K-Citymarket Keljo, Jyväskylä
Ajatus syntyi, kun jyväskyläläisen K-Citymarket Keljon kauppiaat Maarit ja Pekka Kukkonen kuulivat Hope ry:n toiminnassa mukana olevalta ystävältään apua tarvitsevien perheiden tilanteesta.
– Jäimme miettimään, miten onni ei jakaudu tasapuolisesti elämässä. Joulu on niin tärkeä etenkin lapsille. Siitä nousi ajatus, että haluamme tehdä jotain, Pekka Kukkonen kertoo.
Tänä vuonna kauppiaat toimittavat jo yhdeksättä kertaa ruokakasseja vähävaraisten lapsiperheiden joulupöytään.
Hopen kautta tehdyt lahjoitukset menevät suoraan apua tarvitseville ilman ylimääräisiä välikäsiä. Kasseihin pakataan kaikkea, mikä kauppiaspariskunnan mielestä tekee joulun.
– Kinkun ja muiden jouluruokien lisäksi mukana pitää olla myös herkkuja.
Kassiin sujahtavatkin ruokatarpeiden lisäksi glögit, suklaat, omenat, piparit, leivät ja puuroriisit sekä juustot ja keksit.
Vuosien varrella lahjoitukseen on hioutunut oma rutiini. – Pakkaamme kassit juuri ennen joulua, jotta saamme mukaan tuoreet leivät. Hoidamme pakkaamisen yhdessä puolisoni kanssa, ja meillä menee siihen pari tuntia, Pekka Kukkonen kertoo.
Kukkonen on monesti vienyt ruokakassit itse keräyspisteeseen ja saanut todistaa apua saavien kiitollisuutta omin silmin. Se onkin kauppiaalle paras kiitos.
– Tästä voi ainakin itseään sitten kiikkustuolissa kiittää.
Keljon joulusesonki käynnistyy, kun asiakkaat alkavat hankkia joululahjoja. Jouluruoista kinkku on ykkönen, ja ensimmäiset kinkkukyselyt tulivat tänä vuonna jo lokakuun puolella. Kalan suosio kuitenkin kasvaa vuosi vuodelta.
Vakioasiakkaat saavat nauttia joulunaikaan myös yllätyksistä. – Meillä käy sama aamupappaporukka joka päivä kahvilla. Jossain vaiheessa ennen joulua yllätämme heidät tarjoamalla kahvit ja joulutortut.
K-Market Citykumpu, Outokumpu
K-Market Citykumpu Outokummussa koristelee joulun alla ikkunansa ja joulukuusen läheisen päiväkodin lasten tekemillä joulukoristeilla.
– Outokummussa on ollut perinteenä, että yritykset koristelevat näyteikkunoitaan, ja ajattelimme, että meidän juttu voisi olla tehdä tämä yhteistyössä lasten kanssa, kauppias Jonna Vartiainen kertoo.
Kaupan asiakaskunnassa on paljon vanhuksia, joita lasten tekemät koristeet ilahduttavat erityisesti.
– Lapset käyvät itse tuomassa meille tekemänsä koristeet. Samalla annamme heille mukaan jouluisia herkkutuotteita, jotta he voivat pitää päiväkodilla omat pikkujoulut, Vartiainen kertoo.
Keväällä lapset tulevat kaupalle kiitokseksi laulamaan. Loppuvuoden perinteisiin kuuluu myös kauppiaiden paikalliselle jääkiekkoseuralle tarjoama myyntipaikka rakettimyyntiä varten.
K-Supermarket Kontumarket, Helsinki
Helsinkiläisen K-Supermarket Kontumarketin kauppiaan Tomi Utin jouluperinteisiin kuuluu kodittomille, yksinäisille ja vähävaraisille järjestetyn joululounaan tukeminen. Yhteistyötä tehdään tiiviisti paikallisen seurakunnan kanssa.
– Kun aloitin täällä kauppiaana kolme vuotta sitten joulukuussa, läheisen Metrokappelin pastori tuli kertomaan, että kappelissa järjestetään jouluaattona lounas kodittomille, yksinäisille ja vähävaraisille, ja seurakunta ottaisi mielellään vastaan hävikkiruokaa, Utti kertoo.
Jouluaattona kauppias kävi vaimonsa kanssa viemässä ruoat kappeliin kaupan sulkemisen jälkeen. Tupa oli täynnä.
– Kun pastori laittoi joulumusiikin soimaan ja kutsui syömään, alkoi jo pieni puheensorina.
Jouluaterialle oli tullut myös muutama yksinhuoltaja pienten lasten kanssa. Heille kauppias kipaisi vielä hakemassa joululahjat kaupan puolelta.
Tästä alkoi jouluperinne. Nykyisin jouluaterialle osallistuu vuosittain noin kolmesataa henkilöä. Näin suurta määrää ei enää ruokita hävikkituotteilla, joten tätä nykyä kaupalla myös valmistetaan erikseen ruokaa lounaalle.
