Paremman kaupan tekijöiden muutosmatka starttasi Keskossa viime vuoden puolella, ja moni K-ryhmässä on varmasti jo kuullut Let’s K! -sloganin ja Joka päivä kohti parempaa kauppaa -lausahduksen. Diplomikauppias Pauli Jaakola ja viestintäjohtaja Karoliina Partanen taustoittavat sanoitusten syntyä ja merkitystä silmin nähden innostuneina.
– Let’s K! on K-ryhmän yhteinen asenne, jolla tuodaan samaa yhdessä tekemisen meininkiä sekä Keskoon että K-kauppoihin. Se vauhdittaa kauppakohtaisten liikeideoiden toteutusta ja vahvistaa yhteishenkeä, tiimityötä ja oman työn arvostusta, Pauli muotoilee.
Keskossa yrityskulttuurin muutos pyrähti vauhtiin kolme kuukautta sitten, kun pääjohtaja Jorma Rauhala lanseerasi sloganit henkilökunnan tulosinfossa ja K-Kampus puettiin Let’s K! -ilmeeseen. Kauppojen porukoiden kuvataulut aseteltiin pääjohtajapotrettien tilalle muistuttamaan asiakaslähtöisyydestä.
Karoliina kertoo uudenlaisen meiningin saaneen kimmokkeensa viimekeväisen strategiatyön yhteydessä. – Ryhdyimme etsimään työn merkitystä kuvaavaa sanoitusta, joka kaikkien olisi mahdollista kokea omakseen. Haastattelimme keskolaisia ja kauppojen väkeä, käytimme apuna mainostoimistoakin, mutta kultajyväsen löysimme lopulta itse.
Keskeistä kulttuurinmuutoksessa on Karoliinan mukaan se, että päärooliin nostetaan ihmiset, koolaiset tittelistä, toimialasta ja toimipaikasta riippumatta. – Ilman meitä ei olisi K:ta eikä K menestyisi. Let’s K! -asenne kuuluu kaikille työtehtävästä riippumatta.
– Mitä parempi yhteistyö Keskossa ja kauppiailla, sitä paremmin kaikki menestyvät. Ja mitä paremmin työyhteisöissä voidaan, sitä houkuttelevampia työpaikkoja voimme tarjota. Sekin on tärkeä tavoite, sillä tulevina vuosina osaavasta työvoimasta joudutaan kilpailemaan, Pauli mainitsee.
Ei tarvinnut miettiä sopiiko arkeen
Ensivaiheen kokemukset kertovat muutosmatkan etenevän hyvällä sykkeellä. – Olen kuullut ihania tarinoita siitä, miten uusi sloganimme on tullut arkiseksi puheenparreksi. Esimerkiksi palaverit voivat päättyä sanoihin ”Se olisi sitten tekemistä vaille valmis eli Let’s K!”, Karoliina kertoo.
Kaupoista ei ole vielä ehtinyt kertyä kokemuksia, mutta K-kauppiasliiton puheenjohtajakauppias uskoo innostuneen tekemisen meiningin olevan luontaisesti valloillaan. – Nyt vain tuomme sen tähän kehykseen. Let’s K! sopii kaikkeen kaupan perusasioista alkaen. Kun jokainen hoitaa oman osuutensa tiimityöllä ja toisia auttaen, silloin perusasiatkin pysyvät kunnossa, Pauli toteaa.
Pelkällä meiningillä ei toki porskuteta. Perustan on oltava kunnossa ja päämäärän kirkas. – Ei tässä mistään pehmoilusta ole kyse. Rima on pidettävä korkealla, ja kun tavoitteita saavutetaan, rimaa pitää nostaa. Näin saadaan aikaan kehitystä ja tehdään joka päivä parempaa kauppaa.
Aina ei tarvitse pingottaa
Jokaisella kaupalla on omat käytänteensä ja toimensa yhteishengen vahvistamiseksi. Pauli esimerkiksi tarjoaa henkilökunnalleen viikonloppuisin aamupalaa, joissakin kaupoissa jaetaan tunnustuksia hyvästä työstä yhteisen tavoitteen eteen. Myös yhteenkuuluvuuden aste ja työarjen mutkattomuus muovautuvat eri paikoissa ja tilanteissa omanlaisiksi.
Karoliina uskoo, että tavoitteellisesti ja kunnianhimoisesti voi toimia rennommallakin tyylillä. – Silmäkulmassa saa olla pilkettä ja kieli voi olla sopivissa tilanteissa vähän poskessa – kuten Keskon henkilökunnan tulosinfossa, jossa Jormalta kysytään nykyään kaikenlaista, kuten paljonko hän innokkaana kuntosalikävijänä nostaa penkistä.
Let’s K! -henkeen kuuluu myös rohkeus laittaa asioita tapahtumaan ja ottaa vastuuta tontistaan. Keskossa se tarkoittaa Karoliinan mukaan sitä samaa kauppias- ja kauppahenkisyyttä, mitä K-kauppiaissakin on, eli kekseliäisyyttä, ennakkoluulottomuutta sekä rohkeutta tehdä päätöksiä jumittumatta varmistelemaan.
Kaupoissa Pauli kannustaa kokeilemaan esimerkiksi työtehtävien kierrätystä. – Pitkään samassa roolissa toimineiden vastuuhenkilöiden on hyödyllistä vaihtaa välillä osastoja ja tavararyhmiä, sillä päivittäin eteen tuleville asioille tuppaa sokeutumaan. Toisen tontilla asiat näkee uudessa valossa, ja näkemys omastakin osastosta kirkastuu.
Kannattaa kokeilla
Pieni mutta olennainen osa uutta kulttuuria on lupa epäonnistua. – Eihän nopeaa kehitystä voi tapahtua, jos ihmiset eivät uskalla ideoida ja testata. Vain kokeilemalla kaupat voivat löytää uusia ja parempia toimintatapoja sekä innovaatioita, joita voi sitten hyödyntää laajemmin myös kollegojen kaupoissa, Pauli muistuttaa.
– Virheistä ja epäonnistumisista myös oppii, ei niitä pidä pelätä, Karoliina täydentää. – Kun on yhteinen tavoite ja suunta, niin sen jälkeen tiimi- ja yksilötasoilla otetaan vastuu niistä keinoista, joilla sinne päästään.
Karoliina pohtii, että eiköhän jokainen koolainen saa kicksejä siitä, että pääsee tekemään joka päivä naapuria parempaa kauppaa. Muutosta pohjustaneissa alkuselvityksissäkin nousi esiin kaksi asiaa, joista koolaiset ovat erityisen ylpeitä: K:sta ja mahdollisuudesta työskennellä tässä vähän paremmassa kaupassa sekä yritteliäisyydestä, joka sen paremmuuden mahdollistaa. – Meiltä tosiaankin löytyy tekemisen meininkiä, me tehdään eikä vain meinata, Karoliina toteaa.
– Totta, kaupoissa yrittäjähenkisyys tarttuu helposti koko porukkaan, Pauli on huomannut. Oma arvonsa on hänen mukaansa silläkin, että K-kaupassa yrityksen omistaja eli kauppias on aina läsnä, jolloin työnantajan juttusille pääsee saman tien, jos on jotain mielen päällä.
– Käyn itsekin joka aamu kyselemässä kaikkien kuulumiset ennen muihin töihin tarttumista.
Lue koko juttu 13.2.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.