Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka-, rauta- ja urheilukaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.
K-kauppiasyrittäjä vastaa kauppansa asiakastyytyväisyydestä, tuotevalikoimasta, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja liiketoiminnan tuloksellisuudesta. K-kauppiaat rakentavat paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavan valikoiman ja palvelun heidän toiveitaan kuunnellen.
K-kauppiasyrittäjyys lukuina
Yhteensä 1 022 K-kauppiasyrittäjää (1.8.2024)
- Ruokakauppiaita 862
- Rautakauppiaita 108
- Urheilukauppiaita 52
Vuoden 2024 alussa
- K-kauppiaiden keski-ikä 48 vuotta
- *naiskauppiaita 26 %
- nuorin 23 vuotta, vanhin 86 vuotta
- K-kauppiasuran pituus keskimäärin 14 vuotta.
Vuonna 2023 aloitti 50 uutta K-kauppiasyrittäjää.
* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 26 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.
K-kauppiasyrittäjät työllistävät 21 000 kaupan alan ammattilaista eri puolilla Suomea. K-ryhmä on myös merkittävä nuorten työllistäjä, esim. kesäisin K-kaupoissa työskentelee 6 000 kesätyöntekijää.
K-kauppiaat ovat merkittäviä toimijoita omalla paikkakunnallaan. K-kauppiaiden suorat tavaraostot maakunnista olivat lähes 609 miljoonaa euroa vuonna 2023. Samana vuonna K-kauppiaat maksoivat palkkaa henkilökunnalleen yhteensä lähes 526 miljoonaa euroa, ja veroja yli *338 miljoonaa euroa.
* K-kauppiaiden maksamat verot pitävät sisällään tuloverot (46,3 milj. euroa), arvonlisäverot (87,7 milj. euroa) sekä ennakonpidätykset palkoista ja työnantajan maksamat pakolliset sosiaaliturva- ja eläkemaksut (204,1 milj. euroa). Lähde: Keskon vuosiraportti 2023.
Pieniä suuria tekoja lähiyhteisön puolesta
K-kauppiuus on myös pieniä tekoja lähiyhteisön puolesta ja heidän hyväkseen. Teko voi olla kauppiaalle arkinen asia, mutta teon vastaanottajalle ainutlaatuista. Pienten suurten tekojen avulla tuomme K-kauppiaiden arjen vastuullista työtä näkyvämmäksi.
K Code of Conduct
K-kauppiaille ja koko K-ryhmälle vastuullisuus ei ole pelkkiä sanoja vaan käytännön tekoja – joka päivä. Vastuullista toimintaa tukevat K Code of Conduct -toimintaohjeet. Toimintaohjeilla varmistamme sen, että K-ryhmässä kaikilla työntekijöillä, K-kauppiailla sekä K-ryhmän yhteistyökumppaneilla on yhtenäinen ymmärrys tekemistämme ohjaavista säännöistä ja periaatteista.
Pieni suuri teko: Filippiineiltä tullut Melo oppi suomen kielen asiakkaita palvellen
– Tärkeintä on, että ihminen sopeutuu työhön ja työyhteisöömme – ei sillä ole merkitystä, mistä hän tulee, sanoo kauppias Sanna Tiitinen. Tiitinen luotti intuitioonsa ja otti suomea osaamattoman filippiiniläisen Melo Hertellin Tampereen Lielahden Intersportiin töihin kolme vuotta sitten. Nykyisin Hertell palvelee asiakkaita sujuvalla suomen kielellä.
Pieni suuri teko: ”Jokaiselle on olemassa työpaikka, missä omat vahvuudet pääsevät käyttöön”
– Se oli onnellinen tunne, kun vihdoin lykästi. Olen useampaan otteeseen työkokeilussa tottunut siihen, että muutaman kuukauden jälkeen vain lopetetaan, kuvaa Valtteri Koponen. Autismikirjolla oleva Koponen sai Vantaan K-Supermarket Honkatorilta pitkään haaveilemansa ensimmäisen vakituisen työpaikan.
Pieni suuri teko: ”Ensimmäinen askel on itse otettava ja se kannattaa”
”Mitä jos ihmiset sanovat enemmän kuin moi siinä kassalla?” K-kauppias Antti Juntusen tuella Santeri Tirronen eteni hyllytystyöstä kassalle ja taltutti sosiaalisten tilanteiden pelkonsa. Työkokeilusta alkanut työsuhde on nyt vakituinen ja unelmat omasta kodista ja kouluttautumisesta luovalle alalle palanneet.
Sydämen asiana tarjota mahdollisuuksia työhön
Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, sanoo K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi. Autistinen Pekka Kinnunen on käynyt jo puolentoista vuoden ajan työtoiminnassa K-Raudassa ja ottanut siinä ajassa isoja harppauksia.