Siinä vaiheessa kun asiakkaan huulilta karkaa epäuskoinen ”täh?”, kauppias Sami Hertell tietää porukkansa onnistuneen. Yllätyksiä K-Citymarket Jumbossa riittääkin, oli kyse sitten ensimmäisten joukossa Suomeen tuoduista innovaatioista kuten avokadonkypsyysmittarista ja pähkinävoikoneesta, poikkeuksellisista makeis- ja texmex-osastoista tai vaikkapa yllätystarjouksista, joista ei edes ilmoiteta kaupan ulkopuolella.
Marraskuussa oli kuitenkin jumbolaisten vuoro yllättyä, kun brittiläinen kaupan alan tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio IGD valitsi vantaalaiskaupan kuukauden kaupaksi maailmassa. Tunnustus on jatkumoa K-Citymarket Järvenpään valinnalle Vuoden kaupaksi sekä Vantaan Tammiston ja Turun Länsikeskuksen K-Citymarketien aiemmille Kuukauden kaupan tunnustuksille.
– Olin juuri ajellut lasten kanssa kotiin harrastusrallin jälkeen, kun WhatsAppiin tuli viestiä. Ensin mietin, että pränkkääkö joku, kunnes viestejä alkoi sadella enemmän, Sami Hertell myhäilee.
Totta se kuitenkin oli. Perusteissa nostettiin esiin kaupan inspiroivat visualisoinnit, elämyksellisyys ja laaja valikoima. Suitsutusta saivat 122-paikkainen ravintolamaailma, oma jäätelötehdas, Karkkitaivaaksi nimetty makeisosasto sekä rustiikkisen kylämäinen texmex-osasto.
Sami kertoo taustalla tehdystä pitkäjänteisestä työstä, jossa yhdistyvät vahva perustekeminen, lukuisat pienet ja yllättävät innovaatiot sekä selkeät ”näissä mennään överiksi” -työnimellä toteutetut irtiotot valituilla osastoilla. Hän jakaa runsaat kiitokset henkilökunnalleen, joka on kauppiaan mielestä loistava sekoitus kokemuksen tuomaa varmuutta, nuoruuden intoa ja ennen kaikkea asennetta.
– Asiakkaiden eteen tätä työtä tehdään, mutta onhan se valtavan kannustavaa koko porukallemme, kun hyvä työ huomataan. Meillä on talo täynnä haastajia. On tosi tärkeää, että jokaista meistä, minuakin, haastetaan jatkuvasti jonkun muun toimesta.
“Hello hello, I’m Sami from Finland”
Sami Hertell aloitti Jumbossa, viidennessä kauppapaikassaan, heinäkuussa 2019. Vuosiin on kauppiaan sanoin mahtunut kaikki mahdollinen ja mahdotonkin. Ensin maskit kasvoilla tehty kokonaisuudistus, jossa rakennettua upeaa ravintolamaailmaa ei koronarajoitusten vuoksi päästy heti edes avaamaan. Kauppias päätti välttyä lomautuksilta, joten verkkokauppatilauksia painoi tuolloin koko porukka kokeista alkaen. Sitten alkoivatkin sota ja energiakriisi, kunnes viime vuonna parkkihalli revittiin auki osana kauppakeskuksen remonttia.
– Olemme silti koko ajan säilyttäneet tietyt peruskiveen muuratut juttumme, kuten alueen parhaat tarjoukset ja kilpailukykyisen hintatason. Valikoimaa olemme kasvattaneet dramaattisesti 22 000:sta noin 36 000:een tuotteeseen. Se on vaatinut aikamoista kulttuurinmuutosta.
Kehitysideoita kauppias keräilee eri lähteistä, joista sosiaalisen median rooli on nykyisin suurin. Esimerkiksi avokadonkypsyysmittariin hän törmäsi some-fiidissään.
– Eräs hollantilainen kauppa esitteli keksintöä, ja katsoin että mikäs ihme tuo on. Aloitin salapoliisintyön, ja selvisi, että mittaria valmistaa pieni start-up Hollannissa. Laitoin viestiä, että ”Hello hello, I’m Sami from Finland”, hän kertoo huvittuneena keksinnön matkasta Vantaalle.
Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla
Onnistumisten taustalla on myös viimevuotinen organisaatiouudistus. – Ymmärsin, että on opittava delegoimaan, jotta kehitystyötä on ylipäätään mahdollista tehdä. Uusimme johtamismallimme ja jaoimme vastuita uudella tavalla, Sami kertoo.
Syyskuussa kaikki huipentui koko henkilökunnan kick-off-tilaisuuteen, jossa käytiin läpi muun muassa yhteiset tavoitteet, arvot ja liikeidea.
