K-Market Kanslerintien kauppias Mikko Huhtaselle tuli toukokuussa täyteen 25 vuotta kauppiasuraa. Vaikka maailma on sinä aikana muuttunut paljon, on yksi asia ennallaan. Osa nuorista näpistelee ja hölmöilee.
– He tekevät sitä näytönhalusta tai kavereiden yllytyksestä. Joskus jopa isompien kavereiden pakottamana. Nuorten ja ihan lasten tekemiä näpistyksiä ja häiriötapauksia tulee varmasti aina olemaan, Huhtanen sanoo.
Nykyään mukana ovat vahvasti erilaiset YouTube- ja TikTok-trendit, joissa nuoria yllytetään tekemään typeryyksiä. Kauppa joutuu kärsimään niistä, kun innostetaan vaikkapa laittamaan neuloja vesimeloneihin.
Huhtanen pyrkii välittömästi tarttumaan erilaisiin ilmiöihin. Kun netissä neuvottiin paukkupommin tekemistä, otettiin siinä tarvittava viemärinavausaine pois hyllystä ja myytiin vain kassoilta. Parissa kuukaudessa villitys meni ohi.
– Otin asian vakavasti, koska kaupan läheisellä alikulkukäytävällä peläyteltiin ihmisiä pommeja paukuttelemalla.
Alkoholi kiinnostaa alaikäisiä
Mikko Huhtanen kertaa joka syksy henkilökuntansa kanssa ikäraja-asioita ja huolehtii, että kaikilla on ikärajapassi suoritettuna. Nuoret yrittävät ostaa tavallista enemmän alkoholia sekä lukuvuoden alkaessa että loppuessa. Myös välitystä alaikäisille tapahtuu.
– Toki me teemme parhaamme, ettei näin käy ja koitamme kurkkia puistojen puolelle, mutta sitä on tosi vaikea valvoa. Siihen tarvittaisiin viranomaisapua.
Huhtanen iloitsee, että nykyään moni nuori näyttää paperit ilman, että niitä ehtii edes kysyä. – Jos joku suuttuu iän kysymisestä, hän ei usein sitten olekaan täysi-ikäinen.
Tenaville puhumassa alakoulussa
Runosmäen K-Supermarketin kauppiasaikanaan Mikko Huhtanen kiersi yhdessä poliisin kanssa alueen ala-asteita, kun useampi ykkös-kakkosluokkalainen jäi kiinni näpistelystä.
– Pieniä koululaisia pyöri kaupassa tavallista enemmän. Kamerasta huomattiin, että toiset tiedustelivat, ja merkistä yksi lapsista tuli sisääntuloporttien alta karkit mukanaan.
Ilmiö ei koskenut pelkästään Huhtasen kauppaa. Lähikoulun rehtori ehdotti silloin kaupan ja poliisin yhteistä vierailukiertuetta Runosmäen ala-asteille.
– Minä kerroin tilaisuuksissa, mitä näpistely aiheuttaa kaupalle ja poliisi puolestaan, mitä se aiheuttaa tulevaisuudelle.
Viesti meni perille, vaikka poliisiauto tuntui kiinnostavan tenavia enemmän kuin puhujat.
Huhtanen on itse käynyt aikanaan Turun kauppaoppilaitoksen ja on kauppiaana pitänyt tiivistä yhteyttä entiseen opinahjoonsa, joka on nykyään osa Turun ammatti-instituuttia. Hän käy mielellään puhumassa siellä.
– Kauppislaiset ovat juuri otollisessa iässä. Jotkut ajattelevat jo oikeasti elämää eteenpäin. Siinä kohtaa pystyy vaikuttamaan valintoihin ja asenteeseen.
Rohkeasti yhteys lähikouluihin
Mikko Huhtanen kannustaa olemaan aina yhteydessä suoraan lähikouluihin, kun paljastuu niiden oppilaiden tekemiä rötöstelyjä.
– Se on nuoren etu, sillä taustalla saattaa olla ongelmia, joihin koulu pystyy moniammatillisesti paremmin tarttumaan. Siellä on hyvät yhteydet sosiaali- ja nuorisotyöntekijöihin.
Turussa on myös kaksi nuorisopoliisia, joihin hän on turvautunut.
– Olen ollut heihin yhteydessä alaikäisten 15–16-vuotiaiden varkaustapauksissa. Nuorisopoliisien kanssa on sovittu jatkoseuraamuksista ja menty epävirallisia reittejä.
Vaikka nuorten häiriöt ja näpistelyt ovat kaupan arkea ja perinteiset hyvät käytöstavat muuttuneet uhanalaisiksi, haluaa Kanslerintien kauppias antaa myös kehut. Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin.
– Nuoriso on minun mielestäni tullut kohteliaammaksi ja on paljon sosiaalisempaa kuin ennen. Aika usein teini saattaa toivottaa hyvät päivän jatkot – ja sanoo jopa kiitos.
Yhä nuoremmat häiriköivät
Kaupan liittoon tulee lisääntyvästi viestiä, että osa lapsista ja nuorista käyttäytyy kaupassa todella huonosti. Uutta on se, että häiriöitä aiheuttavat entistä nuoremmat ikäluokat. – Jopa alle 10-vuotiaita lapsia tavataan ilkivallan teossa, kertoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb.
– Jokaisessa myymälässä toimitaan tietysti tilanteen mukaan. Tilannetaju ja maalaisjärki vievät aika pitkälle. Me Kaupan liitossa tuemme tarvittaessa.
Kuljukka-Rabb korostaa tilanteen vaihtelevan kaupoittain ja alueittain. – On vaikea antaa mitään selkeää selitystä siihen, miksi ongelmat jossain lähtevät vyörymään lumipallon lailla.
Kääntöpuolena myymälöissä on pahimmillaan jopa väkivallan uhka. K-Market Kanslerintien kauppias Mikko Huhtanen tutkii parhaillaan opintoihinsa liittyvässä työssään väkivallan uhkaan varautumista. Hän painottaa, ettei kenenkään kuulu pelätä töissä.
– Ainoastaan selkeät turvaketjut ja ohjeet vaarallisten tilanteiden varalle voivat lieventää pelkoa.
Yrityslähestymiskieltoa Mikko Huhtanen on vaatinut jo kauan, ja hän on lähestynyt asiassa myös kansanedustajia.
– Nyt asiakas, joka on lyönyt myyjää, voi tulla seuraavana päivänä uudestaan. Poliisia ei saa paikalle, ellei sama toistu. Eli pitää joka kerta joutua läimäytetyksi saadakseen apua. Jos olisi lähestymiskielto ja sitä rikotaan, poliisin voisi soittaa paikalle.
Huhtanen tietää, että Ruotsissa on hyviä kokemuksia lähestymiskiellosta, joka on otettu käyttöön myös niin urheilutapahtumissa, kirjastoissa kuin museoissakin. – Se tarvitsisi saada voimaan Suomessakin – ja nopeasti.
Lue koko juttu 23.8.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.