K-Supermarket Kittilän hevimestari Laura Alaraatikan päivä alkaa aamulla viiden maissa. Aamiaisen jälkeen on aika hypätä autoon ja tehdä lyhyt matka työpaikalle. Kello kuudeksi töihin tulevat myös leipäosaston työntekijä sekä pari kollegaa palvelutiskille.
Avaralla heviosastolla päivän ensimmäinen työ on siirtää leikkokukat kylmiöstä esille ja tarkistaa niiden laatu. Nuupahtaneet kerätään pois.
Sesongin kukkien tarjonta on asiakkaiden mieleen. Tulppaanien aika alkoi vuoden vaihteessa, ja niitä on liikkunutkin mukavasti. Kun viherkasvikausi pääsee toden teolla vauhtiin keväämmällä, myös viherkasvit tekevät kauppansa.
Kun kello lyö seitsemän, kaupan ovet avataan ja ensimmäiset asiakkaat saapuvat ostoksille, monet hakemaan evästä työpäivää varten.
– Olen työskennellyt kaupalla jo lähemmäs kymmenen vuotta. Tunnen asiakkaistamme varmastikin noin 95 prosenttia, Laura kertoo. Aamun rauhallisempien tuntien aikana on aikaa vaihtaa kuulumisia, tyypilliseen suomalaiseen tapaan muun muassa säästä, josta varsinkin iäkkäämmät asiakkaat mieluusti keskustelevat.
Useimmat asiakkaiden kysymykset koskevat uutuuksia. Tällä hetkellä valikoimassa on monipuolisesti sitrushedelmiä, ja niiden joukosta uutuustuotteena erottuu verimandariini. Asiakkaat ovat sitä ihmetelleet ja tiedustelleet, onko maku makea vai kirpeä. Viime aikoina myös esimerkiksi pinjamännyn kävyt ovat kiinnostaneet.
Kysymyksiä tulee usein myös paikallisista tuotteista. Se vähän naurattaa Lauraa, sillä paikallisia hedelmiä ja vihanneksia ei ole niin paljoa saatavilla. – Meillä täällä pohjoisessa paikallisuus on hieman laajempi käsite. Lapin puikulaa ja Annabelle-perunaa saamme Kolarin puolelta Vaattojärveltä. Kittilästä ostamme satokautena sipulinippuja ja syksyllä vuorossa ovat tietysti paikalliset hillat.
Inspiraatiota myös muilta kaupoilta
Aamupäivään on kuulunut osaston kunnostamista, nyppimistä ja kuormanpurkua. Lounastauolla Laura nappaa kaupalta lohipastan sekä salaattibaarista salaattia kylkiäiseksi. On mukavaa istua alas, nauttia lounasta ja vaihtaa kuulumisia kollegoiden kanssa.
Inspiraatiota työhönsä Laura hakee lehdistä, sosiaalisesta mediasta ja työkavereilta. – Myös muiden kauppojen seuraaminen on mielenkiintoista. Kun näkee jotakin uutta voi pohtia, toimisiko se tapa tai malli juuri meidän kaupassamme, hän pohtii.
Tällä hetkellä ajankohtaista Lauran työssä on myös kollega Viola Keinäsen perehdyttäminen hevihommiin oman vanhempainvapaan ajaksi. Kokenut kaupan alan ammattilainen on aloittanut työt heviosastolla marraskuussa ja nyt on aika harjoitella tilauksiin liittyviä asioita. – Oli onni, että pääsimme työskentelemään osastolla yhdessä jo joulun ajan. Kun jään vanhempainvapaalle, voin hyvillä mielin jättää osaston hoidon Violalle, Laura summaa.
Aamuvuorosta iltavuoroon
Lauran työpäivä on pulkassa kahden maissa iltapäivällä, jolloin kapula siirtyy iltavuorolle. Tänään Viola Keinänen ottaa kopin osaston pyörittämisestä Lauran lähtiessä kotiin.
– Iltavuorossa itselleni on tärkeää käydä vähän väliä siistimässä osasto ja tsekata samalla tarvitseeko jotain lisää, Viola toteaa.
– Osaston pitää olla aina ”ilo silmälle”. Illan aikana tavaran menekki saattaa olla kovaa, joten välissä saa olla tiuhaan tahtiin kuskaamassa esimerkiksi jääsalaattipusseja.
Illalla Viola vie vielä viimeisenä työnään leikkokukat kylmiöön, kunnes kauppa iltakymmeneltä sulkeutuu.
– Iltavuoro on siitä mukava, että päivän kuorma on jo kaapissa ja osastoa täyttäessä sitä kaappia saa tyhjennettyä. Näin on taas seuraavana aamuna uudelle kuormalle tilaa, kun työ alkaa alusta.
K-Supermarket Kittilä
#paremmankaupantekijät
Lue koko juttu 13.2.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.