HANNI SOKAN urapolku ei ole se tyypillisin: 28 vuoden ura taksiautoilijana vaihtui runsaat toistakymmentä vuotta sitten rautakaupan töihin, aluksi maalien sävyttämiseen ja sittemmin muun muassa ostojen pariin. Aika K-Rauta Pälkäneellä on kulkenut kuin siivillä.
– Aiempaan työhön verrattuna on mukavaa, että kun lähtee töihin, tietää koska pääsee kotiin. Olen viihtynyt, ja töihin on edelleenkin kiva lähteä joka aamu, kaupan Facebook-vastaavanakin toimiva Sokka toteaa.
K-Rauta Pälkäneellä on pitkä 70-vuotinen historia, ja tätä perinnettä jatkavat nykyisin kolmannen polven kauppiasveljekset Teemu ja Toni Järvenpää. Kun nuoremman polven Järvenpäät aloittivat vuonna 2008 kauppiasuransa, he lähtivät selkein visioin uudistamaan rautakauppaa nykypäivään. Siinä on Teemu Järvenpään mielestä myös onnistuttu, vaikka työsarkaa riittää edelleen.
K-RAUTA PÄLKÄNE ON ENNEN KAIKKEA KESÄKAUPPA. Paikkakunnalla on asukkaita 7 000 ja mökkejä 4 000. – Suurin osa asiakkaista tulee Pälkäneeltä ja kehyskunnista kuten Kangasalta ja Valkeakoskelta, mutta myös esimerkiksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen rooli on iso, Teemu Järvenpää kertoo.
Kesäasiakkaiden tavoittamisessa kauppa hyödyntää vahvasti sosiaalista mediaa. Facebookissa K-Rauta Pälkäneellä on hurjat 14 000 seuraajaa, yli kaksinkertainen määrä Pälkäneen asukaslukuun verrattuna. Kauppa erottuu somessa humoristisilla ja oman näköisillään sisällöillään, joista ei henkilökunnan heittäytymistä puutu.
Hanni Sokka lähti mukaan kaupan Facebook-tekemiseen jo monia vuosia sitten kauppias Teemun aloitteesta. Matkan varrella Sokka on suorittanut myös muutamia Keskon somekoulutuksia.
– Tykkään itse tehdä hauskoja sisältöjä. Ne ovat usein hetken päähänpistoja, mutta mietimme myös erikseen esimerkiksi sesonkiin sopivaa sisältöä, Sokka kertoo. Arkihuumorin lisäksi myös arvonnat ja kilpailut vetävät hänen mielestään hyvin, joskin sääntöjen kanssa on oltava tarkkana.
K-Rauta Pälkäne somessa:
Iäkkäämpien kanavaksi profiloituneen Facebookin lisäksi K-Rauta Pälkäne on aktiivinen Instagramissa ja TikTokissa. TikTok-tiliä oli Teemu Järvenpään mukaan mietitty jo pidempään, mutta toteuttaja oli puuttunut. Tänä vuonna asiat loksahtivat kohdilleen kun kesätyöntekijä Ida otti uuden kanavan haltuunsa.
– Seuraajakunta TikTokissa on tietysti nuorempaa kuin oma ydinasiakasryhmämme, mutta näen itse että he ovat tulevaisuuden asiakkaitamme. Kaikilla kaupoilla on haasteena pysyä mukana ajassa ja saada nuoriso asioimaan, ja se on meille tärkeä panostuskohde tulevaisuuden kannalta, Teemu Järvenpää sanoo.
SOME ON KAUPPIAAN MIELESTÄ ennen kaikkea tapa rakentaa kaupan brändiä. Kaiken pohjana on omanlainen ja erottuva sisältö. Huumori ja keveys on Järvenpään mielestä välttämätöntä, koska asiallisempi ja kaupallisempi sisältö ei yleensä pure yhtä hyvin.
– Tekemisemme kaupalla on muutenkin vähän erilaista. Panostamme yksilölliseen palveluun ja haluamme olla ihmisen kokoinen pienempi rautakauppa. Samaa ajatusta toteutamme sitten myös somessa.
Siitä Järvenpää ja Sokka ovat yhtä mieltä, että somen tekeminen on Pälkäneellä helppoa vahvasti heittäytyvän henkilökunnan ansiosta. Vaikka ideat ovat välillä kahjojakin, lähtee väki niihin innolla mukaan. Järvenpää muistaa vuosien varrelta vain yhden kieltäytymisen.
– Sisällöt toimivat aina paremmin, kun mukana on ihminen, Hanni Sokka tietää. – Edelliskesänä esimerkiksi esittelimme kaikki kesätyöntekijämme pienillä videoilla. Uskon, että ihmisten on mukavampi tulla kauppaan, kun tietää jo ennalta minkälaista väkeä siellä työskentelee.
Ja tukeehan kaupan hyvän ilmapiirin esittely myös työnantajakuvaa ja siten rekrytointeja, Järvenpää huomauttaa.
TÄRKEÄÄ on kauppiaan mielestä muistaa myös seurata analytiikkaa. – Luvut kertovat, että hinta + tuote ei enää somessa riitä. Kaupallista sisältöä on mietittävä erityisen tarkkaan ja pyrittävä tuomaan siihenkin jotain hauskaa tai erottuvaa mukaan, hän sanoo.
Onnistunut esimerkki juuri siitä nähtiin muutamia vuosia sitten, kun K-Rauta Pälkäneen Facebookissa julkaistiin humoristinen postaus ”yksiöinä” ja ”kaksioina” esitellyistä Lassila&Tikanojan jäteastioista, joihin henkilökunta kömpi kuvaa varten sisään. Postauksesta tuli niin suosittu, että Lassila&Tikanojalta soiteltiin ja pyydettiin lupaa hyödyntää kuvaa heidän omassa mainonnassaan.
VARSINKIN KESÄASIAKKAIDEN TAVOITTAMINEN ilman somea olisi Teemu Järvenpään mukaan erittäin haastavaa – paperilehdillä heitä ei oikein tavoiteta, mutta kaupan some-kanavia he seuraavat tiiviisti. Somen avulla kesäasiakkaita on saatu esimerkiksi aktivoitua kaupan suosittuihin kesätapahtumiin, joita Teemu Järvenpään mukaan järjestetään kaupalla 6–7 vuodessa ja siihen ammattitapahtumat päälle.
Entä minkälaisia vinkkejä Pälkäneen Facebook-osaaja Hanni Sokka haluaa antaa muille kaupoille? Pelkästään rautakaupan jokapäiväisessä arjessa on hänen mukaansa paljon ammennettavaa.
– Homma voi lähteä hyvin käyntiin kaupan arjesta, hauskoista jutuista ja jopa kömmähdyksistä, joita joskus tapahtuu. Pidän itse siitä, että mukana on pilkettä silmäkulmassa. Ja niin taitavat pitää asiakkaammekin!
Lue koko juttu 23.9.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.