähän vähitellen ylös ajettava MFC-konsepti tarjoaa Ruoholahdessa jatkossa erinomaiset puitteet.
– Hanke etenee hyvin aikataulussa. Kun miettii, missä olosuhteissa keräilyä tehtiin meillä vielä hetki sitten, voi jo nyt sanoa, että nyt tätä hommaa tehdään viimeisen päälle ammattimaisesti.
K-Citymarket Ruoholahti
Lue koko juttu 13.1.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.