Harmittaa, että täällä työhuoneessa on joskus sekaista, kauppias Eemeli Aaltonen huikkaa huoneessaan K-Citymarket Salon toisen kerroksen perukoilla. On vappua edeltävä perjantai ja kauppa pullollaan asiakkaita, mutta työhuoneen lattialla röhnöttävä Aaltosen kultainennoutaja Dante ottaa rennosti.
– Täällä käy nimittäin paljon teollisuuden edustajia, joiden kanssa on tärkeää päästä katsomaan markkinointia ja valikoimia yhdessä läpi. Jos joku myyntiedustaja ajaa Salon ohi eikä käy moikkaamassa, olen tehnyt jotain väärin.
Seinällä komeileva K-Citymarket-ketjun Vuoden kehittäjä 2022 -diplomi kertoo kuitenkin siitä, että asioita on Salossa tehty lähinnä oikein. Joulukuussa myönnetyn tunnustuksen (toisena Vuoden kehittäjänä palkittiin K-Citymarket Mikkeli) voisi jopa sanoa tulleen Saloon hiukan odotettua aiemmin, sillä pari vuotta odotettu kaupan täysuudistus päästiin aloittamaan vasta nyt toukokuussa.
Ennen kuin tenttaamme kauppiaalta lisää kaupan menestysreseptistä ja onnistuneista kehityshankkeista, käydään vierailemassa alakerrassa palvelevalla kalatiskillä, joka on Aaltosen mielestä noussut kalamestari Elina Rahomäen hyppysissä aivan uudelle tasolle.
Kalakauppa on luottamuskauppaa
Aiemmin erikoistuneessa kalaliikkeessä työskennellyt Rahomäki tuli Saloon 1,5 vuotta sitten, ja siinä ajassa kaupan kalapuoli on uudistettu täysin. – Kiirettä on pitänyt, mutta olen viihtynyt. Muutoshan on aina mukavaa!
Kalatiski erottuu nyt Salossa laajalla valikoimallaan, josta löytyy myös erikoisuuksia. Tavoitteena on tarjota jokaiselle jotakin, myös erilaisissa hintaluokissa. Tuotteita tehdään paljon myös itse, ja kokonaisten kalojen fileointi on salolaisten erityisesti rakastama palvelu. Kauppias Aaltonen toteaa kalakaupan olevan ennen kaikkea luottamuskauppaa, joka vaatii uskallusta kokeilla ja ottaa silloin hiukan hävikkiäkin vastaan.
– Pidän itse siitä, että olemme pyrkineet tuomaan tarjolle myös ”roskakaloja”, Rahomäki sanoo. – Niiden valmistusvinkkejä kysellään paljon. Yhtenä tavoitteenamme onkin lisätä kalan kulutusta. Tavoitteenani on saada myös vastuullisuus trendaamaan täälläkin vahvemmin.
Kalakaupassa ammattitaito korostuu. Asiakas saa mielenrauhaa voidessaan tukeutua kaupan vahvaan osaamiseen. – Ja jos ei jotain tiedetä, se pitää uskaltaa sanoa. Sitten voi vaikka ottaa asiasta yhdessä asiakkaan kanssa selvää.
K-Citymarketista salolaisen ruokakaupan puhemies
Ennen siirtymistään Saloon Eemeli Aaltonen ehti pyörittää itsenäisesti turkulaista K-Supermarket Föriä, jossa kauppiaana toimii hänen isänsä Hannu Aaltonen, sekä toimia päivälleen kahden vuoden ajan K-Citymarket Hämeensaaren kauppiaana Hämeenlinnassa. Vaikka muutto nuorena miehenä vieraaseen kaupunkiin ei ollut ihan helppo, intoa ja osaamista riitti. Kaupan myynti kasvoi 30 prosenttia.
Aaltonen tunnustautuu erityisen myynninhakuiseksi kauppiaaksi. Myyntiä hankitaan erilaisissa kaupoissa erilaisin keinoin. Hämeensaaressa Aaltosella oli esimerkiksi tapana toivoa huonoa säätä, koska parkkitilat olivat niin erinomaiset.
