Vuoden positiivisimmaksi kainuulaiseksi tänä vuonna valittu K-Market Paltamon kauppias Tuomas Sirviö on aamulla kyydinnyt jälkikasvua kouluun. Kolmilapsinen perhe asuu Kajaanissa 50 kilometrin päässä omalta kaupalta. Seuraavaksi hän hakee kiinalaisesta ravintolasta aterioita myyntiin.
– Kajaanista toimitellaan mitä milloinkin asiakkaat tarvitsevat. Saadaan tällä tavalla ison kaupungin edut pienelle kylälle.
Sirviö on kääntänyt työmatkan voimavaraksi ja näkee sen mahdollisuutena. Harvalla ihmisellä on vastaavassa elämäntilanteessa antaa joka päivä tunnin verran aikaa itselleen.
Vuoden positiivisimman kainuulaisen titteli tuli Sirviölle yllätyksenä. Hän pohtii huvittuneena, että positiivisuus tulee harvemmin ensimmäisenä mieleen maakuntaa ajatellessa. Naapuripitäjä Puolanka on jopa ottanut pessimismistä brändin itselleen. Mitä kainuulainen positiivisuus siis on?
– Se on yhdistelmä nöyryyttä ja niin sanottua korpikansan kuiskausta. Se on myös reipasta otetta elämään, ja sitä kautta vaikeuksien kautta voittoon puskemista. Kun nämä voimavarat sisällyttää positiivisuuteen, tulee onnistumisia.
Luonnehdinta on kuin suoraan Kainuun maakuntalaulusta: Taival lie hankala – olkoon vaan! Luonto lie kitsas – siis kilpaillaan!
Sanat nöyryys ja palvelu vilahtelevat tämän tästä Sirviön puheessa. Hänelle on tärkeää palvella kansaa. Positiivinen perusasenne näkyy kaupan asiakaspalvelussa.
– Kun asiakas astuu kauppaan, hänellä voi olla takanaan haastava ja kiireinen päivä. Haluamme tehdä kaikkemme, että viiden minuutin kauppareissu olisi hyvä kokemus.
Ahaa-elämyksiä kaupan ja kodin välillä
Paltamolaiskauppiaalle myönteisyys on energiaa tuova voimavara. Hän arvelee sen olevan paitsi luonteenpiirre myös omaksuttua.
– Olen tavallaan ottanut positiivisen elämänasenteen. Kun siihen jaksaa uskoa ja sitä vaalia, se myös kantaa.
Sirviö on positiivisuudessa itseoppinut. Kajaanin ja Paltamon väliä ajellessaan hän on löytänyt äänikirjojen maailman ja saanut niistä ahaa-elämyksiä niin henkiseen jaksamiseen, johtamiseen kuin yrittämiseen.
Kaupan ja kotipihan välillä opitusta hän nostaa esiin myönteisyyteen kuuluvat avoimuuden ja rehellisyyden – pilarit, joille hän on halunnut perustaa kaiken tekemisensä. Niitä tarvittiin, kun he vaimonsa Sari Jokelaisen kanssa aloittelivat kolmekymppisinä kauppiasuraa.
– Emme varmasti olleet valmiita johtajia ja esihenkilöitä. Virheet ja epäonnistumiset ovat olleet helpompia kestää yhdessä henkilökunnan kanssa, kun ilmapiiri on reilu ja avoin.
Usko onnistumiseen
Osa työntekijöistä on ollut kaupassa koko Sirviön kauppiasuran ajan ja kasvanut mukana hänen tyyliinsä hoitaa asioita. Kaupassa on välillä naureskeltu, että ei Tuomakselta kannata kysyä mitään, sillä se kuitenkin jauhaa sitä samaa mantraa, että kyllä me tästä selvitään.
Kauppiasta pyydetään silti herkästi paikalle, kun käsillä on hankala tilanne tai haastava asiakas. – Oikeastaan nautin niistä tilanteista ja tulen mielelläni hätiin. Luotan siihen, että aina löytyy ratkaisu.
Usko ja luottamus onnistumiseen ovat olleet tärkeitä varsinkin viime vuosina. Kainuu taistelee muuttotappioalueena, ja selvittävänä on ollut muiden lailla korona, energiakriisi ja muut haasteet.
