PÄIVI PARKKOLAN työpäivä K-Citymarket Pirkkalan Viinibaari Sommeliere & Bistro Naapurissa alkaa lounasaikaan. Työ painottuu iltaan selkeästä syystä: eivät asiakkaat aamupäivällä intoudu viiniä maistelemaan, ja viini, se on Parkkolan erikoisalaa, ja juuri siksi kauppias Petri Putila on hänet Pirkkalaan palkannut.
Parkkola on työskennellyt 30 vuotta ravintoloissa, viimeksi Mäntsälässä Hirvihaaran kartanon upean viinikellarin vartijana sekä lahtelaisissa huippuravintoloissa Roux ja Bistro Popot. Viinien pariin hänet johti aikanaan moneen kertaan palkittu sommelière ja viinikouluttaja Juha Lihtonen. 2000-luvun alussa Parkkola opiskeli samalla kurssilla Lihtosen ja muiden suomalaisten viinialan huippuosaajien kuten Essi Avellanin, Pasi Ketolaisen ja Tuomas Meriluodon kanssa.
Vuonna 2004 Parkkola perusti oman toiminimen. Sen avulla hän on järjestänyt viinialan koulutuksia ja tastingejä. Tätä nykyä tastingeistä pääsevät nauttimaan myös K-Citymarket Pirkkalan asiakkaat.
Palvelu on Pirkkalassa kaiken A ja O. − Yhtenä päivänä miesasiakas huokasi, ettei ikinä ole saanut näin hyvää palvelua ja on sentään jo yli 80-vuotias, Parkkola iloitsee.
RAVINTOLAN ASIAKKAANA myös kauppias Petri Putila kohtasi Parkkolan ensi kerran.
− Ihastuin tapaan ja tyyliin, millä hän kohtaa asiakkaat, Putila kertoo.
Täällä Pirkkalassa on poikkeuksellisen upea henkilökunta. He kehuvat toisiaan ja lähettävät onnitteluviestejä, kun työkaveri on onnistunut jossakin.Päivi Parkkola
Yhteistyö alkoi, kun silloin K-Citymarket Paavolassa Lahdessa kauppiaana ollut Putila sai idean: hän perustaisi kauppaansa viinibaarin. Putila palkkasi Parkkolan rakentamaan kauppansa viinibaarin valikoiman ja kouluttamaan henkilökunnan myyntityöhön, mutta baarista tuli niin hieno, että Parkkola olisi itsekin halunnut sinne töihin.
Sitten korona puuttui peliin, ja yllättäen onnellisesti. Keväällä 2020 ravintolat suljettiin ja Parkkolakin lomautettiin. Putila päätti tarjota hänelle töitä. Parkkolasta tuli maan ensimmäinen kaupassa työskentelevä viinimestari.
− Olin aluksi epäileväinen, sillä koin, että Päivin kaltainen viinialan huippuammattilainen menee ruokakaupassa hukkaan. Mutta siitä asti olemme tehneet yhteistyötä, enkä ole sitä päätöstä katunut, Putila vakuuttaa.
Kun Putila siirtyi Lahdesta kauppiaaksi Pirkkalaan, Parkkola lähtikin mukaan. − Seuraan häntä, vaikka laittaisi kauppansa kuuhun, viinimestari vannoo.
PIKKUTYTTÖNÄ PARKKOLAN TOIVEAMMATTINA oli kirjailija tai näyttelijä. Hiukan kumpaakin välittömässä mutta asiansa osaavassa ammattilaisessa on tänään, kun hän loihtii asiakkaille elämyksellisiä hetkiä arjen kiireiden lomaan.
Uuttakin on taas tulossa, kun Pirkkalan K-Citymarketiin avautuu loppukeväästä uudenlainen ravintolamaailma Birk. Se tuo ruokakauppaan nautittavaksi tai kotiin vietäväksi tasokasta ravintolaruokaa, kun maankuulut ravintolabrändit Naughty BRGR, Jim Lim by Farang ja Via Tribunali asettuvat samaan tilaan. Aktiivisen kehitystyön kautta Putila on jo aiemmin avannut Pirkkalaan oman jäätelötehtaan ja paahtimon sekä panimomyymälä Himon. Uudella ravintolamaailmalla on oma anniskelualueensa, ja myös sommèliere Päivi Parkkolan asiantuntemusta hyödynnetään ja hänen tehtäväkenttänsä laajenee.
− Maailmalla grocerant-ilmiö eli ravintolan ja kaupan raja-aidan madaltuminen on jo iso trendi. Arvioin, että korona heitti ruokakauppoja meillä viisi vuotta kehityksessä eteenpäin ja loi uuden markkinan, kun ravintolat suljettiin ja ihmiset halusivat ostaa koteihin ravintolatasoista valmisruokaa, kauppias Putila kertoo.
PÄIVI PARKKOLA kehuu ammattiaan maailman parhaaksi.
− Saan olla hyvässä seurassa, asiakkaat tulevat jopa ystäviksi, ja viineistä löytyy aina uutta: koskaan et ole valmis ja kaiken oppinut.
Ehkä jonakin päivänä hänen työnsä laajenee myös kaupan sisään perinteisten viinien valikoimalla, alkoholittomien ja matala-alkoholisten viinien sekä Pirkkalan K-Citymarketin maineikkaiden oluthyllyjen vierelle.
− Odotan ja toivon, että monopoli murtuisi. Olemme valmiina.
Päivi Parkkola
Lue koko juttu 17.3.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.