KESÄTÖIDEN ALOITTAMINEN on jännittävää, ja nuoren pää on helposti pyörällä neuvoista ja uusista asioista. Tänä vuonna tilanne on tavallistakin haastavampi, sillä koronan takia kaksi ikäluokkaa ei ole päässyt normaalisti tet-harjoitteluun eikä juuri kesätöihinkään. Kaikilla 17–18-vuotiaillakaan ei ole vielä sellaisia työelämätaitoja kuin on totuttu.
– Hyvä ohjaus ei oleta kesätyöntekijältä liikaa. Monet kokeneelle itsestäänselvyyksiä olevat asiat eivät ole sitä aloittelijalle, sanoo Tiina Palmunen, joka kehittää Keskossa työntekijäkokemusta.
Hän kannustaa luomaan psykologista turvallisuuden tunnetta. On tärkeää olla läsnä ja suhtautua mahdollisiin virheisiin sallivasti. Nuorten tulee myös tuntea olevansa toivottuja. Sitä ilmaistakseen voi heille antaa vaikka pienen tervetuliaislahjan.
Palmunen korostaa työn lomassa tapahtuvan vapaamuotoisemman vuorovaikutuksen tärkeyttä yhteisöllisyyden luomisessa. Jos mahdollista, voi kesätyöntekijät ottaa mukaan johonkin kaupan epäviralliseen tilaisuuteen jo ennen töiden alkua, jotta he voivat tutustua muihin.
VAKITUISTEN kannattaa tiedostaa, että nuorta jännittää. Varsinkin ensimmäisiin työpäiviin olisi hyvä saada rentoa ilmapiiriä.
– Kysele nuoren kuulumisia. Se kuuluu kauppiaan ja perehdyttäjän rooliin, mutta sitä voivat tehdä muutkin.
Koko kaupan väen tulee nähdä nuoret tärkeinä työntekijöinä. 4H:n kehityspäällikkö Anu Parviainen peräänkuuluttaa inhimillistä suhtautumista. Junioreista pitää olla aidosti kiinnostunut ihmisinä. Ei vain resurssina ja lisäkäsinä.
4H:n Ajokortti työelämään -koulutuksissa K-kauppiaat käyvät kertomassa ysiluokkalaisille, millaista on olla töissä heillä. – Eräskin kauppias kertoi suurella sydämellä, millainen rikkaus nuoret ovat työyhteisössä ja etteivät he pärjäisi ilman heitä. Uskon sellaisen asenteen leviävän osaksi työyhteisöä.
ENSIMMÄINEN PÄIVÄ on tärkeä. Tulokkaalle voi ennakkoon viestiä, mitä silloin on odotettavissa. On turvallinen olo, kun tietää, mistä ovesta mennä sisään ja kuka on vastassa. Turvallisuutta luo myös se, että tietää mitä odotetaan ja on saanut ohjeet erilaisten tilanteiden varalle.
Nuorella on hyvä olla nimetty kummi tai perehdyttäjä, joka saisi ainakin alussa olla sama joka päivä. Eikä riitä, että vain ohjaaja opastaa. Se on koko kaupan yhteinen tehtävä.
MYÖNTEISTÄ PALAUTETTA on tärkeää antaa, ja nuorta voi rohkaista kertomaan ajatuksiaan myös omia ajatuksiaan työn kehittämisestä.
Vaikka lähtökohta on se, ettei nuori vielä osaa, on tärkeää osoittaa luottamusta ja antaa onnistumisen kokemuksia. 4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa Parviainen on huomannut, miten palava halu nuorilla on oikeisiin töihin. Heille on iso juttu saada olla osana aikuisten työyhteisöä ja tehdä oikeita töitä: hyllyttää ja ampua symppiksellä etikettejä.
– Hyvä ohjaus antaa mahdollisuuden itsenäisyyteen ja omaan ajatteluun. Virheitä voi sattua, mutta niihin tulee suhtautua ymmärtäen.
Parviainen kannustaa huomioimaan nuorten erilaisuutta ja varaamaan kunnolla aikaa perehdyttämiseen. – Kiireessäkin se tulisi priorisoida. Rohkaise kysymään neuvoa ja vastaa nuorelle huolella.
K-ryhmä tarjoaa tänä kesänä kaupoissa, logistiikassa ja toimistoissa yhteensä arviolta 6000 työpaikkaa nuorille.
Hyvän kesätyökokemuksen muistilista:
Lue koko juttu 17.3.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.