Uudessa organisaatiossa myymäläpäällikkö Jaana Saanijoen ja apulaismyymäläpäällikkö Iiro Laineen rooli on keskeinen. Iiro on työskennellyt Jumbossa parisen vuotta, Jaana vuodesta 2005.
Myymäläpäälliköiden rooliin kuuluu lähijohtamista, työvuoroasioita sekä myymäläkunnosta huolehtimista. – Eikä pidä unohtaa ihan vain kuulumisten kyselyä, se on todella tärkeää, Iiro muistuttaa.
– IGD-tunnustus sai reflektoimaan, mitä me olemme tehneet eri tavalla, Jaana pohtii. – Pidämme Iiron kanssa nykyisin esimerkiksi kuukausittain osastokohtaiset palaverit osastovastaavien ja apulaisvastaavien kanssa, ja ne ovat olleet tosi tärkeitä. Puhelimet ja radiot ovat silloin kiinni. Tarjoamme täyden fokuksemme, jotta he tulevat varmasti kuulluiksi ja pystymme parhaamme mukaan tukemaan heitä onnistumisessa.
Osastovastaavien rooli onkin Jumbossa vaativa, kun valikoima on laaja ja suoratoimittajia paljon. – Suureksi kaupaksi olemme myös aika nopealiikkeisiä. Vastaavilta se vaatii taidokasta lankojen käsissä pitelyä, kun tuotetoiveitakin tulee kymmenkunta päivässä, Iiro kiteyttää.
Työt voidaan opettaa, asennetta ei
Kauppias ja myymäläpäälliköt korostavat, miten tärkeää on antaa porukalle mahdollisuuksia kasvaa. Ajatus on, että omalla tekemisellä pystyy aidosti vaikuttamaan etenemiseen.
– Vahvuuksia porukallamme on monia, ja ihan uusiakin löytyy jatkuvasti piilosta lisää, Iiro Laine kehuu.
Ada Kyllinen tuli Jumboon töihin merkonomin opintoihin kuuluneiden harjoittelujaksojen kautta. Nyt hän työskentelee hevissä myyjänä. – Täällä on hieno työyhteisö ja töihin on aina kiva tulla. Henkilökohtaisesti on ollut tärkeää saada vastuuta ja oppia uutta. Osastovastaavien ollessa poissa osaan tehdä tilaukset.
Eniten hän pitää massojen rakentamisesta. Jumbon hevissä asiakkaat pysäyttävät laajan valikoiman ohella näyttävä peiliratkaisu, veriappelsiinimehukone sekä tietysti se somehitiksi Suomessakin noussut avokadonkypsyysmittari.
Ada arvioi kuukauden kaupan tunnustuksenkin perustuvan tällaisiin yllätyksiin sekä kaupan omanlaiseen visuaaliseen ilmeeseen. – Kilpailijalla kaupat ovat aika samanlaisia, meillä on mahdollisuus toteuttaa asioita persoonallisemmin, hän kertoo.
Henkilökohtaiseen kehittymiseen heviosaajalla on mielessä selvät sävelet. – Haluaisin syventää osaamistani hevin harvinaisemmista tuotteista, jotta osaisin paremmin neuvoa asiakkaita.
Suunnittelupöytä ei tyhjene
Sami Hertell kertoo putkessa olevan monia asioita esimerkiksi osastojen ja opasteiden kehittämiseen liittyen. Myös perusasiat työllistävät aina, koska ilman niitä ei ole mitään minkä päälle rakentaa.
Työ ei siis lopu, mutta mistä kokenut kauppias poimii omaan työhönsä merkityksellisyyden ja onnistumisen tunnetta?
– Meihin kauppiaisiin on sisäänrakennettu myynnin nälkä ja kilpailuvietti. Myyntiraportti tulee herkästi avattua heti aamulla, vaikka siitä joskus tuleekin noottia kotona, Sami hymyilee.
– Ahmin myös jatkuvasti asiakaspalautteita ja somekommentteja. Tässä kun elää mukana hengellään, hyvästä palautteesta ammentaa ja epäonnistumiset syövät miestä. Mutta loppujen lopuksi jokainen kriittinenkin palaute vain sisuunnuttaa, että perskeles, eiköhän hoideta tämäkin asia kuntoon!
Numeroiden takaa löytyy silti muutakin. – Kun perjantaina aamukymmeneltä kiertää kaupalla, kuormat on purettu, kauppa tikissä viikonloppua varten ja jengillä hyvä fiilis, se on ihan mahtava tunne!
K-Citymarket Jumbo, Vantaa
#paremmankaupantekijät
Lue koko juttu 13.2.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.