Iiro ja Suvi Takalalla on takana hektiset puolitoista vuotta Oulussa. Seinäjoen ja Lapuan K-Rautoja aiemmin luotsannut Iiro, sekä uuden kauppapaikan myötä liiketoimintaan mukaan tullut Suvi ottivat vetovastuun K-Rauta Välivainiosta loppuvuodesta 2022.
Tekemistä on piisannut, ja nyt, kesäsesongin kynnyksellä, tunnelma on luottavainen.
– Vaikka minulla on takana pitkä ura ja monta erilaista kauppapaikkaa nähtynä, alku täällä on ollut aikamoista myllerrystä. Itsenäisyyspäivän kohdalla tuli viimein tunne, että uusi kauppapaikka alkaa olla tuttu toimintaympäristöä, asiakaskuntaa ja aluetta myöten, Iiro Takala kertoo.
Arki on täyttynyt myymälän kehittämisestä, henkilökunnan osaamisen vahvistamisesta, roolien jäsentelystä ja sisäisestä kasvusta. Uudistuksia on meneillään useampia, erityisesti sisustuspuolella.
Myös huolella tehdyssä liikeideatyössä palaset ovat alkaneet loksahdella paikoilleen. Ytimessä on huippuluokan asiakaskokemus, joka ohjaa kaikkea kaupan tekemistä ja on myös keskeinen erottautumistekijä. Tavoitteena on tehdä asiointi mahdollisimman sujuvaksi ja tarjota omalle asiakaskunnalle mahdollisimman hyvin sopiva valikoima.
– Toinen vahvuutemme ovat ehdottomasti ihmiset ja Välivainion tiimi. Haluamme, että henkilökuntamme can do -asenne näkyy vahvasti myös asiakkaille, Suvi jatkaa.
Markkinointi pirstaloituu, suunnitelmallisuus korostuu
Samat vahvuudet näkyvät myös kaupan markkinointitekemisessä. K-Rauta Välivainio erottuu toimialallaan kekseliäillä somesisällöillään, ja loppuvuodesta Takalat pääsivät vastaanottamaan myös K-Rauta-ketjun Vuoden 2023 parhaan viestijän tunnustusta. Onnistumiset eivät ole sattumaa.
– Markkinointi on olennainen osa kaikkea tekemistämme ja yrityksen strategiaa. Katsomme monia asioita markkinoinnin lasien läpi, Suvi kertoo.
K-Rauta Välivainio somessa:
Facebook | Instagram (@krautavalivainio) | TikTok (@krautavalivainio)
Kun Takaloita pyytää listaamaan uran varrella kokeiltuja markkinointikanavia, heikompaa alkaa jo hengästyttää: on printtiä, displayta, verkkolehtiä, sisältömarkkinointia, Instagramia, Facebookia, TikTokia, vaikuttajayhteistyötä, tienvarsimainontaa, itse spiikattuja radiomainoksia, itse tehtyjä tv-mainoksia…
– Kaikkea on kokeiltu kansanlaulusta disco-tanssiin, Iiro Takala heittää. – Haluamme tuoda markkinoinnin keinoin kaupalle kasvoja ja ääntä. Kyse on valtavasta kauppiasmallin tuomasta lisäarvosta.
Hän mainitsee vuonna 2015 alkaneen kauppiasuransa suurimmaksi markkinointiin liittyväksi muutokseksi perinteisen printin aseman.
– Lehtitalot ovat muuttuneet printtijulkaisijoista laajempien tuotepoolien ja kanavien mediataloiksi. Tarjonta on monipuolistunut valtavasti.
Myös Suvi nostaa esiin pirstaloitumisen. – Markkinointia on aina pitänyt tehdä suunnitelmallisesti, mutta nyt mahdollisuuksien määrä on niin valtava, että suunnitelmallisuus korostuu. Kaikkialla ei voi eikä kannata näkyä, joten olennaista on löytää sopivat kanavat.
Vaikka perinteisemmillekin kanaville on edelleen oma paikkansa, kokonaisuus jakautuu nyt pienempiin puroihin. Oman positiivisen lisähaasteensa tuovat aivan uudelle tasolle nousseet kohdentamisen ja datan hyödyntämisen mahdollisuudet.
– Toisaalta kenttä muuttuu niin vauhdikkaasti, että vaikka markkinointimix olisi juuri nyt täydellinen, hetken kuluttua se ei enää sitä ole. Kyse on jatkuvasta testailusta ja oppimisesta, Suvi Takala sanoo.
Huippuasiantuntijat näkymään
Myös henkilökuntaa on haluttu osallistaa markkinointi- ja sometekemiseen. Esimerkiksi printtimainosten ja tapahtumien suunnitteluun otetaan aina mukaan isompi porukka kaupan asiantuntijoita.
Kaupalle on perustettu myös sometiimi, jossa on Suvin mielestä hyvä sekoitus visuaalista silmää, markkinoinnillista osaamista sekä rautakaupan kokemusta.
