Holmala kertoo, ettei hän muista lapsena haaveilleensa kauppiaan ammatista. Lähipiirissä ei myöskään ole yrittäjiä. Kipinä kaupan alalle syttyi yläkoulun TET-harjoittelussa, jonka hän suoritti kotipaikkakunnallaan Haukiputaalla K-Supermarket Revontorilla. Harjoittelujakson jälkeen Holmala teki kaupassa töitä iltaisin ja viikonloppuisin.
– Vapaa-ajalla katselin YouTubesta aivan intona K-kauppiasvalmennuksesta kertovia videoita. Kelailin niitä edes takaisin, hän muistelee.
Lukion jälkeen Holmala meni kauppaan kokoaikaiseksi työntekijäksi ja sai osastovastaavan vastuullisen pestin. K-Supermarket Revontorin kauppiasparin Rauno ja Arja Aunion kannustuksesta Holmala päätti hakea K-kauppiasvalmennukseen.
– Ensimmäisellä kerralla ei tärpännyt. Sitten suoritin lähiesimiehen ja yrittäjän ammattitutkinnot ja hain uudestaan. Nyt onnisti.
Holmalan kauppiasvalmennus kesti puolitoista vuotta, ja kauppiasharjoittelun hän teki Revontorilla.
– Alusta asti minulla on ollut realistinen kuva siitä, mitä kauppiaan ammatti on, sillä Rauno ja Arja ovat antaneet siihen kaiken tiedon ja tuen, hän kertoo.
Tuore kauppias kehuu myös kauppiasvalmennusta.
– Kauppiasvalmennuksen polku on selkeä. Sen suoritettua voi luottavaisin mielin ryhtyä kauppiaaksi.
Vapautta ja vastuuta
Holmala oli varautunut siihen, että joutuisi odottamaan omaa kauppapaikkaa jonkin aikaa. Yllätys oli melkoinen, kun sellaista tarjottiin jo kauppiasvalmennusaikana.
– Olin aivan intoa täynnä, kun sain niin pian lähteä rakentamaan omaa kauppaa, hän kertoo.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä Holmala avasi ylivieskalaisen K-Market Mustikan oven yrittäjänä. Hän muistelee miettineensä kaupan kynnyksellä, että mitä hän täällä oikein tekee.
– Mutta siitä kaupan haltuunotto sitten lähti.
Ensimmäiset kuukaudet yrittäjänä eivät ole tuoneet suuria yllätyksiä. Välillä Holmala huomaa pohtivansa jonkin hoidettavan asian edessä, voiko hän tehdä sen omalla tavallaan.
– Ja sitten tajuan, että kyllähän minä voin. Yllättävintä ehkä onkin ollut se, kuinka suuri yrittäjän vapaus ja samalla vastuu ovat, vaikka toimimme ketjumallissa.
K-Market Mustikka sijaitsee aivan Ylivieskan taajaman keskustassa. Kaupan paikalla on tehty jonkinlaista kauppaa aina ja se on paikkakuntalaisille tuttu. Tuore kauppias näkee kaupassaan paljon potentiaalia myynnin kasvattamiseksi.
– Ylivieska on vireä paikka ja myymäläneliöt mahdollistavat monenlaisten ideoiden toteutuksen.
Ensi töikseen Holmala on ryhtynyt rakentamaan kauppaansa valikoimaa, mikä erottaa sen kilpailijoista. Hyllyyn on ilmestynyt muun muassa jenkkilimuja, joita asiakkaat mielellään ostavat. Myös take away -puolen tuotteita on lisätty ja hyllystä löytyy myös paikallisen ravintolan annoksia. Uutta on myös Last Chance -hylly ja ResQ Club -palvelu muutoin hävikkiin meneville tuotteille.
Kaupan kahdeksasta työntekijästä kaksi on nuorempia kuin Holmala, muut ovat vanhempia. Henkilökunta on ottanut nuoren kauppiaan hyvin vastaan eikä ihmettelyä ole ollut.
– Asiakkaat saattavat sanoa tervehtiessään, että täälläkö on se Suomen nuorin kauppias, Holmala kertoo.
Johtajan rooli on nuorelle kauppiaalle vielä uusi. Heti alusta asti hän haluaa ohjata henkilökuntaansa valmentavasti, olla selkeä ja johdonmukainen. Kauppias kertoo henkilökunnalleen myös kauppansa avainlukuja, jotta jokaisella työntekijällä on käsitys, mihin suuntaan yritys on menossa.
Monella kauppiaalla työn tekemisen palo on niin kova, ettei vapaata oikein malteta pitää. Holmala kertoo pyrkivänsä pitämään yhden vapaapäivän viikossa.
– Viikonloput kuten lauantai-illat ja sunnuntait olen tehnyt itse, samoin oppimismielessäkin kaikkia kaupan vuoroja ja töitä. Työpäivien pituudet vaihtelevat paljon.
Kauppiaan lähipiiriin kuuluvat avopuoliso sekä Haukiputaalla asuvat vanhemmat ja pikkusisko. Kaikki voivat auttaa tarvittaessa. Ammattikysymyksissä Holmala sparraa edelleen kasvattajakauppiaidensa kanssa sekä niiden kauppiaiden, joiden kanssa on ehtinyt verkostoitua.
Vaikka kaupanpidon ajat ovat nyt haastavat yleisen taloudellisen ilmapiirin vuoksi, ei nuori kauppias vaivu synkkyyteen.
– Parempia aikoja ei kannata jäädä odottamaan vaan toimeen on ryhdyttävä saman tien, hän tuumaa.