PUUTUOTTEET HANKITAAN puutavarakaupasta, maalit maalimyymälästä ja tapetit tapettikaupasta. Näin toimitaan perinteisesti Meri-Lapin sydämessä sijaitsevassa, vahvan erikoisliikekulttuurin Kemissä. Tämän tietävät Kemin K-Raudan kauppiaat Jenni ja Teemu Vaaraniemi.
– Tämä on yksi Kemin suurimpia erikoispiirteitä, enkä ole kuullut, että missään muualla Suomessa ilmiö olisi näin voimakas, Teemu pohtii.
Kun Jenni Vaaraniemi kävi lapsena isänsä kanssa kaupoilla, he kävivät aina pienissä myymälöissä: yhdestä haettiin laattoja ja toisesta venetarvikkeita. Vieläkin, vanhasta tottumuksesta isä tapaa asioida vain erikoisliikkeissä – siitä huolimatta, että tytär on kauppiaana Suomen johtavassa rautakauppaketjussa.
– Olen vihjaillut isälle, että laattoja ja eristeitä löytyisi kyllä lähempääkin. Mutta eihän isä ole ainoa. Täällä näkee muutenkin uusia asiakkaita, jotka ihmettelevät, että ohhoh, täällähän onkin vaikka mitä, Jenni naurahtaa.
”Ihmettelijät” ovat yksi osoitus siitä, että muutoksen tuulet puhaltavat. Kauppiaat ovat onnistuneet tavoittamaan paikalliset asiakkaat yhä paremmin ja lisäämään tietoutta K-Raudan laajasta valikoimasta. Kaupan houkuttelevuus on kasvanut esimerkiksi siistinä pidetyn ulkomyymälän sekä uusitun maaliosaston myötä.
NELJÄÄN VIIME VUOTEEN on mahtunut paljon ihmeteltävää – ja vain vähän sellaista, mitä voisi kutsua normaaliksi. Vaaraniemien ensimmäinen vuosi Kemissä meni uutta opetellessa, kun Oulun Äimäraution K-Raudasta eriytetty Kemin K-Rauta piti saada toimimaan omana yksikkönään. Koska varastot olivat pienet eikä niitä voitu laajentaa, täytyi koko tavarapeli luoda uudelleen.
– Viime vuosina yritysasiakasmyynnissä on korostunut toiminnan ja toimitusten nopeus. Myyjät saadaan kiinni, tarjouksiin ja saatavuuteen vastataan nopeasti ja tavara toimitetaan sovittuna päivänä. Näin vapautuu enemmän aikaa käytännön myyntityölle, Teemu havainnollistaa.
Uusi toimintatapa oli juuri ehtinyt vakiintua ja kauppa saatu kannattavaksi, kun korona astui kuvaan. Keväästä 2020 tuli hiljainen, mutta kesällä meno vilkastui, kun pihoja ja koteja alettiin laittaa kuntoon. Kemissä, kuten muuallakin pohjoisessa, myytiin kuitenkin paljon ”ei-oota”, sillä kausi oli alkanut etelässä aiemmin ja esimerkiksi pihakalusteet oli myyty loppuun.
– Rautakauppa on sesonkikauppaa. Kauppa käy kuumana niin kauan kuin maa on sula, ja sesongit kärjistyvät sitä enemmän, mitä pohjoisemmaksi mennään, Teemu huomauttaa.
JÄTTI-INVESTOINNISTA saatiin Kemissä iloita alkuvuodesta 2021, kun Metsä Group oli saanut rakennusluvan uudelle sellutehtaalle. Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi heijastuisi suoraan myös rautakaupan toimintaan. Kemin K-Raudalla alettiin laatia uutta kauppakohtaista liikeideaa.
– Aluksi tehdashankkeeseen varautuminen oli haastavaa. Soittelin tavarantoimittajille ja kollegoille, joiden alueilla oli ollut isompia projekteja. Sen myötä valikoimaa lähdettiin terävöittämään, Teemu pohjustaa.
Koska tehdashanke enteili rautakaupan vilkastumista, tärkeimpänä toimena oli asiakkaan ostopolun tehostaminen. Myös pienempiä mutta ajankäytöllisesti tärkeitä muutoksia tehtiin. Yksi uudistus oli investointi isompaan trukkiin – ja toinen puunkeruun ja -niputtamisen helpottaminen siten, että siihen riittää yksi henkilö kahden sijaan.
Visiot räjähdysmäisestä kasvusta kuitenkin himmenivät pian, kun Stora Enso ilmoitti Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta. Lopettamispäätös näkyi Kemin K-Raudassa saman tien. Mutta ei se siihen jäänyt. Seuraavaksi Evergreen-konttialus jäi jumiin ja viivästytti tavarantoimituksia – ja keväällä 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Globaaliin talouskriisiin verrattuna korona oli lopulta ollut helppo nakki siihen verrattuna, että nyt monet kuluttajat ostavat vain halvinta ja tarpeeseen.
Kauppiaat ovat silti luottavaisia. – Meillä on sekä yritysasiakas- että kuluttajakauppaa ja monia eri tuoteryhmiä – sellaisiakin, mitä ei kaikilla kilpailijoille ole. Vaikka yksi kyykkää, kaikki ei romahda, Jenni Vaaraniemi vakuuttaa.
ENNEN TEHDASPROJEKTIA ja maailmantilanteen muutoksia Kemin K-Raudan asiakkaista puolet oli kuluttaja-asiakkaita. Nyt yritysasiakkaiden – eli rakennusliikkeiden sekä metsä- ja teollisuusalojen toimijoiden – osuus on noin 70 prosenttia. Viimeisen kahden vuoden aikana erityisesti metsäpuoli on korostunut.
Haasteista huolimatta Vaaraniemet ovat tyytyväisiä kemiläisiä – täällä on koti ja täällä ovat juuret. Teemulla itse asiassa hyvinkin vahvasti myös nykyisessä työpaikassaan, sillä hän aloitti samaisessa paikassa kesätyöt 14-vuotiaana grillejä ja ruohonleikkureita kasaten ja teki sittemmin ilta- ja viikonlopputöitä taloushallinnon opintojen ohella. Lopulta urapolku johti myymäläesimieheksi ja myymäläpäälliköksi asti.
– On meiltä kyselty, miksi emme hae isompaa kauppapaikkaa. Olemme kuitenkin tyytyväisiä täällä, Vaaraniemet myhäilevät. – Nykyään sitä osaa jo antaa enemmän arvoa lähipiirille.
K-Rauta Kemi
Lue koko juttu 13.1.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.