Tulevat ruoka- ja rautakauppiaat opiskelevat nyt ensimmäistä kertaa yhdessä. Heitä on ryhmässä yhtä paljon. K-kauppiasvalmennuksen opintojaksoihin on räätälöity erillisiä rautakauppaan perehdyttäviä osioita, mutta iso osa opinnoista on toimialoille yhteisiä.
K-KAUPPIUUS on ollut tamperelaisen Sami Haverisen (33) pitkäaikainen haave. Hänen kärrypoikana Pirkkalan K-Citymarketissa vuonna 2003 alkanut kaupan polkunsa eteni kassatyön kautta käyttötavaran pariin. Pirkanmaan K-Citymarketit tuli kierrettyä.
– Erilaisten talojen näkeminen vain vahvisti kauppiashaaveita, viimeksi Valkeakosken K-Citymarketin tavaratalopäällikkönä työskennellyt Haverinen kertoo. Hän suoritti ammattikorkeakoulussa tradenomin tutkinnon pääaineenaan yrittäjyys ja tiimijohtaminen.
– Siellä liekki yrittäjäksi alkoi tosissaan palaa, hän kuvailee. Keskossa hän oli saanut hienon mahdollisuuden kehittyä tiiminvetäjänä, ja muutenkin ajankohta alkoi nyt tuntua oikealta.
– Kauppiuus on muuttunut yhä parempaan suuntaan, työn merkityksellisyys on korostunut, Haverinen juttelee. Nyt on entistä tärkeämpää ymmärtää, että jokaisen työllä on merkitys ja jokainen työntekijä on yksilö. – Esimiehen on otettava kaikki tiimissä huomioon. Se haastaa paljon johtamista.
IHMISTEN JOHTAMISESTA kiinnostunut Haverinen haluaa tulevaisuudessa kehittää sekä omaa että henkilökuntansa osaamista. – Onnistumisissa on kiva olla johtajana, kun pystyy aina juhlimaan niitä porukkansa kanssa yhdessä. Epäonnistumisissa syy löytyy usein peilistä, hän näkee.
Haverinen tähtää ruokakauppiaaksi. – Rakastan ruokaa ja ruoanlaittoa ja tykkään ihmisistä. Yksi intohimoistani on tietysti myynnin tekeminen. Ruokakauppiuus on minun juttuni, siinä saan olla tuttujen asioiden ympäröimänä, hän perustelee.
Lähijaksolta löytyi heti sparraajia ja Whatsapp-ryhmät perustettiin nopeasti. Ruoka- ja rautakaupassa Haverinen näkee pitkälti samanlaisia asioita, vaikka esimerkiksi tavarapeli onkin ihan erilaista.
– Upeaa, että ison K:n alla pystytään hyödyntämään eri toimialojen ihmisten osaamista.
RAUTAKAUPPIAAKSI aikova Hanna Savolainen (41) on ollut viisi vuotta K-Rauta Naumasella Kuopiossa, viimeiset kaksi myymäläpäällikkönä.
– Ajatus kauppiuudesta on kypsynyt parin vuoden aikana. Kun vastuuta on tullut lisää, tiedonhalukin on kasvanut.
Henkilöstön johtaminen on Savolaisen lempipuuhaa: yhdessä tekeminen, me-hengen luominen ja saavuttaminen. Savolainen on käynyt esimiesvalmennuksia ja työpaikkaohjaajan koulutuksen, YAMK Tradenomin tutkinto on vielä kesken. Kauppiasvalmennus tuntui kuitenkin tässä vaiheessa ajankohtaisemmalta.
K-KAUPPIUUDEN Savolainen näkee hyvin aitona ja henkilökohtaisena. – Työ on itsenäistä. Kauppiaalla on päätäntävaltaa, ja hän voi palvella asiakaskuntaansa näiden toiveiden mukaan. Ketju tarjoaa kuitenkin voimavaroja ja ensiluokkaista tukea.
Hän näkee rikkautena, että raudan ja ruoan ihmisiä on nyt samassa valmennuksessa. – Yhteisöllisyys kantaa yli toimialarajojen. K-ryhmä ja yhteishenki on niin vahva, hän miettii.
– Täällä olen huomannut, että arjen haasteet ovat meillä kaikilla samat, ja niissä muiden vertaistuki on kultaakin kalliimpaa.
Valmennuksessa uppoudutaan talousasioihin ja muuhun kauppiuuteen kuuluvaan työhön, jonka syvä tuntemus Savolaisen mukaan vielä tässä vaiheessa uupuu. – Koko kokonaisuuden hallinta tuntuu tässä vaiheessa tietenkin haastavalta, mutta onneksi siinä edetään palanen kerrallaan.
YRITTÄJÄPERHEESSÄ KASVANEELLA Henrik Karjulalla (32) ei ole rautakaupan taustaa. Intohimoisesti K-Rauta-kauppiaaksi haluava tamperelainen merkonomi etsiikin nyt itselleen harjoittelupaikkaa ja hyvää mentoria.
Eväitä kauppiasyrittäjäksi on matkan varrella kertynyt. Karjula on aina työskennellyt perheensä talotekniikka-alan yrityksessä. Jossain vaiheessa mies hakeutui rakennusalalle ulkopuolisen leipiin. Sielläkin hän pääsi nopeasti hyödyntämään käytännön ideanikkarin vahvuuksiaan.
– Olen aina tykännyt kehittää käyttäjäystävällisiä, helposti myytäviä tuotteita ja tuotekokonaisuuksia, hän sanoo. Esimerkkinä hän mainitsee suunnittelemansa uudenlaiset auto- ja jätekatokset.
Esimiestöissään Karjula on saanut tuntumaa johtamiseen. Rautakauppiaalle sopivasti omakohtaista kokemusta on myös talon rakennuttamisesta, maanrakennuksesta ja piharakentamisesta. Puutarhaosaamistakin on.
TULEVA RAUTAKAUPPIAS arvostaa Keskon tarjoamaa yrittäjäkoulutusta ja tukiverkkoa. – On helppoa ja turvallista lähteä K-kauppiasyrittäjäksi. Ketjuyrittäjänä ketjuyksiköltä saa vahvan tuen, mutta yksilöllinenkin saa olla. Raamien sisällä pystyy tekemään paljon itse, hän puntaroi.
K-kauppiasvalmennus on Karjulan mielestä hieno mahdollisuus: pääsee jakamaan kokemuksia, ideoita ja näkemyksiä. – Oma vahvuuteni on varmaankin palvelutuotteiden rakentaminen, siihen minulla on hurjasti ideoita, hän paljastaa.
MATKA KAUPPIAAKSI on kuitenkin vasta alkanut, ja Karjula tietää että opittavaa on vielä paljon. – Valmennuksessa tulee valtavasti tietoa, tässä näkee ja tajuaa hurjasti uusia mahdollisuuksia. Minut on jo nyt yllättänyt, miten paljon hyvää dataa nykyään on hyödynnettävissä.
– Ihmiset tekevät täällä täysillä töitä, jotta meistä tulisi huippukauppiaita. Se on upeaa!
TEKSI Riitta Kilgast/ KUVAT Mikko Käkelä
Lue koko juttu lokakuun Kehittyvästä kaupasta