K-RUOKAKAUPOISSA on myynnissä reilut 10 000 lähiruokatuotetta, ja määrä kasvaa. Trendikäs käsite ei tosin ole tarkkarajainen. Lähialueella tapahtuvan tuotannon ja paikallisten raaka-aineiden lisäksi siihen liittyvät arvot.
– Meillä lähiruoka tarkoittaa vastuullisuutta. Halua lisätä paikallista hyvinvointia tukemalla alueen pien- ja vähän isompiakin toimijoita, kauppias Teuvo Niskala Savonlinnan K-Citymarketista painottaa.
Helsinkiläisen K-Supermarket Redin kauppias Ilari Tikkala puhuu mieluummin pientuottajista ja heidän tuotteistaan.
– Ainakaan määrittely ei perustu kilometreihin. ”Lähi” voi tarkoittaa 50 kilometriä. Toisaalta merkittäviin myyntilukuihin on päässyt vaikkapa itähelsinkiläinen granola. Nousussa ovat olleet myös pääkaupunkiseudun pienpanimot. Ja varsinaista lähiruokaa tarjoaa tietysti kaupan tiloissa toimiva leipomo.
YHTEYKSIÄ pientuottajiin kaupoissa haetaan aktiivisesti: tiloilla kierrellen ja tuottajia tavaten, mielenkiintoisia tuotteita muista kaupoista bongaten. Esimerkiksi Redissä hyödynnettiin jo kaupan suunnitteluvaiheessa lähiruokaan keskittyneen konsultin yhteyksiä.
– Ja mitä paremmin pientuottajien tuotteet näkyvät kaupassa, sitä paremmin uusi tuottaja tulee itsekin juttusille, K-Citymarket Savonlinnan Niskala korostaa.
Välillä sattumakin puuttuu peliin. – Kerran tuli puheeksi saman taloyhtiön asukkaan kanssa, että hän viljelee kotitilallaan Itä-Suomessa luomumustaherukkaa. Siitä yhteistyö lähti, K-Supermarket Redin hevi-vastaava Anne Kotikulma kertoo.
PIENTUOTTAJIEN tuotteissa haasteellista on varmistaa tuotteen näkyvyys ja löydettävyys. Savonlinnassa paikallisilla leipomotuotteilla on omat alueensa tai vitriininsä erillään isommista, ja paikallisuudesta viestitään myös Tiältä Päin -merkeillä.
Myös tarinat tuotteiden takana kiinnostavat kuluttajia, ja niitä jaetaan sekä myymälässä että sosiaalisessa mediassa, osin yhteistyössä pientuottajien kanssa. Redi käynnisti sellaisen viime keväänä sipoolaisen Ahlbergin puutarhan kanssa.
– Kävimme ensin tutustumassa puutarhalla ja tilasimme sitten oman kylmäkaapin heidän tuotteilleen. Saimme heiltä someen tietopaketteja, ja kerran viljelijä tuli kertomaan toiminnasta. Asiakkailta tuli hyvää palautetta, Kotikulma muistelee.
PAIKALLISUUS on K-kaupoille merkittävä kilpailuetu. Merkitys näkyy myös euroissa: esimerkiksi Savonlinnan K-Citymarketin leipäosastolla paikalliset tuotteet peittoavat valtakunnalliset.
– Koska K-kaupoissa voidaan tehdä itsenäisiä valikoimapäätöksiä, tarjolle saadaan pieniäkin myyntieriä melkein mitä tahansa tuotteita. Se on hyvä keino erikoistua ja erottua, K-Supermarket Redin Ilari Tikkala painottaa.
Lähiruoka tuo uusia arvokkaita näkökulmia työn sisältöön.
– On mielekästä, kun pystyy tarjoamaan pientuottajille myyntiväylän. Upeita ovat tarinat, joissa liikkeelle on lähdetty yhdestä K-kaupasta ja päästy vähitellen Keskon valikoimiin ja maanlaajuiseen levitykseen, Tikkala kuvaa.
Kun osastovastaavalla on valinnoissa vapaat kädet, tuottajayhteydet ovat merkittävä osa arkea.
– Tuottajia on parhaimmillaan lähes parikymmentä, ja etenkin kesällä soitellaan päivittäin. On iso plussa tuntea ihmiset tuotteiden takaa, Anne Kotikulma toteaa.
SUOMALAISTEN pientuottajien määrä ja osaaminen ovat todella korkealla tasolla, sanoo Keskon lähiruoan osto- ja myyntipäällikkö Laura Koponen.
– Kuluttajat hakevat uusia elämyksiä, ja niitähän lähiruokatuotteet tarjoavat. Monien tuottajien ja tuotteiden takana on tarinoita sekä yrittäjyydestä että tahdosta luoda jotain ainutlaatuista, kuten Suomen tai jopa koko maailman paras tuote tai maku, Koponen kertoo.
Lähiruoan ostaminen liittyy vahvasti myös arvomaailmaan, joka muuttuu hitaasti. Siksi sen suosio jatkunee.
– Ihmettelen, ellei paikallisuus pysyttele kehityksen kärjessä. Meillä se on ainakin numero yksi, Teuvo Niskala vakuuttaa.
K-Citymarket Savonlinna
K-Supermarket Redi, Helsinki
Lue koko juttu 10.2.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.