Olipa tarve oppia uutta, kerrata aiemmin opittua tai verkostoitua samaa työtä tekevien kanssa, tämä koulutus on siihen mitä mainioin tapa, kuvailee Vuoden hortonomiksi viime vuonna valittu kouluttaja Marjatta Oittinen. Hyrian ammattiopistossa Hyvinkäällä järjestetty Asiakkaiden neuvominen puutarhamyymälässä -koulutus kokosi paikalle 17 innokasta piha- ja puutarhaosastolla työskentelevää K-Raudan ammattilaista eri taustoilla.
Minna Kilpinen työskentelee K-Rauta Lielahdessa Tampereella kassalla, viherpihalla ja tarvittaessa muuallakin.
– Kaupan alalta kokemusta on lähes 30 vuodelta, mutta aiemmalta koulutukselta olen pukuompelija eikä puutarha-alasta tai kasveista ole kokemusta. Täällä suurin osa opitusta on ollut uutta, ja olen tykännyt kovasti. Kiinnostus koko alaa kohtaan on lisääntynyt, ja opeista on ollut töissä paljon hyötyä.
K-Rauta Lappfjärdin Hanna Antfolk tietää, että puutarhapuolella on osattava kouluttaa myös sesonkityöntekijät. Esimiehen tarjoama mahdollisuus koulutukseen innosti heti. – Kasveista pitää tietää paljon enemmän kuin mitä hintalappu kertoo, Antfolk sanoo.
K-Rauta Espoon keskuksen viherpihan esimiehellä Liisa Pastisella on alan kokemusta jo 25 vuodelta. – Mutta aina oppii uutta, tiedot tarvitsevat päivitystä ja mieleen muistuu jotain unohdettua. Anti on ollut todella kattava näin lyhyessä ajassa, hän kehuu.
– On hienoa, ettei tarvitse etsiä tietoa netistä ja pohtia sen todenperäisyyttä, vaan voi tehdä suoria kysymyksiä asiantuntijoille, jatkaa Pastisen työkaveri Helena Huikko, viheralan artesaani, joka pohti aiemmin viherrakennusten hoitokysymyksiä arkkitehtitoimistossa.
Tyytyväinen asiakas palaa ostopaikalle
Koska osallistujat ovat kokeneita asiakaspalvelijoita, koulutuksessa voi keskittyä kasveihin liittyviin ammattiasioihin. – Asiantuntemus on se mikä myy ja lisää myyntiä. Tieto tuo ostokselle lisäarvoa, Pastinen toteaa.
”Hyvää asiakaspalvelua on sekin, ettei lupaa liikoja jonkin kasvin menestymisestä.”– Marjatta Oittinen
– Mitä paremmin tunnet myymäsi kasvit, niiden hoidon ja kasvuedellytykset, sitä paremmin voit opastaa asiakasta onnistumisen kokemuksiin. Hyvää asiakaspalvelua on sekin, ettei lupaa liikoja jonkin kasvin menestymisestä, Oittinen muistuttaa.
Toimivia vinkkejä saanut asiakas palaa usein kysymään, mitä suosittelisit jatkossa. – Oikein kannustan kysymään jatkohoito-ohjeita. On mukavaa, kun asiakas soittaa tai laittaa sähköpostia. Meillä monet asiakassuhteet ovat pitkiä, jotkut ovat jatkuneet jopa työpaikan vaihtuessa, Pastinen kertoo.
Asiakas voi kävellä myymälään hyvinkin monenlaisten ja paljon tietoa sisältävien pihasuunnitelmien kanssa. Silloin kysytään varmuutta vuorovaikutukseen ja erilaisten suositusten tekemiseen laajalla skaalalla.
– Kukaan ei pysty hallitsemaan kaikkea tietoa. Mutta on tärkeä ymmärtää, miksi vaikkapa vihanneksia pitää esikasvattaa. Yhtä tärkeää on osata hakea tietoa ja erottaa, mikä on ammattimaista, mikä ”musta tuntuu” -puutarhakeskustelua, kouluttaja Marjatta Oittinen tähdentää.
Lue koko juttu 21.4.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.