Kun puhe on kesäkaupasta, olisi luonnollista kääntää katse taaksepäin ja aloittaa kaihoisa fiilistely viime kesän hellepäivistä. Lapinlahtelaisen K-Market Ruokamestarin tapauksessa se ei kuitenkaan niin vain onnistu.
– Muistot ovat sumuisia, koska kauppamme oli koko viime kesän remontissa. Pahin aika oli juhannuksesta eteenpäin. Yritimme siinä palvella kesäasukkaat ja vakioasiakkaat, ja kaikki oli todella sekaisin, kauppias Sari Suutarinen muistelee.
Kauppa pidettiin koko maaliskuusta syyskuuhun asti jatkuneen remontin ajan auki, mutta käytössä oli parhailla helteilläkin vain yksi pieni pakasteallas jäätelöille ja muutama kylmäkaappi juomille.
Vaihtoehtojakaan ei liioin ollut. – Kaikki tekniset laitteet olivat tiensä päässä ja melkein jokainen aamu starttasi jonkin laitteen rikkoutumisella. Meillä ei ollut edes tarkkaa tietoa siitä, milloin kaupalla oli tehty edellinen remontti – ja jokin päivitys oli ehkä jäänyt välistäkin, Sarin kanssa kauppiaana toimiva Tomi Lehtolainen huokaisee.
Lopputulos kuitenkin palkitsi, ja nyt K-Marketin väki odottaa ensimmäistä remontinjälkeistä kesää innostuneen jännittyneesti. Lapinlahden monille kesäasukkaille täysin uudistunut kauppa tulee olemaan positiivinen yllätys, he uskovat.
Uudistus oli siinä määrin napakymppi, että K-Market Ruokamestari valittiin Vuoden K-Marketiksi Itä-Suomen alueella. Mestaruus veti kauppiasparin sanattomaksi.
– Hienoa oli, kuinka asiakkaatkin ottivat palkinnon omakseen, tuntui kuin koko kylä olisi juhlinut tätä. Moni kehui palkinnon olleen ansaittu, kun olemme tehneet yhdessä henkilökuntamme kanssa niin ison työn, Sari kertoo.
Tomi mainitsee myös paikallisen liikenneaseman saaneen hetkeä aiemmin valtakunnallisen vuoden lounasravintolan palkinnon. – Tällaiset tunnustukset ovat oikeasti tosi isoja juttuja kyläläisille.
Se mitä ei löydy, hommataan
Sari on koko elämänsä kaupassa työskennellyt kolmannen polven kauppias, jonka ukki aloitti kauppiaana jo 1957. Sarin oma kauppiasura alkoi 1990-luvulla, ja kuljetus- ja logistiikka-alan päällikkötehtävissä ja yrittäjänä aiemmin toiminut Tomi hyppäsi mukaan seitsemisen vuotta sitten. Matka K-kauppiaana on kulkenut Sukevan, Sonkajärven ja Kuopion kautta pari vuotta sitten Ruokamestariin.
– Ensimmäisen vuoden aikana tutustuimme henkilökuntaan ja asiakkaisiin ja teimme kauppaa oman näköiseksi. Toinen vuosi menikin remontin keskellä, Sari kertoo.
– Meidät on otettu täällä hienosti vastaan. Tosin sulautuvathan savolaiset toki aina toisten lupsakoiden savolaisten sekaan, Tomi heittää.
Ruokamestarin ykkösjuttu on Tomin mukaan palvelu. Kaiken saa saman katon alta, ja jos ei jotain löydy, niin hommataan. Vajaan tuhannen neliön K-Marketissa tuotetoiveiden toteuttamisen kanssa ei tarvitse kitsastella.
Valteiksi kauppiaspari nostaa myös lihamestari Kalle Kumpulaisen hyppysissä kehitettävän pakatun lihan, kaupan ison panimo-osaston sekä muun muassa paistopisteen, jota ei kilpailijalta löydy. Isosti on panostettu myös lähipalveluihin kuten Posti- ja pakettipalveluihin sekä Veikkaukseen, jotka ovat hiljattain siirtyneet K-Marketiin viereisen kirjakaupan ja R-kioskin suljettua ovensa.
Apua konkareilta
Kauppiaiden alku Ruokamestarissa oli helppo myös siksi, että kaupalta löytyy sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilökunta, jonka joukosta moni on työskennellyt kaupassa pitkään. Yksi heistä on Kirsi-Marja Mark, jolle tulee tänä vuonna täyteen kunnioitettavat 27 vuotta Ruokamestarissa. Monipuoliseen työnkuvaan kuuluvat aamun kassahommat, Posti- ja pakettipalvelut ja Veikkaus sekä viime vuosina myös hevi-osasto.
– Hevinikkarimme Leena jäi muutamia vuosia sitten eläkkeelle ja hyppäsin hänen tilalleen. Olen viihtynyt hevissä hyvin. Vaihtuvat vuodenajat ja sesongit pitävät työn mielenkiintoisena, ja myös tilaaminen ja esillepanojen tekeminen on kivaa hommaa.
Lähestyvä kesä alkaa olla mielessä myös heviosastolla. – Vähitellen valikoimat kasvavat, saadaan tuoreempaa tavaraa ja enemmän kotimaista tiskiin. Kesäisin saamme lähialueelta myyntiin muun muassa mansikkaa, kurkkua ja perunaa, nykyinen hevinikkari hehkuttaa.
Itä-Suomen parhaan K-Marketin palkintoa hän ei ihmettele. – Sari ja Tomppa ovat tehneet tosi hienoa työtä myynnin kehittämisessä. Palkinto tuntui hyvältä ja on motivoinut myös meitä työntekijöitä. Asiakaspalvelusta saamme paljon palautetta, ja moni kehuu, että hyvä yhteistyömme näkyy ulospäin.
