Mitä vuodesta 2022 jäi erityisesti mieleen, K-päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli?
– Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Venäjän järjetön hyökkäys Ukrainaan. Teimme Keskossa nopeasti päätöksen lopettaa venäläistä alkuperää olevien tuotteiden ostot sekä elintarvikeviennin Venäjälle.
– Päivittäistavarakaupassa vuosi oli aivan poikkeuksellinen. Ostokäyttäytyminen muuttui inflaation seurauksena voimakkaasti ja ruoan hinta oli toistuvasti esillä niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissakin. Kuluttajat ostivat vähemmän ja edullisempaa, ja myynnin volyymi laski vaikka arvo nousi. Tämä johti hintakilpailun kiristymiseen, kun samaan aikaan kuluttajien ostovoima laski.
– Ruoan hinta nousi viime vuonna sekä Suomessa että maailmalla. Kun samaan aikaan nousivat myös muut kustannukset, se vaikutti ostokäyttäytymiseen, onhan ruokamenoja helpompi säädellä kuin esimerkiksi asumismenoja. Ostaminen muuttui suunnitelmallisemmaksi ja hintoja alettiin seurata tarkkaan, jolloin asiakkaiden kiinnostus tarjouksia, edullisia tuotteita ja kaupan omia merkkejä kohtaan kasvoi.
Kaupallisia onnistumisia?
– Oli ensiarvoisen tärkeää, että olimme rakentaneet vahvan omien merkkien tarjooman, jota nyt vahvistimme entisestään. Kaupan omien merkkien osuus kasvoi ostoskoreissa meillä ja koko markkinassa. Kehitimme myös eräkauppa- ja last chance -toimintamalleja, ja punalaputettujen tuotteiden myynti kasvoi 15 prosenttia.
– Kauppakohtaisia liikeideoita terävöitettiin vastaamaan nykyistä toimintaympäristöä. Jokaisesta ketjusta löytyy hyviä esimerkkejä, joissa on onnistuneesti rakennettu omia kilpailuetuja ketjun vahvuuksien päälle ja kyetty vahvistamaan omaa asemaa markkinassa. Yhdessä kauppiaiden kanssa kehitettyjen datapohjaisten työkalujen hyöty näkyy konkreettisesti kauppojen tunnusluvuissa.
”Aivan keskeinen K-ryhmän vahvuus ovat K-ruokakauppiaamme henkilökuntineen.”– Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli
Muita poikkeuksellisia tekoja?
– Kun sähkön hinta nousi voimakkaasti ja esillä oli jopa sähköpulan uhka, käärimme hihat ja käynnistimme sähkönsäästötalkoot, joissa myös kaupoilla oli keskeinen rooli. Sen tuloksena K-ryhmän sähkönkulutus Suomessa oli loka-joulukuussa noin kuusi prosenttia alhaisempi kuin edellisvuonna vastaavana aikana.
– Reagoimme ensimmäisenä kaupan toimijana myös alkutuottajien vaikeutuneeseen tilanteeseen, kun tuotantopanokset kallistuivat voimakkaasti. Avasimme yli 200 kotimaisen tavarantoimittajan kanssa neuvottelut, joissa tavoitteena oli hakea tuottajien tilannetta helpottavia sopimusmuutoksia. Tilanne on parantunut, mutta kaikilla on vielä paljon töitä tehtävänä suomalaisen ruoan tulevaisuuden eteen.
– Hyvin tärkeänä pidän myös auttamisen halua, joka on tullut esiin Ukrainassa käytävän sodan aikana. Kaupoissa on ollut Ukraina-keräyksiä, myyty Ukraina-rusetteja ja tehty tuotevalintoja.
Vahvuudet joilla peli voitetaan
– Meillä on toimiva strategia, ja olemme jo tehneet sen sisällä muutoksia painotuksissa. Kun toteutamme strategiaa määrätietoisesti yhdessä, olemme kilpailussa vahvoilla myös jatkossa. Kauppakohtaisten liikeideoiden avulla ja liikeideoita edelleen kehittämällä meillä on edelleen paljon potentiaalia myynnin ja tuloksen parantamiseen.
– Aivan keskeinen K-ryhmän vahvuus ovat K-ruokakauppiaamme henkilökuntineen. He ovat toimineet edelläkävijöinä suomalaisen päivittäistavarakaupan tarjonnan uudistamisessa jo pitkään ja ovat K-ryhmälle todellinen erottautumistekijä ja kilpailuvaltti.
Lue koko juttu 26.5.2023 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.