Tirkkonen itsekin on vaihtanut alaa työuransa aikana useaan kertaan. Hän on muun muassa toiminut Musta Pörssi-kauppiaana ja ollut perustamassa Suomeen Autoasi-korjaamoketjua. Rautakauppiaaksi hän ryhtyi 47-vuotiaana.
Viime aikoina julkisessa keskustelussa on ollut esillä yli 50-vuotiaiden työnhakijoiden työnhakutilanteissa kokema ikäsyrjintä. Tirkkosen kaupoissa työskentelevät alanvaihtajat ovat kaikki 60 ikävuoden molemmin puolin. Alaa he ovat vaihtaneet kuka mistäkin syystä. Yhden terveys ei kestänyt enää raskasta fyysistä työtä, mutta rautakaupassa työnteko vielä sujuu. Muutamalle työ K-Raudassa tuo lisätienistiä joko eläkkeen tai vakityön palkan päälle. Eräs palasi eläkkeeltä töihin, kun innostusta ja halua työn tekoon on edelleen, vaikka muille jakaa.
– Minulle ihmisen taustalla tai iällä ei oikeastaan ole juurikaan merkitystä. Tärkeintä on, että työnhakijalla on halu tehdä töitä meillä. Suomen kieltä pitää myös osata sen verran, että pärjää rautakaupan alalla asiakkaiden kanssa.
Asiakas, asenne ja ammattitaito
Tirkkoselle yrittämisen tärkeimmät arvot ovat asiakas, asenne ja ammattitaito ja nimenomaan tässä järjestyksessä.
– Hoen niitä kuin mantraa joka paikassa myös rekrytoidessani uusia ihmisiä. Haluan varmistua, että meille tuleva työntekijä jakaa samat arvot kanssamme, Tirkkonen kertoo.
Tirkkosen mukaan on hyvä, että työyhteisössä on eri ikäisiä työntekijöitä. Se lisää hänen mukaansa uskottavuutta myös asiakkaiden keskuudessa.
Tirkkosen kaupoissa työntekijöiden ikähaitari on ollut tänä kesänä 13–66 vuotta. Nuorten on tärkeää saada työkokemusta ja kasvaa työelämään. Tässä iäkkäämmillä työntekijöillä ja alanvaihtajilla on kauppiaan mukaan oma roolinsa.
– Heillä on kokemusta työelämästä monesti jo kymmenien vuosien ajalta ja he osaavat suhteuttaa asioita sekä tukea nuorempiaan. Pidän mestari-kisälli-ajatuksesta, jossa nuoret, työuransa aloittaneet työskentelevät kokeneempien kanssa. Se toimii monella eri tasolla. Työn tekemisen lisäksi opitaan myös elämäntaitoja.
Tirkkonen muistuttaa myös keski-ikäisten ammattilaisten merkityksestä työyhteisölle.
– He ovat tosi tärkeitä. Kaupan kantavia voimia.
Laadukas perehdytys kaikille
Olipa Tirkkosen kauppaan tuleva työntekijä nuori, kokenut, alanvaihtaja tai vastavalmistunut, avainasemassa on perehdyttäminen, jossa työtehtävien lisäksi tutustutaan huolellisesti talon tapoihin.
– Meillä on Talon tavat -kirja, jonka läpikäymiseen on varattu uuden työntekijän kanssa aikaa pari tuntia.
Tirkkonen sanoo, että hän arvostaa uusia ideoita ja ehdotuksia vaihtoehtoisista tavoista toimia.
– Varsinkin täysin toiselta toimialalta tulevat työntekijät tekevät usein hyviä havaintoja ja heillä on kehitysideoita.
Ristiriitatilanteita alanvaihtajan aiemmin omaksuman työkulttuurin ja Tirkkosen kauppojen toimintatapojen välillä ei juuri tule.
Uusia urapolkuja
Tirkkosella on tällä hetkellä kaupoissaan runsaat 80 työntekijää. Häntä harmittaa, että näin suuren joukon johtamisessa ei pääse yhtä läheiseksi työntekijöiden kanssa kuin pienemmän porukan. Johtamisvastuuta on jaettu myymäläpäälliköille ja esihenkilöille.
– Meillä molemmissa kaupoissa niin myymäläpäälliköt kuin esihenkilötkin työskentelevät asiakasrajapinnassa ja pystyvät olemaan työntekijöidensä tukena.
Tirkkonen sai K-Rauta Launeen luotsattavakseen vuoden alussa. Arki kahden kaupan kanssa sujuu jo mallikkaasti. Kauppiaan tavoitteena on yhdenmukaistaa kauppoja nappaamalla molemmista niiden parhaat puolet ja kehittämällä kauppoja samansuuntaisesti. Työntekijöiden kanssa on sovittu, että työ voi olla kummassa kaupassa tahansa. Työnkiertoa kauppojen välillä on jo kokeiltu lupaavin tuloksin. Tirkkonen arvelee, että yrityksen kasvaminen on työntekijöille kaikkinensa hyvä juttu.
– Monelle voi aueta uusia urapolkuja paremmin nyt oman kaupan sisältä.