”Olen aina rakastanut perehdyttämistä. Kaupan alalla olen työskennellyt yli 20 vuotta, vaikka minulla on myös mielenterveyspuolen lähihoitajan tutkinto. Kaupassa olen ehtinyt tehdä vähän kaikkea, aloitin ensin osa-aikaisena myyjänä ja siitä matka jatkui osastopäälliköksi ja myöhemmin myymäläpäälliköksi. Perehdytys on kuulunut tehtäviini jollakin tavalla aina, sillä kaikissa kaupoissa vastuuta on jaettu koko henkilöstölle.
Nykyisessä tehtävässäni organisoin perehdytystä ja perehdytän myös itse. Vastuulleni kuuluvat kaikki työsuhteen alkuun liittyvät tehtävät. Kerron talon tavat, annan avaimet ja tunnukset ja opastan niiden käyttöön. Tämän haluan ehdottomasti tehdä itse, jotta perehdytys on kaikille tasalaatuista. Haluan oppia myös tuntemaan jokaisen uuden työntekijän. Alun jälkeen luovutan vastuun osastolle, jossa perehdytys jatkuu esihenkilön ja työkavereiden kanssa yhdessä töitä tekemällä.
Ihmiset ovat minulle kaikki kaikessa. Aloitan jokaisen työvuoroni sillä, että kierrän osastot läpi, tervehdin vuorossa olevat työkaverit ja kysyn, miten heillä menee. Samalla varmistan uusilta työntekijöiltä, että kaikki sujuu ja annan tukea, jos he sitä tarvitsevat. Huomaan, että tätä myös arvostetaan. Jos olen aamulla mennyt suoraan palaveriin ja teen kierroksen myöhemmin, minulta kysellään, missä oikein olen ollut.
”Kun ihminen pääsee osaksi porukkaa, koen onnistuneeni.”
Perehdytys koskee kaikkia. Meillä perehdytetään kaikki yhtä huolellisesti työntekijän kokemuksesta ja työsuhteen pituudesta riippumatta. Jokaisen tettiläisestä ja vuokratyöntekijästä vakituiseen työntekijään pitää tuntea itsensä arvokkaaksi. Tämä on tärkeä osa työnantajamielikuvaamme, jota haluamme yhdessä viedä eteenpäin.
Kunnon wau-hetken koin erään nuoren perehdytyksessä. Olimme palkanneet Tutustu ja tienaa -harjoitteluun 14-vuotiaan tytön. Halusin luoda hänelle turvallisen olon ja pyysin hänen huoltajansa mukaan perehdytykseen. Kävin tietysti kaiken perusteellisesti läpi. Tilaisuuden jälkeen äiti totesi liikuttuneena, että tästä tuli niin hyvä fiilis ja hän oli vaikuttunut siitä, miten hyvin asiat on mietitty. Lopuksi hän vielä kysyi, saako hänkin tulla meille kesätöihin.
Nuoret kaipaavat nykyään paljon perusteluja. He haastavat meitä vanhempia, ja se on hyvä. En koskaan tyrmää, kun he ehdottavat erilaisia toimintatapoja, vaan kerron, että kokeilemme mielellämme uusia tapoja tehdä asioita. Toimintaa voi aina kehittää.
Kun ihminen pääsee osaksi porukkaa, koen onnistuneeni. Perehdytyksen tarkoituksena on työtehtävien opettamisen lisäksi opastaa talon tavoille ja kiinnittää henkilö omaan tiimiinsä. Silloin syntyy työn imua.”
Mirva Mällinen (47) / työskentelee henkilöstö- ja taloushallinnon päällikkönä K-Citymarket Eastonissa / vapaa-ajallaan innokas hyötykasvien viljelijä ja kotikokki, joka yllättää toisinaan myös työkaverit leipomuksillaan
Lue koko juttu 22.3.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.