Lähituottajien leipä kiinnostaa kesäasukkaita
Vaikka Sari ja Tomi eivät pidä Lapinlahtea suoranaisena kesäpaikkakuntana, myynti nousee kesäasukkaiden myötä ja lähiseudulla on kesäisin monenlaista tapahtumaa. Uudistuksen jäljiltä tilaa ja valikoimaa riittää kaupalla vuoden ympäri sen verran, ettei suuria tavarasulkeisia ole kesäasukkaita silmällä pitäen tarvetta tehdä.
– Päivittäinhän tätä valikoimaa pyöritellään, mutta tilaa ei tarvitse kesää varten erikseen raivata kuten ehkä pienemmissä kaupoissa, Tomi sanoo.
– Kesän lähestymisen kyllä aina huomaa valikoimien muuttumisesta, Sari toteaa. – Uutuusjäätelöt ja -juomat ovat jo tulleet, ja kausituotteet alkavat saada enemmän tilaa. Lisäaltaita ja juomacoolereita mahdollisesti tarvitaan ja esillepanoihin kiinnitetään enemmän huomiota.
Kauppiaiden mielestä ruokakaupan kesä starttaa viimeistään siitä, kun ensimmäiset mökkiläiset saapuvat paikkakunnalle. Grillituotteiden, hyttyskarkotteiden ja muiden kesän perustuotteiden on silloin oltava hyvin esillä. – Myös lähituottajien leipiä kesäasukkaat toivovat paljon, Sari kertoo.
Tomi kertoo omaksi kesän suosikkituotteekseen jäätelön, jota tuleekin syötyä ”monta litraa viikossa”.
– Tämän kauden uutuusjäätelöt ja -juomat ovat tosin vielä testaamatta. Myös kahdeksanprosenttisten viinien myyntiä on tänä kesänä tosi mielenkiintoista seurata, Tomi pohtii. Sarilla toivelistan kärjessä ovat aina paikalliset mansikat ja tottakai grillimakkarat.
Pihviä kansalle
Kaupan vahvaa lihapuolta on jo sivuttu, ja onkin syytä jututtaa seuraavaksi lihamestari Kalle Kumpulaista. Kalle aloitti kaupalla kesätöissä 2007 ja siirtyi lihan pariin 2019.
– Lihamestarikoulutuksessa olin korona-ajan surullisen kuuluisalla vuosikurssilla. Uusimaa oli välillä kiinni emmekä meinanneet päästä harjoittelemaan lihanleikkaamista, joten koulutus kesti meillä vuoden pidempään.
Loppu hyvin, kaikki hyvin, ja nyt 36-vuotiaalla lihamestarilla on kaupalla vastuullaan liha, kala, eines, valmisruoka ja lihajalosteet. Työpäiviin mahtuu lihanleikkaamisen ohella muun muassa paljon pakatun lihan tiskin rakentamista ja valikoiman kehittämistä.
– Talvikaudella tarjolla on etuselkää ja jonkin verran pihvejä ja karjalanpaistia. Myös maksaa ja elimiä menee tasaisesti. Kesäkaudella on pihvipainotteista eikä etuselkään tarvitse paljoa koskea, Kalle kertoo.
Lihamestarinkin ajatukset ovat viime viikkojen aurinkoisten päivien myötä kääntyneet kohti kesää. – Juuri tuossa suunnittelin kesän grillilihavalikoimaa ja ensi viikolla aletaan jo laittaa isommalla skaalalla tavaraa esille.
Esimerkiksi makkarapuolella mennään tuttuun tapana isolla volyymilla, ja odotuksia kohdistuu myös uusiin salaatteihin. – Tarkoitus on tehdä pihvipuolelle myös uusia marinadeja. On mielenkiintoista nähdä miten ne lähtevät liikkeelle.
Vaikka haastatteluhetkellä ollaan vielä maaliskuussa, Kalle kertoo jo nähneensä ensimmäisiä kesäasukkaita kaupalla. Kesän lähestyessä myös ohikulkuliikennettä riittää, kun kaupan kautta kuljetaan pohjoisemmaskin mökkeilemään.
– Kesällä asiakaskäyntejä on luonnostaankin enemmän, kun moni käy hakemassa useammin pieniä ostoksia, kuten jäätelön ja pari juomaa. Työkin tuntuu erilaiselta, kun ihmiset ovat keskimäärin vähän iloisempia, lihamestari pohtii.
Kesällä kaikki soljuu
Myös Kirsi-Marja Markin mielestä kesä on kaupallakin ihanaa aikaa. – Näkee paljon erilaisia ihmisiä ja kesäasiakkaat tuovat ihan omanlaisensa fiiliksen. Onhan se ihanaa, kun pimeä kausi on taas ohi!
Kauppiaspari nyökkäilee vieressä. – Tavara kiertää kesällä soljuvasti ja ihmiset ovat hyvällä tuulella. Täällä Savossa ihmisillä ei ehkä ole kiire muutenkaan, mutta kesällä asiat sujuvat vielä tavallistakin leppoisammin ja rauhallisemmin, Tomi veistelee.
Entä minkälaista säätä kauppiaat laittavat kesäksi tilaukseen?
– Aurinkoista ja puolipilvistä. Liian kuumakaan ei saisi olla, eli sanotaan 20–25 astetta, Sari listaa.
– Toki välillä pitää sataakin. Sovitaan vaikka niin, että maanantain ja tiistain välisinä öinä saa sataa, Tomi naureskelee. – Kunhan olisi mukava ilma moottoripyöräillä, tosin tämä toive taitaa mennä enemmän vapaa-ajan puolelle.
K-Market Ruokamestari, Lapinlahti
#paremmankaupantekijät
Lue koko juttu 15.4.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.