”Vaikka kuinka tykkäisin rakentaa isompaa vegevalikoimaa, olemme Suomen suurimpia maksamakkaran myyjiä.”– K-kauppias Eemeli Aaltonen, K-Citymarket Salo
– K-Citymarket Salo on hyvin tarjousvetoinen kauppa ja asiakaskunta perinteistä. Vaikka kuinka tykkäisin rakentaa isompaa vegevalikoimaa, olemme Suomen suurimpia maksamakkaran myyjiä. Kun järjestämme possupäiviä ja laitamme niistä kuvaa someen, kauppiaskollegat pääkaupunkiseudulta saattavat soittaa kauhuissaan, että heillä vastaava kuvasto toisi eläinaktivistit kaupalle.
Salossa on Aaltosen mielestä mukava toimia kauppiaana, sillä ruokakauppa kiinnostaa salolaisia erityisen paljon. Sen voi jopa todistaa datalla: asiakastyytyväisyystutkimuksissa palautteiden määrä on selvästi isompi kuin monissa suuremmissakin kaupoissa.
Samaa kiinnostusta näytetään toiseen suuntaan esimerkiksi asiakaspalautteisiin vastaamisessa, jossa tavoitteena on olla yksi Suomen nopeimmista. Palveluaikoja kaupassa laajennettiin jo Aaltosen toisena kauppiaspäivänä, ja kokonaan oma lukunsa on valikoiman laajentaminen: 17 400 enarin valikoimaa on neliöitä kasvattamatta nostettu 23 000:een.
K-Citymarket on myös iso työllistäjä alueella. Suhteita tavarantoimittajiin ja tuottajiin pidetään vahvasti yllä, ja haastattelua edeltävänä päivänäkin kauppias on käynyt tutustumassa alueen maanviljelijöihin.
Aaltonen on halunnut tehdä K-Citymarketista salolaisen ruokakaupan puhemiehen. Se pitää sisällään muun muassa sen, että uutuustuotteet ovat K-Citymarketissa ensimmäisenä ja sesonkituotteiden tulosta kauppaan päästään kertomaan asiakkaille ennen muita.
– Asiakkaat kuitenkin elävät sesongeissa, ja tätä sääntöä koitan noudattaa. Korviini kyseinen lause jäi espoolaisen K-Supermarket Lasihytin loistavalta kauppiaalta Eki Zaiedmanilta.
Jauholeipomosta uudistettuun markkinointiin
Ksenia Boudnik tuli taloon tet-harjoittelijana vuonna 2009 ja jäi sille tielleen. – Olen ollut töissä melkein jokaisella osastolla. Leivän osastovastaavana aloitin 2015 ja olen viihtynyt, osastolla pääsee toteuttamaan itseään ja sesonkeja ja vaihtuvuutta riittää.
Boudnik nostaa K-Citymarketin vahvuudeksi Leipomo Juuren myymäläleipomon, jollaisia löytyy vain muutamia Suomesta. Yhteispeli Juuren kanssa on toiminut ja esimerkiksi valikoiman päällekkäisyyksiä on pystytty hyvin välttämään.
– Teemme myös paljon yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa sesonkeihin ja kampanjointiin liittyen. Tavoitteenamme on tarjota hyviä tarjouksia, isoja massoja ja laajaa valikoimaa, jossa myös lähituotteilla on oma tärkeä roolinsa.
Leipäosastolla puikkelehtii puhelin kädessä myös kauppias Eemelin veli Oskari Aaltonen. Veljekset ovat toistensa varahenkilöitä, ja päätyönään Oskari vastaa kaupan markkinoinnista ja somesta. Markkinointi on yksi asioista, joka K-Citymarket Salossa on uudistettu täysin.
– Kun aloitimme, kaupalla oli tosi vähän nuoria asiakkaita. Panostukset someen sekä sushipisteeseen ja valikoimiin ovat lisänneet tunnistamattoman asiakaskunnan eli käytännössä nuorten osuutta merkittävästi, Oskari Aaltonen myhäilee.