Kaupassa järjestetään joulun alla myös keräys paikallisiin ensi- ja turvakoteihin. Tämä tehdään yhteistyössä Lions Clubin kanssa. – Asiakas voi ostaa keräykseen tuotteen omien ostostensa yhteydessä, esimerkiksi hygieniatuotteita. Viime vuonna saimme kerättyä 16 ostoskärryllistä, Utti iloitsee.
K-Supermarket Suosikki, Suolahti
K-Supermarket Suosikki Keski-Suomen Suolahdessa jakaa lähialueen vähävaraisille lapsiperheille ruokakasseja joulun alla.
– Viemme ruokakassin noin viiteentoista kauppaa lähellä asuvaan perheeseen, yhteistyössä sosiaalitoimen lapsityön kanssa, kauppias Heli Romppanen kertoo.
Ruokakasseihin pakataan pääasiassa hyvin säilyviä arkeen sopivia tuotteita, joita voi hyödyntää joulun jälkeenkin. Mukana on aina myös jotain tuoretta, kuten kauden hedelmiä.
Kaupalla järjestetään myös joulupuukeräys, jossa asiakkaille tarjotaan mahdollisuus auttaa lahjoittamalla toivottu joululahja vähävaraisen perheen lapselle.
– Lapsilla on joulua kohtaan aina kovat odotukset ja itsekin vanhempana haluan luoda joulutunnelman lapsilleni. Näillä hyvillä teoilla voidaan antaa lapsille mahdollisuus ihaniin joulukokemuksiin.
Joulupuukeräyksestä on muodostunut perinne, jota asiakkaat osaavat jo odottaa. Lahjoituksia haluavat antaa myös yritykset ja urheiluseurat.
– Yrityksillä on mahdollisuus toteuttaa myös arvokkaampia toiveita. Urheiluseurat puolestaan hankkivat mielellään urheiluun liittyviä lahjoja, Romppanen kertoo.
Kesport Niskanen, Äänekoski
Äänekoskella sijaitseva urheilukauppa Kesport Niskanen on jo lähes kymmenen vuoden ajan ilahduttanut vähävaraisia lapsia urheiluvälinelahjoituksilla. Ajatus käytettyjen urheiluvälineiden keräyksestä lähti siitä, kun kauppias Miina Niskanen löysi omasta kaapistaan lapselleen pieneksi jääneet nappikset.
– Ajattelin ensin viedä ne kirpputorille, mutta sitten päätinkin mieluummin antaa ne jollekin, joka niitä tarvitsee, Niskanen kertoo.
Samalla heräsi ajatus siitä, että käyttökelpoisia tarpeettomiksi jääneitä urheiluvälineitä löytyy varmasti monesta muustakin kodista. Joissain perheissä sen sijaan lapsen harrastus voi olla siitä kiinni, ettei perheellä ole mahdollisuutta hankkia sopivia varusteita.
– Otin yhteyttä paikalliseen seurakuntaan ja diakoniatoimistoon ja kerroin, että haluaisin alkaa kerätä välineitä vähävaraisille perheille. Heidän kauttaan olen saanut tiedon avuntarvitsijoista, ja he hoitavat myös tavaroiden jakelun, Niskanen kertoo.
Auttaminen tuo iloa myös asiakkaille, jotka tuovat mielellään välineitä keräykseen. – Urheiluvälineiden lisäksi saamme esimerkiksi satoja villasukkia. Sellaisetkin ihmiset haluavat osallistua, joilla ei ole tarpeettomia välineitä lahjoitettavaksi. He saattavat ostaa esimerkiksi luistimet tai lahjakortin, joka laitetaan keräykseen.
Kysytyimpiä ovat luistimet ja sukset, joita myös lahjoitetaan paljon. – Luistimia on tullut parhaimmillaan 50 paria. Teroitamme käytetyt luistimet ja vaihdamme niihin tarvittaessa nauhat ennen kuin lahjoitamme ne eteenpäin, Niskanen kertoo.
Viime vuosina kauppias on yhdistänyt voimat joulupuukeräyksiä järjestävän paikallislehti ÄKS:n kanssa. Yhdessä saadaan isompi näkyvyys ja enemmän lahjoitustavaraa.
– Yhteistyö toimii todella hyvin. Joulukuu on yleensä keräysaikaa, ja se sopii hyvin myös välineiden tarpeeseen. Talvilajit alkavat nykyään koululiikunnassa vasta vuodenvaihteen jälkeen.
Auttaminen on osa kaupan joulun perinnettä, eikä sen arvoa haluta ajatella rahassa.
– Työaikaa lahjoitusten vastaanottamiseen ja tavaroiden kunnostamiseen menee, ja toisinaan annan lahjoitettavaksi myös kaupasta välineitä, jotka eivät ole menneet kaupaksi. Tärkeintä on, että voimme tehdä hyvää, Niskanen kertoo.
Kauppiaan oma joulu alkaa siitä, kun keräystavarat on saatu toimitettua jakopaikalle.
– Siinä menee noin puoli päivää, kun laitamme tavarat esille perheitä varten. Siitä lähtee itselläkin se joulufiilis. Aatonaaton aamuna kaupalla juodaan aina vielä perinteiset henkilökunnan joulukahvit, Niskanen kertoo.
Lue koko juttu 22.11.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.