“‘Lähtisitkö pyörittämään jäätelötehdastamme’, kauppias Sami Hertell kysyi ison remonttimme jälkeen. Ja lähdinhän minä. Onhan oma jäätelötehdas hieno lisä ruokamaailmaamme, eikä tällaista joka kaupasta löydy. Itse tehty jäätelö kiinnostaa erityisesti perheitä ja ostaminen painottuu viikonloppuun. Kesällä on vilkkaampaa, ja myymme vitriinistä myös isompia purkkeja.
Äitini työskenteli kaupan alalla, ja lähdin itsekin jo 13-vuotiaana kesätöihin leikkaamaan melonia paloiksi. Kävin kauppiksen, ja kun Jumbon kauppakeskus ilmoitti tulostaan ilmoituksella Hesarissa, hain töihin K-Citymarketiin. Olen työskennellyt Jumbossa siis alusta asti, aina kahvila-keittiö-akselilla. Nykyiseen työhöni Food Courtissa kuuluu jäätelötehtaan ohella paljon muutakin.
Jäätelönvalmistusta hoidan itsenäisesti, ja kollegani Jenni auttelee välillä. Tilaukset teen yhteistyökumppanilta, jonka kanssa sparrailen myös resepti-ideoita. Koneen käyttö on aika yksinkertaista. Pastörointivaiheessa maidot, kermat ja seokset kuumennetaan 85 asteeseen. Maut sekoitetaan kannuihin ja lyödään koneeseen. Rakenteensa jäätelö saa -50 asteen “shokkipakkasessa”.
Voimme valmistaa mitä tahansa jäätelömakua. Kysyimme juuri somessa asiakkailtamme toiveita, ja niiden pohjalta toin valikoimaan chili-suklaan, turkinpippurin ja vappuun sima-sorbetin. Pääsiäiseksi tein mämmijäätelöä. Keravan Valkosipulifestivaalien aikaan valmistin valkosipulijäätelöäkin. Sitä pysähdyttiin kyllä ihmettelemään, mutta kovin moneen ostoskoriin se ei päätynyt…
Saan itsekin paljon ideoita, joita on aina kiva kokeilla – tuoreimpana vaahterasiirappi-pekaanipähkinäjäätelö. Kauppias Sami on myös ollut paljon mukana inspiroimassa jäätelöitä. Oma suosikkini jäätelöistämme on tällä hetkellä vadelma-lakritsi. Tein lakujäätelöä itse asiassa eilen kotonakin, kun töissä siitä ei saanut tarpeekseen.
Pohdiskelen juuri, millaisia kesäisiä makuja voisin lähteä asiakkaille purkittamaan. Osa asiakkaista ei jäätelötehtaastamme vielä tiedä, ja vitriinin sopivaa sijoituspaikkaakin olemme miettineet. Sääkin tietysti vaikuttaa. Toivottavasti edessä on hyvä jäätelökesä, ja pääsisimme käyttämään jäätelökonetta oikein urakalla.”
Soile Orava-Strömberg (49)
Lue koko juttu 22.5.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.