– Tärkeää on olla aktiivinen ja tehdä oman näköistä sisältöä. Olen myös sitä mieltä, että ruokakauppa ei saisi näyttää somessa ”liian hyvältä”. On hyvä tuoda esiin kauppiasyrittäjyyttä ja muistuttaa, että täällä on normijampat tekemässä perusduunia.
Erilaista mainontaa ja sen vaikutuksia kokeillaan ja testaillaan Salossa paljon ja henkilökunnan mielipiteitä Aaltoset kuuntelevat tarkalla korvalla.
– Kun kysyin taannoin 15-vuotiaiden koululaisten ryhmältä, moniko heistä lukee paperilehteä, ensimmäistä kertaa kukaan ei viitannut, Eemeli Aaltonen kertoo.
– Toisaalta, jos lopettaisimme printtimainonnan, veikkaan että meiltä lähtisi 20-25 % myynnistä. Perinteinen sanomalehti on juuri Salon kaupalle se tärkein markkinointikanava.
Mikä on seuraava sushi?
Toukokuussa alkaneessa täysuudistuksessa keittiötoimintaa on tarkoitus lisätä. Hyviä askeleita on jo otettu sushipisteen ja täytettyjen patonkien osalta.
– Korona-aikana ihmiset alkoivat ensin tehdä itse ruokaa, mutta sitten valmiiden ruokaratkaisujen kysyntä räjähti. Tuotteet ovat liikkuneet tosi hyvin. Kesällä porukka hakee meiltä patongit mukaan mökkievääksi, keittiö- ja palveluvastaava Heidi Henttinen kertoo suositun mökkikaupungin tottumuksista.
Eemeli Aaltonen kertoo monen jopa epäilleen sushipistettä – turhaan. – Sushi on nyt yksi kaupan myydyimmistä tuotteista, Aaltonen paljastaa.
Kauppiaan tehtävänä on antaa henkilökunnan loistaa
Aaltosen mukaan loppuvuoden aikana toteutettavassa täysuudistuksessa ei ole luvassa ”taikatemppuja”, vaan tavoitteena on uudistaa kaupan ilme, kasvattaa hyllymetrejä, lisätä valikoimaa ja leventää käytäviä. Pitää hyllyt jatkossakin täynnä tavaraa ja reagoida toiveisiin. Siis: tehdä myyntiä.
Uudistustyössä isoon rooliin pääsee kaupan henkilökunta, jonka osaamista Aaltonen kehuu vuolaasti. – Kun lähdemme uudistamaan osastoja, kauppiaan tehtävänä on antaa henkilökunnalle kaikki pelivälineet onnistua ja suunnitella omaa osastoaan.
Aaltonen arvostaa henkilökunnalta löytyviä pitkiäkin työsuhteita, jollaisia nykyisin enää harvemmin näkee. Nuoria työntekijöitä Aaltonen haluaa puskea eteenpäin. Sitä helpottaa, kun kolmekymppiseltä kauppiaalta itseltään löytyy kokemusta kaikista kaupan tehtävistä pullohuoneesta kassalle ja kärryhommista eri osastoille.
– Kaupan alan osaajia ei nykyisin tupsahda mistään. Jos etsit lihamestaria, joka pystyy paloittelemaan puolikkaan possun, sellaista ei löydy mistään. Mutta siihenkin on mahdollista kouluttautua työn kautta.
Elina Rahomäen ja Ksenia Boudnikin mielestä kaupan ikärakenteeltaan monipuolinen henkilökunta puhaltaa hyvin yhteen hiileen.
– Meillä on täällä ihan loistava tiimi. Osa on melkein kuin perheenjäseniä, Boudnik sanoo.
Yksi perheenjäsenistä, kauppiaan kultainennoutaja Dante on kuitenkin tässä vaiheessa jo ehtinyt nukahtaa. Ehkä hänkin jo unelmoi uudistetun K-Citymarket Salon lemmikkieläinosastosta.
K-Citymarket Salo
Lue koko juttu 26.5.2023 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.