Vuosi 2023 oli mielenkiintoinen vuosi IGD:lle, Senior Retail Analyst Harriet Cohen kertoo. Brittiläinen tutkimus- ja asiantuntijajärjestö vieraili vuoden aikana yli 800 kaupassa yli 30 maassa.
– Me IGD:llä uskomme, että tulevaisuuden kaupoissa tehokkuutta, asiakasarvoa ja ostokokemusta kehitetään ihmisten ja teknologian yhteispelillä. Arvioimme kauppoja tätä ajatusta vasten etsien alan parhaita esimerkkejä, Cohen kertoo.
Päivittäistavarakauppojen kehityksen taustalla näkyy Cohenin mukaan juuri nyt monenlaisia trendejä ja megatrendejä. Neljä keskeistä IGD:n tunnistamaa megatrendiä ovat yhteiskunnalliset muutokset, muutosta edistävä teknologia, muuttuvat auktoriteetit ja resurssiviisaus.
– Näistä kunkin vaikutus vaihtelee alueittain ja markkinoittain. Olemme tunnistaneet lisäksi noin 50 alatrendiä muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin, tekoälyyn, geopoliittisiin jännitteisiin ja ilmastoon ja äärimmäisiin sääilmiöihin liittyen.
Viime vuosina alan kehitykseen ovat vaikuttaneet myös koronapandemia, sota Ukrainassa ja inflaatio. Niiden vaikutusten osalta Cohen nostaa esiin verkkokaupan, jossa nähtiin koronan jäljiltä useamman vuoden kehitysharppaus.
– Ennakoimme verkkokaupan olevan ainakin vuoteen 2028 asti nopeimmin kasvava myyntikanava, vaikka sen osuus on sittenkin vain noin 6,6 prosenttia kokonaisuudesta. Monilla markkinoilla olemme kuitenkin nähneet asiakkaiden palaavan kivijalkakauppoihin. Kivijalassa moni toimija on kehittänyt kauppojansa eri tavoin, etenkin ruokapalveluiden, uusien kumppanuuksien ja MFC-verkkokaupparatkaisujen osalta.
”Suomi on aina mukana suosituslistallamme”
IGD tuli tutuksi suomalaiselle yleisölle vuonna 2019, jolloin K-Citymarket Järvenpää pokkasi sen myöntämän maailmanlaajuisen Store of the Year -tunnustuksen. Sittemmin kuukauden kaupaksi maailmassa IGD on valinnut myös K-Citymarket Tammiston ja K-Citymarket Länsikeskuksen.
– Kun kauppiaat eri puolilta maailmaa tiedustelevat meiltä inspiroivia esimerkkejä suuremman kokoluokan kaupoista, Suomi on aina mukana listallamme, Cohen kertoo ja viittaa IGD:n ennustukseen, jonka mukaan, hypermarketit kasvavat lähivuosina Suomessa nopeammin kuin missään muussa markkinassa Länsi-Euroopassa.
IGD vieraili loppuvuodesta myös Suomessa. Cohen lähettää kiitokset K-Citymarket Järvenpään, K-Citymarket Länsikeskuksen, K-Citymarket Ruoholahden, K-Supermarket Lippulaivan, K-Market Jokirannan ja K-Market Pihlajiston kauppiaille ja tiimeille.
”Tapaamamme K-kauppiaat ovat mielettömän intohimoisia. He ovat tuottaneet monia erottuvia innovaatioita.”– Harriet Cohen, IGD
K-ryhmän vahvuudeksi Cohen nostaa strategisen painotuksen kauppakohtaisiin liikeideoihin.
– Tapaamamme K-kauppiaat ovat mielettömän intohimoisia ja yrittäjähenkisiä, ja he ovat tuottaneet monia vahvasti erottuvia innovaatioita. Kohokohtia ovat olleet esimerkiksi kauppakohtaiset private label -tuotteet sekä muun muassa sushin, juuston, leipomotuotteiden, oluiden ja makeisten ympärille rakennetut ylivoimakategoriat. Olemme olleet vaikuttuneita myös kauppojen ravintolapalveluista, jotka ovat nostaneet rimaa sen suhteen, mitä kaupan sisäisiltä ravintolapalveluilta voi odottaa.
Tilaa kehitysharppauksille Cohen näkee suomalaiskauppojen osalta muun muassa markkinointiviestinnässä ja non-food-kategoriassa.
– Uskomme, että lyhyet ja napakat markkinointiviestit ovat avain menestykseen – asiakkailla ei ole aikaa pidempään viestintään, mutta viestinnän säännöllisyys on silti tärkeää. Kanadalainen No Frills ja britannialainen Tesco ovat kaksi toimijaa, jotka erottuvat tällä saralla.
Non-foodin kehittämisessä hän kehottaa suuntaamaan katseen Yhdysvaltoihin, jossa Targetin ja Walmartin kaltaiset toimijat ovat tehneet vahvaa työtä. Esimerkiksi Target on julkaissut viimeisen kolmen vuoden aikana yli 30 uutta oman merkin brändiä muun muassa vaatteissa, kodin sisustuksessa ja kulutustavaroissa. Niiden avulla se erottautuu, luo uniikkeja kokemuksia ja rakentaa asiakasuskollisuutta.
Ihmisen ja teknologian yhteispeliä
Vaikka IGD ennustaa teknologian ja tehokkuuden roolin kasvua, ihmiskohtaamisten merkitys on Cohenin mukaan jatkossakin tärkeä.
– Kun asiat menevät väärin, ihminen auttaa. Ihmiset tarjoavat inspiraatiota ja vinkkejä tai ihan vain sosiaalista yhteyttä. Kauppiaat ja kauppojen henkilökunta ovat aina oman brändinsä edustajia, mikä auttaa luomaan arvoa ja rakentamaan asiakasuskollisuutta.
– Pohjoisamerikkalainen kaupan alan yritys The Fresh Market on arvioinut, että asiakkaat jotka toivotetaan tervetulleiksi kauppaan, lisäävät ostoskoriinsa keskimäärin neljän dollarin edestä enemmän tavaraa.
IGD eli Institute of Grocery Distribution on maailman johtava kaupan alan tutkimus- ja asiantuntijajärjestö. Brittiläinen IGD valitsi K-Citymarket Järvenpään vuoden 2019 kaupaksi maailmassa, ja on sittemmin valinnut myös K-Citymarket Tammiston ja K-Citymarket Länsikeskuksen kuukauden kaupaksi maailmassa.
Ruokakaupan trendit vuodelle 2024 IGD:n mukaan:
Lue koko juttu 16.2.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.