LIIKUNTATIETEIDEN MAISTERI, opettaja Jutta Hautamäki ja kouluttaja Iina Mannonen ovat innoissaan: Suomen Urheiluopiston ensimmäinen Intersportille räätälöimä lajimestari-kurssi on koossa. Kurssin suorittaneet saavat käyttää tutkintonimikettä liikuntaneuvoja. Lähes kaikki suorittivat myös urheiluopistojen Personal Trainer -sertifikaatin.
– Oli ihan huikeaa, millainen ryhmähenki heille rakentui. Se näkyi yhdessä tekemisenä ja oivaltamisena. Kaikki kokivat verkostoitumisen merkitykselliseksi, Hautamäki iloitsee.
Idea koulutukseen lähti keskusteluista Intersportin henkilöstöpäällikön Juhana Toivosen kanssa jo keväällä 2019. Koulutuskokonaisuuden suunnittelu käynnistyi Vierumäen asiantuntijoiden, Keskon ja Intersportin yhteistyönä.
– Sisältö muokattiin palvelemaan opiskelijoiden, työnantajien ja ketjun tavoitteita. Tarkoituksena oli lisätä osaamista hyvinvoinnista ja liikkumisesta, jotta kauppojen asiakkaita osattaisiin palvella kokonaisvaltaisimmin, myyntiä tukien, Mannonen selvittää.
Opiskelijat kurssille tulivat eri puolilta Suomea. Nuorimmat olivat 20-vuotiaita, vanhimmat yli viisikymppisiä. Naisia oli vajaa kolmannes. Opiskelu jakautui seitsemään lähijaksoon Vierumäellä sekä etäopiskeluun ja oppimiseen työpaikalla. Jotkut odottivat erityisesti myyntiosaamisen oppimista, mutta pian ymmärrettiin, miksi sisältö oli toisenlainen.
– Painopiste oli hiihdossa ja juoksussa, mutta minkä tahansa lajin neuvontaan tarvitaan perusymmärrys muun muassa ihmisen fysiologiasta, ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista, Hautamäki selittää.
Lisää onnistumistarinoita on myös tulossa, sillä Intersportin väen toinen lajimestari-ryhmä aloitti jo urakkansa tammikuussa.
KUN KAUPPIAS Teemu Holma vinkkasi raumalaiselle Noora Pääkölle, 34, lajimestari-koulutuksesta, kiinnostui tämä heti.
– Halusin syventää osaamistani ja oppia uusia taitoja työn tueksi. Sekin oli hienoa, että kouluttautuminen tapahtui kollegojen kanssa ja pääsimme jakamaan tietoja ja taitoja. Opiskelukokemus oli mukava ja palkitseva, vaikka olikin paikka paikoin työläs, kertoo juoksu-lajimestareiden linjalla opiskellut Pääkkö.
Oppeja on Raumalla jaettu myös työkavereille. – He ovat kannustaneet ja olleet kiinnostuneita koulutuksestani, ja olemme käyneet oppimiani asioita yhdessä läpi. Iso kiitos kuuluu myös kauppiaalle, joka toimi työpaikkaohjaajanani näytöissä.
SAMOILLA LINJOILLA on Rovaniemen Intersportissa työskentelevä Tuomas Hartikainen, 36.
– Kun kauppias kysyi, haluaisinko hankkia työajan ja palkan puitteissa ammattitutkinnon, olihan se houkuttelevaa. Hiihto tuli tietysti lajiksi, Rovaniemellä kun ollaan, Hartikainen kertoo. Kauppias vaihtui koulutuksen aikana, mutta myös nykyinen kauppias Vesa Ylilehto oli opintojen ajan hyvänä tukena.
Hartikainen suosittelee lajimestari-koulutusta lämpimästi.
– Tykkäsin valtavasti. Käynti Peltosen suksitehtaalla Heinolassa oli minulle kovin juttu. Siellä sai tuotteista paljon tietoa työkavereille välitettäväksi.
PORILAISEN INTERSPORT PUUVILLAN myyjä Ville Korhonen, 29, kehuu lajimestari-koulutusta ja opiskelukavereitaan.
– Porukka oli samanhenkistä, ihan huippusakkia! Omatoiminen opiskelu oli toki haastavaa, mutta setti oli loistava.
Lajimestari-koulutuksesta vahvan urheilutaustan omaava Korhonen kiinnostui nähtyään siitä mainoksen, ja juuri samaan aikaan kauppiaspari Aki ja Maire Seppälä ajattelivat kurssin sopivan hänelle. Nyt ollaan vaiheessa, jossa oppeja jo hyödynnetään.
– Hiukan vanhempi mies halusi aloittaa juoksuharrastuksen mutta ei tiennyt, mitä kannattaisi tehdä, lähteäkö heti 20 kilometrin lenkille. Neuvoin, mitä ottaa huomioon, millaista matkaa yrittää, miten kroppa reagoi ja tarjosin perusohjeita ruokavalioon ja juoksutekniikkaan. Tuli itsellekin hyvä fiilis, kun pystyin antamaan ekstraa, enkä vain myynyt hyviä kenkiä.
Lajimestari-koulutus:
Lue koko juttu 13.1.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.