Tulin kauppaan töihin vuonna 2011 armeijan jälkeen. Mummuni ja pappani, jotka ovat entisiä K-kauppiaita, olivat nähneet, että Rauman K-Citymarket haki kesätyöntekijöitä. Hain paikkaa ja aloitin työt kaupassa syksyllä, samalla kun viimeistelin merkonomiopintoni. Kaupan ala sytytti saman tien.
Aluksi työskentelin kaupan palvelutiskillä ja sen jälkeen elintarvikepuolen iltapäivystäjänä. Sain myös vastuuta lihaosaston” kakkosena” eli osastopäällikön varahenkilönä. Ajattelin silloin työtä tehdessäni, että tämä on kyllä mahtavaa hommaa. Ajatus siitä, että haluan tehdä tätä itselleni ja yrittäjänä vahvistui entisestään.
K-Citymarketin palvelutiskillä opin lihamestari Jari Haaralan johdolla tuntemaan eri raaka-aineet ja käsittelemään niitä. Kaupan töissä opin myös kovan motivaation työtä kohtaan. Palvelutiskillä pärjäsi, kun oli myyntihenkinen ja tunsi, miten eri raaka-aineita käytetään. Mielestäni erityisen tärkeää ruokakauppiaalle on, että hänellä on palava halu ruoanlaittoon. Tykkään edelleen kokata, ja minusta on mahtavaa tehdä hyvää ruokaa.
Raumalta siirryin K-Supermarket Eurajoenportin silloisen kauppiaan Juuso Östermanin tiimiin lihan ja kalan käsittelijäksi. Kaupassa toimintaa kehitettiin ennakkoluulottomasti ja palvelutiskilläkin toteutimme rohkeasti monenlaisia kampanjoita ja konsepteja. Eurajoella astuin myös lähemmäs kauppiasuraani, kun sain suoritettua esimiehen erikoisammattitutkinnon.
Ennen kuin valmistuin K-kauppiasvalmennuksesta kauppiaaksi, työskentelin vielä tovin K-Market Lapinpadassa. K-Marketissa sain kokemusta koko kaupan pyörittämisestä. Kiitokset kauppiaspari Saku ja Tii-Mari Vätille, jotka kannustivat hakemaan kokemusta myös pienemmästä kaupasta. Siinä ei tuoretta kauppiasta lihanleikkuutaidot auta, jos hän ei hallitse kaupan hallinnollisia hommia, ja marketissa ne tulivat tutuiksi.
Oma haaveeni toteutui 14.4.2019, kun aloitin Porissa K-Market Otavankadun kauppiaana. Siitä kahden viikon kuluttua olin myös K-Market Sirkustorin kauppias. Lopulta minulla oli Porissa kolme kauppaa, kun myös uudesta K-Market Karhunpesästä tuli kauppani.
Tämän vuoden keväällä muutimme perheeni kanssa Vaasaan, kun pääsin kauppiaaksi K-Supermarket Wasaan. Päätös paikkakunnan vaihdosta ei ollut meille helppo, mutta suuren ruokakaupan mahdollisuudet houkuttelivat. Uudessa kauppapaikassani tutustuminen henkilökuntaani ja asiakkaisiin ovat jo hyvässä vauhdissa.
Kauppiaana olen sosiaalinen ja viihdyn asiakkaiden parissa. Myymälän puolella työskentely välittää minusta asiakkaille myös tärkeän viestin: Tuo kauppias viihtyy työssään ja haluaa olla keskuudessamme. Henkilökuntaani haluan ohjata valmentavalla otteella. Jokainen saa kehittyä työssään ja minä tsemppaan rinnalla.
Matkani Rauman K-Citymarketin palvelutiskiltä kauppiaaksi kesti kahdeksan vuotta. Olen joka päivä kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä. Ja vaikka haasteita riittää, työskentely asiakkaiden ja henkilökunnan parissa on palkitsevaa. Nautin joka päivä, kun saan astua sisään kauppani ovesta.
Kauppias Miikka Lavanto voitti K-ryhmän K-duuni-kilpailussa Vuoden nuori työntekijä -sarjan vuonna 2016. Vuoden työntekijä -sarjassa palkitaan henkilö, joka tukee työkavereitaan ja hoitaa työnsä esimerkillisesti. Vuoden työnantaja -sarjassa palkitaan K-kauppias, jolle työntekijöiden tyytyväisyys on sydämen asia ja joka on onnistunut luomaan kauppaansa hyvän työilmapiirin ja asiakaslähtöiset työskentelytavat. Tämän vuoden K-duuni-kilpailun äänestysaika on päättynyt. Voittajat julkistetaan K-Team Päivillä 5.11.

Miikka Lavanto
K-Supermarket Wasan kauppias
K-duuni-kisa käynnissä 1.8.–11.9. – kuka on sinusta vuoden kaupan työntekijä ja työnantajakauppias?
K-duuni-kisassa etsitään jälleen K-ryhmän* vuoden kaupan työntekijää ja työnantajakauppiasta. Kilpailussa ehdokkaina ovat kaikki K-ryhmän kauppojen työntekijät ja K-kauppiaat.