Minusta kenenkään ei kuulu pelätä töissä. Ainoastaan selkeät turvaketjut ja ohjeet vaarallisten tilanteiden varalle voivat lieventää pelkoa. Omassa kaupassani mielikuvaharjoittelemme henkilökunnan kanssa vakavia tilanteita säännöllisesti: käymme läpi, missä kohtaa tehdään vartijahälytys, missä soitetaan hätänumeroon ja koska pyydetään työkaveria turvaamaan selustaa.
Viranomaisilta saatava apua on kuitenkin hyvin rajallista, koska nykylainsäädäntö ei tätä tue eikä poliisilla ole valtuuksia estää toistuvasti häiriköiviä tai väkivaltaisia henkilöitä jatkamasta toimintaansa. Kerron esimerkin elävästä elämästä: Asiakas, joka on lyönyt myyjää, voi tulla seuraavana päivänä uudestaan. Poliisia ei saa paikalle, ellei sama toistu. Eli pitää joka kerta joutua läimäytetyksi saadakseen apua. Jos voimassa olisi yrityslähestymiskielto ja sitä rikotaan, poliisin voisi soittaa paikalle saman tien.
Näin kauppiaan näkökulmasta myös rikosilmoituksen teko ja seurausten hoitaminen on tehty sen verran työlääksi, että moni tekee niitä valikoidusti tai jättää jopa tekemättä. Heitänkin toiveen, että poliisi kehittäisi sähköisiä palvelujaan siten, että yrityksen perustietoja ei tarvitsisi kirjoitella yhteen ilmoitukseen joka kerta uudelleen moneen kertaan.
Esimerkiksi viime vuonna tein 89 rikosilmoitusta, ja työaikaa kaikkeen rikoksiin liittyvään meni arviolta 200 tuntia, yleensä iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin tämä aika on pois perheeltä ja harrastuksilta. Tuo tuntimäärä vastaa muuten yhden kassatyöntekijän keskimääräistä kuukauden työaikaa.
Tiedän, että Ruotsissa on hyviä kokemuksia yrityslähestymiskiellosta, jossa se on otettu käyttöön esimerkiksi kaupoissa, urheilutapahtumissa, kirjastoissa ja museoissa. Yrityslähestymiskielto tulisi saada voimaan Suomessakin – ja nopeasti. Jokaisella meistä on oikeus turvalliseen työpaikkaan.
Lue lisää yrityslähestymiskiellosta Kaupan liiton ja muiden järjestöjen vetoomuksesta.
Blogin kirjoittaja: Mikko Huhtanen
Mikko Huhtanen on Turun K-Market Kanslerintien kauppias. K-kauppiasuransa hän aloitti vuonna 1999.