SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN SUURIN varallisuus on rakennetussa ympäristössä. Kaupungistuvassa ja teknistyvässä maailmassa korjauksen ja saneerauksen tarve lisääntyy vauhdilla.
Myös vihreän siirtymän mahdollistajana toimialalla on iso rooli. Vastuullisuus on Onnisella toiminnan ytimessä kuten K-ryhmässä laajemminkin. Onninen Mega Express -myymälässä Turun Orikedolla ja Onninen Expressissä Kouvolassa esimerkiksi on pilotoitu keräyspisteitä rakentaja-asiakkaiden jätteiden kierrätykseen. Pääkaupunkiseudulla on otettu käyttöön Suomen ensimmäiset tavaraa työmaille kuljettavat täyssähkökuorma-autot, joiden sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. Tavarantoimittajatkin on kutsuttu ja haastettu ilmastotyöhön.
Toimitusjohtaja Martti Forss kertoo, että koronapandemia, inflaatio ja Ukrainan sota ovat antaneet alalle valtavan sysäyksen energiatehokkuuteen ja -omavaraisuuteen sekä huoltovarmuuden varmistamiseen liittyvissä asioissa. Rakennustarvikkeiden kysyntä on kasvanut maailmanlaajuisesti. Taloissa pyritään irrottautumaan kaukolämmöstä ja lämpöpumppujen ostot ovat tuplaantuneet vuodessa. Kun kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti, raaka-aineiden ja energian kustannukset kohoavat. Hintojen nousuun ja toimitusvarmuuteen vaikuttavat myös geopolitiikasta johtuvat kansainväliset logistiikkaongelmat.
– Tilanne on haastava. Tavaroiden saatavuus on mittari onnistumisesta. Vastaamme siihen hankkimalla maailmalta kaiken, mitä saa, Forss sanoo.
Onninen on alallaan ainoa merkittävä kotimainen toimija.
Vahvuutena ostoissa ovat yrityksen hyvä hankintaosaaminen ja pitkäaikaiset suhteet tavarantoimittajiin. Onnisen paikallinen varastointi- ja palvelukyky on kullanarvoista epävarmoissa olosuhteissa.
– Parannamme logistisia palvelujamme entisestään ja varaudumme teknisen kaupan kasvuun Hyvinkäälle suunnitteilla olevalla aiempaa isommalla logistiikkakeskuksella, Forss mainitsee.
ASIAKASSUHTEISSA vahvuuksia ovat yrittäjähenkisyys ja vuosien yhteistyö asiakkaiden kanssa. Vain B2B-kauppaa tekevän Onnisen asiakkaat ovat talotekniikkaurakoitsijoita, teollisuutta, infran rakentajia ja jälleenmyyjiä. Onnisella on Suomessa yhteensä noin 35 000 yritysasiakasta, ja myymäläverkosto kattaa 47 paikkakuntaa.
– Olemme olleet aina poikkeuksellisen paljon läsnä asiakkaidemme jokapäiväisessä tekemisessä. Sitä voi kuvailla yhteisölliseksi toiminnaksi.
Kotimaan lisäksi Onninen toimii Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa, joissa kaikissa on fokusoitu maakohtaisesti.
EROTTAVA TEKIJÄ KILPAILIJOISTA on sekin, että Onninen on alallaan ainoa merkittävä kotimainen toimija, Martti Forss huomauttaa. Vesijohtoalan urakoitsijaksi ryhtynyt liikemies Alfred Onninen perusti nimeään kantaneen yrityksen Turussa vuonna 1913.
Reilun vuosisadan aikana Onninen on kehittynyt myös digitaalisissa palveluissa alan edelläkävijäksi. Parhaillaan on alkamassa muun muassa pilotti automatisoidusta, asiakkaan tarpeiden mukaan rakennetusta palveluvarastolokerikosta, joka sijoitetaan asiakkaan omiin tiloihin. Tunnistautumista vaativa lokerikko parantaa seurantaa ja vähentää tuotehävikkiä.
– Onnisen historia ja perinne ovat meille vahvuus ja merkitsevät jatkuvuutta. Siirtyminen K-ryhmään oli iso muutos, mutta miljardibisnestä Onninen teki jo silloinkin. K-ryhmässä saamme verkosto- ja toimipaikkaosaamista ja meillä on erittäin hyvä mahdollisuus kehittää liiketoimintaa – käytännössä isommat muskelit investointeihin ja tulevaisuuden rakentamiseen, Forss toteaa.
Tulevaisuutta päästään rakentamaan vankalta pohjalta: tämän vuoden toisella kvartaalilla huhti-kesäkuussa Onnisen teknisen tukkukaupan liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti 20,8 prosenttia ja kehitystä tuli kaikissa toimintamaissa.
Onninen Suomi
Lue koko juttu 19.8.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.