– Meille on tosi tärkeää, että omat huippuasiantuntijamme näkyvät. Tuntuu, että meillä on tiimi ollut aika innoissaankin siitä, että teemme aktiivisesti näkyvää somea ja kaikki pääsevät osallistumaan, Suvi sanoo.
Opinnäytetyöstä pohjaa somemarkkinoinnin kehittämiseen
Yksi kaupan someosaajista on 24-vuotias Joonas Pekkala. Päätyönään paljasjalkainen oululainen vastaa työvälinepuolella akkukäyttöisistä käsityökaluista. Alkuvuodesta tradenomiksi valmistunut Pekkala teki syväsukelluksen rautakaupan somemarkkinointiin jo osana opinnäytetyötään.
– Kun aloitin täällä, minulla oli ajankohtaisena opinnäytetyön aiheen valinta. Myynti ja markkinointi on aina kiinnostanut, ja K-Rauta Välivainio on erottunut omissakin silmissäni tässä positiivisesti, joten kyselin Suvilta, voisiko opinnäytetyön tehdä kaupalle.
Opinnäytetyössään Pekkala tutki K-Rauta Välivainion sosiaalisen median markkinointia ja haki tapoja sen kehittämiseksi entistä tuloksellisemmaksi. Instagramissa ja Facebookissa asiakkaille jaettu kysely keräsi mukavasti vastauksia, ja myös Välivainion työntekijöitä haastateltiin.
– Itseäni on pitkään kiinnostanut se, miten somea pystytään hyödyntämään yrityksen näkökulmasta ja muuttamaan laadukas sisältö kassavirraksi, Pekkala kertoo.
Keskeisenä johtopäätöksenä oli, että somemarkkinoinnin taso on jo varsin hyvä, mutta kehityskohteitakin löydettiin. Kauppiaat arvioivat opinnäytetyön tulosten kantavan jatkossa paljonkin hedelmää.
– Saimme vahvistusta sille, että teemme somessa paljon asioita oikein. Aitous, rentous ja inhimillisyys kiinnostavat, ja moni toivoi että sisällöissä välittyisi jatkossakin tekemisen meininkiä, Pekkala analysoi.
Rautakaupassa korostuu tarpeen herättäminen
Rautakaupan liiketoiminnan luonne vaikuttaa luonnollisesti myös markkinointiin. Asiakaskäynnit ovat ruokakauppaan verrattuna harvempia, kertaostot isompia ja sesongit omanlaisiaan. Kuluttajapuolella ostot ja investoinnit ovat usein isoja ja merkityksellisiä, jopa elämää mullistavia, ja niitä harkitaan tarkasti.
– Ihmisellä on fysiologinen tarve syödä, mutta ei niinkään fysiologista tarvetta rakentaa autotallia. Rautakaupassa korostuu ehkä hiukan enemmän tarpeen herättely ja sen luominen, Suvi Takala pohtii.
Iso rooli kaikessa tässä on fyysisellä myymälällä. Välivainiolla on otettu tavoitteeksi kehittää myymälässä kolmea i:tä: inspiraatiota, informatiivisuutta ja itsepalvelun mahdollistamista.
– Inspiroivuus tarkoittaa muun muassa sesonkien ja trendien huomioimista. Informatiivisuudella tuomme asiakkaille esiin relevanttia tietoa, joka helpottaa valintojen tekemistä. Itsepalvelun osalta olemme esimerkiksi uusimassa kaikki opasteet ja viemässä sijaintipaikkatiedot nettiin, Suvi Takala kertoo.
Jokainen sisältö rakentaa työnantajakuvaa
K-Rauta Välivainion somevirrassa huomio kiinnittyy nopeasti ihmisiin ja rautakaupan monipuolisiin työtehtäviin. Positiivisen työnantajakuvan rakentaminen on kauppiaiden mukaan yksi tärkeistä tavoitteista, ja se läpäisee lähes kaiken markkinoinnin.
– Näen itse asian niin, että rautakauppa ei välttämättä ole se kaikkein mediaseksikkäin ala, jonne nuoret osaajat keksisivät nykypäivänä hakea töihin. Modernilla markkinoinnilla ja viestinnällä pystymme merkittävästi lisäämään houkuttelevuuttamme ja näyttämään, mitä kaikkia mahdollisuuksia meillä on, Iiro Takala sanoo.
Tulokset näkyvät käytännön tasolla. Esimerkiksi tämän kevään kesärekryhaastatteluissa moni hakija kertoi innostuneensa kaupan somesisältöjen välittämästä hyvästä energiasta ja ilmapiiristä.
Joonas Pekkala on huomannut saman. – Kun someamme katsoo, kyllähän sieltä se tekemisen meininki paistaa läpi. Haluamme kauppana nousta esiin ja erottua muiden joukosta myös somessa.
K-Rauta Välivainio, Oulu
Lue koko juttu 22.3.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.