Kauppias Jukka Kankkunen tunnisti markkinoilla piilevän potentiaalin saman tien, kun Suomeen ryhdyttiin valmistelemaan työsuhdepyörien veroetua. Hän päätti tehdä aluevaltauksen isosti ja kehitti toimintamallia ajatuksella.
– Ymmärsin, että me olemme se taho, jonka pitää pystyä kertomaan asiakkaalle, miten homma toimii. Aloitimme valmistautumisen pitämällä tuntikaupalla teams-palavereja leasing-yritysten ja verottajan kanssa. Kaikki tiedot piti kaivaa itse, sillä valmista materiaalia ei ollut tarjolla, Kankkunen muistelee.
Asiakaskuntaa kartoitettiin lähiseudun yritysten joukosta. – Emme jääneet odottelemaan, että meihin otetaan yhteyttä, vaan kiersimme pitämässä presentaatioita ja esittelemässä toimintatapaamme. Tilaisuuksista tuli tosi tykättyjä, nykyään oikein pyydetään tulemaan.
Huoltopalvelut tulivat kuvaan alusta pitäen. – Sähköpyörän käyttöikä on keskimäärin viisi vuotta, ja säännöllisesti hyvin huolletulla pyörällä ajaa helposti jopa parikymmentätuhatta kilometriä. Jos huolto puuttuu, homma menee pieleen.
Yhteistyökumppaniksi etsittiin vaadittavan ammattitaidon omaava yrittäjä, joka toimii nyt samassa kiinteistössä. Huollon tarve kasvaa sitä mukaa, miten paljon pyöriä saadaan myytyä. – Hän saa huollosta oman osuutensa. Me tehdään kate pyörien myynnillä.
Osaaminen oli hankittava alusta pitäen
Sähköpyörien myyntiin on erikoistunut seura- ja yhteisökaupasta vastaava Sampo Kankkunen, kauppiaan poika, joka tuli mukaan yrityksen toimintaan pari vuotta sitten aktiivisen alppihiihtouran lopetettuaan. Hän on kehittänyt osaamistaan opiskelemalla netistä eri pyörien osia ja toimintoja sekä lukemalla eri merkkien koulutusmateriaaleja.
– Työhöni kuuluu myynnin lisäksi hoitaa, että kaikki muutkin työsuhdepyöriin liittyvät toiminnot hoituvat sujuvasti. Se on keskeistä asiakastyytyväisyydelle.
Markkinoille on tullut paljon uusia toimijoita, ja uudenlaisista tuotteista kertyneellä kokemuksella alkaa olla iso merkitys. – Se rakentaa luottamusta, kun asiakas saa ammattitaitoista apua ja palvelua kaikissa pyöriin liittyvissä kysymyksissä. Aika monesti ostopäätös tehdään sen perusteella.
Kankkuset ovat harkinneet tarkasti, minkä hintaluokan pyöriin keskittyvät. – Kun hintahaitari pyörii noin 3 000–5 000 eurossa, niin leasingyhtiöt hyväksyvät koko summan edun piiriin, jolloin asiakkaan ei tarvitse itse maksaa välirahaa.
Potentiaalia riittää
Näkymät tästä eteenkin päin ovat luottavaiset. – Viime vuosikin onnistui meillä hyvin, vaikka työsuhdepyöräily oli kohtuullisen tuore asia ja esiin pompsahti jatkuvasti uusia asioita veroetuun liittyen. Täällä Keski-Suomessa on hyvät maastot ja pitkät työmatkat, se ruokkii pyöräilyä, Sampo Kankkunen arvioi.
Puhtaasti lihasvoimalla liikkuvien menopelien rooli on jäämässä Jyväskylän Tourulassa marginaaliseksi. – Luomupyöräily tuo meillä enää neljäsosan pyöräkaupasta. Monilla muilla lukemat ovat toki vielä toisin päin. Jos haluaa tehdä tätä isosti, on uskallettava sijoittaa paljon pääomaa. Tämä on tietyllä tapaa myös uskon asia.
Kankkuset haluavat oikaista myös sen sitkeässä elävän väärinkäsityksen, että sähköpyöräily ei kehittäisi kuntoa. Avusteisuuden määrän kun voi valita itse, ja lenkeistä tapaa tulla pidempiä.
Inflaatio näkyy toki erikoiskaupan asiakkaiden ostokäyttäytymisessä, kun rahaa menee aiempaa enemmän perusasioihin.
– Uskon että pahin alkaa olla jo ohi, mutta tarkkana on oltava. Aloitan jokaisen päivän tutustumalla heti aamukahvia juodessa edellisen päivän myynteihin, kauppias kertoo.
Viime vuonna suomalaiset hullaantuivat hiihdosta ja talvesta tuli urheilukaupalle historian paras, kun hiihtokelit kestivät tauotta lokakuusta maaliskuuhun. – Tänä vuonna on ollut liikaa lauhoja jaksoja, mikä näkyy myynneissä. Murtomaahiihto on isossa mittakaavassa urheilukaupan tärkein laji. Onneksi talvi tuli sopivasti talvilomaviikkojen alla takaisin, Kankkunen huokaa.
Myymäläpäällikkö Jouni Leppäsen kokemusten mukaan asiakkaat ovat tulleet aiempaa tarkemmiksi hinnan kanssa. – Kyllä sen näkee, että osa etsii edullisempaa ja hakee löytöjä poistolavalta. Paljon on silti heitäkin, jotka haluavat viimeisintä uutta ja huippulaatua ja sen myös hankkivat. Me tarjoamme mahdollisuuden molempiin ja teemme kaiken asiakastyytyväisyys edellä.
Kun paljon vaatii, pitää myös antaa
Mikkelin ja Kuopion Intersportien kautta Jyväskylään siirtynyt Jukka Kankkunen kuvailee itseään kauppiaaksi, joka sekä vaatii että kouluttaa paljon ja pitää hyvää huolta henkilökunnasta. Se on tuottanut tulosta.
– Henkilökunta on ehdottomasti tärkein voimavaramme. Kun aloitin täällä, laskin, että meillä oli koossa 320 vuotta ammattitaitoa – sain siitä lauseen mainokseemmekin. Ihmiset viihtyvät meillä, työurat ovat pitkiä ja nytkin on työssä viisi yli 30 vuotta ollutta ja vastikään eläkkeelle siirtyi 48 vuoden uran tehnyt.
– Haluan tarjota myös henkilökunnalle mahdollisuuden hyvään oloon ja liikuntaan. Työterveyshuolto on vähän parempaa, kaikilla on hyvät vapaa-ajan tapaturmavakuutukset, mahdollisuus työsuhdepyörään ja kuntosalikorttiin. Lisäksi meillä on luotu kannustimia, joilla voi ansaita palkanlisää.
Intersport Tourula, Jyväskylä
Lue koko juttu 24.3.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.