– Positiivisuuden kautta olen pystynyt luomaan uskoa, että kaikesta selvitään. Olivatpa ajat miten kurjat ja vastaiskut miten suuria tahansa. On ollut tärkeää luottaa omaan visioon ja asenteeseen.
Vuosi sitten valmistui pitkäaikainen projekti, kun Paltamossa avattiin uusi K-Market.
– Se on ehkä paras käytännön esimerkki, mihin oma usko ja visio kantaa. Ei ollut itsestään selvää, että Kesko lähtee investoimaan kainuulaiseen pikkukylään.
Ketjun sisällä Sirviö ja Jokelainen saivat tunnustusta siitä, miten ison teon he tekivät kunnassa. Saatesanoissa kuvailtiin, että on olemassa höyryä, sähköä ja ydinvoimaa väkevämpi voima ja se on tahdonvoima.
Mutta voiko positiivisuuden vaikutuksia mitata euroissa? Tuomas Sirviö uskoo, että voi.
– Uskallanpa väittää, että neliötehossa olimme jo entisessä pienemmässä ja vanhemmassa kiinteistössä ihan Suomen kärkikastia. Onnistuminen mahdollisti sen, että me pääsimme investoimaan uuteen kauppapaikkaan. Se taas mullisti kilpailutilanteen. Olemme saaneet niskalenkin pelkästään omalla tekemisellä ja myynnillä. Pitää muistaa, että teemme Sarin kanssa työtä henkilökunnan tukemana. Kiitos kuuluu koko tiimille.
Aina ei hymyilytä
Positiivinen elämänasenne ei Sirviön mukaan tarkoita sitä, että joka päivä automaattisesti hymyilyttäisi. Haastavina päivinä hän saattaa mennä vessaan ja istua siellä rauhassa lukitun oven takana.
– Välillä joutuu keräilemään itseään sekä päästämään ärräpäitä, että on taas valmis niin sanotusti estradille.
Sellaisina päivinä kauppias pistää kotimatkalla äänikirjat kiinni ja katselee maisemia. – Siitä saapi sen tyhjyyden ja hiljaisuuden itselleen.
Sirviö koki myös epätoivon hetkiä miettiessään, miten selvitä taloudellisesti ja samalla suunnitella tulevaa investointia. Silloin hän haki voimaa menemällä ihmisten pariin kassatyöhön. Siellä kirkastui jälleen kaiken tekemisen ydin: on palveltava asiakkaita ja tarjottava toimiva kauppareissu.
– Se oli vähän niin kuin lyötäisiin töpseli seinään. Seuraavana päivänä saatoin huomata, että ei vitsi jos minä lasken vähän tarkemmin ja teen tämmöisen ratkaisun, niin ehkä ne rahat riittävätkin.
Joka päivä onnellinen
Myönteisen asenteen mukana tulee onnellisuus, mikäli on Tuomas Sirviötä uskominen. – Kyllä minä väitän, että olen onnellinen. Kalenteri on välillä liiankin täynnä, mutta joka päivä pystyn olemaan onnellinen ja tyytyväinen.
Onni löytyy hänen mukaansa, kun ei ole liian ankara itselleen. Aina ei tarvitse ratkaista ongelmia tai pyrkiä parempaan. – Täytyy kuunnella itseään. Pidän kalenterin semmoisena, että siellä on raamit, ja pystyn itse vaikuttamaan päivän sisällä asioihin.
Tuomas ja Sari ovat löytäneet kauppiaselämän vastapainoksi junnujen jalkapallovalmennuksen. Molemmat ovat aikanaan harrastaneet jalkapalloa ja löysivät omien lapsien myötä lajin uudestaan valmentajan roolissa.
– Sieltä saa uutta virtaa, vaikka aikataulut ovat hektisiä.
Lopuksi Sirviö nostaa esille innostuksen ja syttymisen roolin. Hän muistelee kymmenkunta vuotta sitten ketjun johtamisvalmennuksessa kouluttajan vitsailleen, että älkää vaan missään nimessä sanoko ääneen isoja haaveitanne. Ne kun pakkaavat toteutumaan.
– Jokin naksahti silloin. Teki mieli nousta ylös ja huutaa, että nyt muuten tehdään Paltamoon uusi kauppa. Ja se kauppa avattiin vuosi sitten. Elämässä pitää olla aina joku päämäärä, mitä kohden mennä.
Lue koko juttu 25.10.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.